8 признака, че сте пристрастени към захарта

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
захар пристрастяване - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Чудите се дали приемът на захар е проблем? Ето осем фини признака, че тялото ви е тайно (или не толкова тайно) пристрастено към захарта, плюс осем неща, които можете да направите по въпроса.

Реалността е, че хората са неврологично настроени да бъдат пристрастени към захарта. Еволюционно погледнато, захарта е била достъпна най-вече през лятото (под формата на плодове), при наяждане с нея, за да „се угоят“ буквално за зимата. Влизането в зимата с излишни калории, съхранявани под формата на телесни мазнини, е това, което е позволило на нашите прадеди да оцелеят през студените зимни сезони.

Настроени сме да търсим захарта като механизъм за оцеляване. Но в нашия модерен свят захарта е достъпна целогодишно. Можем да намерим захарта под всякаква форма в наши дни, особено в преработените храни, но също и в здравословните храни като плодове.

Топ 4 на проблема със захарта

Накратко, първите четири проблема свързани със съвременната консумация на захар са:

Излишната захар в нашата диета

Всички въглехидрати (и повечето протеини) се разграждат до захар (известна още като глюкоза). Излишъкът от въглехидрати в диетата вероятно е основен фактор за пристрастяването към захарта, затлъстяването и хроничните заболявания. Всъщност промяната в нашите съотношения на макронутриенти от мазнини към въглехидрати може да бъде най-големият фактор, допринасящ за настоящата епидемия от затлъстяване и хронични заболявания.

Твърде много захар наведнъж

Яденето на храни, богати на въглехидрати, като хляб, юфка, чипс, бонбони, плодове, нишестета и сокове води до рязко покачване на нивата на кръвната ни захар, последвано от спад. Телата ни възприемат този спад като опасен. Това кара надбъбречните ни жлези да отделят кортизол, като по този начин предизвикват повече желание за захар в порочен кръг. Усещането за замаяност, заядливост, умора, треперене или неистов глад са индикации, че карате кръвната захар в увеселителен парк- пътуване, което може да доведе до хипогликемия, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Изкуствени захари

За съжаление, много алтернативи без захар са направени със сладък вкус чрез използване на химикали. Те идват с множество здравословни проблеми и могат също така да увековечат пристрастяването към захарта. Те може да не повишат кръвната захар, но сладкият им вкус все пак може да предизвика инсулинов отговор. Изкуствените захари не само могат да причинят пряко увреждане на черния дроб, но и лесно се съхраняват като телесни мазнини. Телата ни просто не са проектирани да метаболизират тези чужди химикали и не знаят какво да правят с тях.

Рафинирани захари

Захарта, която е преработена и рафинирана, повишава нивата на кръвната ни захар бързо и силно. Това уврежда кръвоносните съдове и може да доведе до възпаление, дисбиоза (свръхрастеж на бактерии), инсулинова резистентност и дълъг списък от неблагоприятни заболявания. Тъй като рафинираните захари нямат истинска хранителна стойност, когато ги ядем, тялото ни ги жадува повече. Това се получава, защото не получаваме хранителните вещества, от които се нуждаем, от храната, която ядем. Това създава порочен кръг. В него, когато ядем все повече и повече от тези храни в подсъзнателно усилие да задоволим хранителните си нужди.

8 знака, че тялото ви е пристрастено към захарта

Ако изпитвате някой от тези признаци на пристрастяване към захарта, ето прости решения, които да ви върнат на правилния път.

1. Чувствате нужда да ядете или да ”похапвате” през целия ден

Ако откриете, че безсмислено похапвате през целия ден, може да сте тайно пристрастени към захарта.

Решението : Съсредоточете се върху приема на комбинация от трите макронутриента (мазнини, протеини и въглехидрати) при всяко хранене или лека закуска. Никога не яжте богати на въглехидрати, сладки храни изолирано.

2. Ядете много плодове или пиете много сок

Не се оставяйте да бъдете заблудени, плодовете също са захар! Плодовите сокове са особено високо гликемични и ако често жадувате или ядете плодове, това може да е признак на пристрастяване към захарта.

Решението : Съсредоточете се върху плодове, които ви дават повече хранителни вещества с по-малко захар. Зеленчуците са пълни с антиоксиданти и други полезни фитохимикали, като същевременно съдържат по-малко захар от повечето други плодове. Ако пиете сок, уверете се, че е пресен зелен сок, идващ основно от зеленчуци.

3. Вие сте любител на кафето и жадувате за сладки, алкохолни напитки

Подсладителите и смесителите, използвани в кафето и алкохолните напитки, могат да допринесат значително за приема на захар. Много хора, които са спрели да пият алкохол или кафе, се оказват жадни за други източници на захар, за да заменят това, което е било загубено от тези напитки.

Решението: Добавете мазнина към кафето си (като кокосово масло) и пропуснете меда и другите подсладители за кафе. Уверете се, че пиете алкохол в умерени количества и пропуснете тъмните алкохолни напитки, миксери и бира, които са пълни със захари.

4. Вие сте хронично стресирани

Продължаващият стрес причинява постоянно повишаване на кръвните нива на хормона кортизол на надбъбречните жлези . Кортизолът насърчава глада и желанието за захар, а по същия начин яденето на захар може да повиши нивата на кортизола. Ако стресът е неумолим, надбъбречните жлези може в крайна сметка да се уморят, което да доведе до понижени нива на кортизол и надбъбречна умора, което може допълнително да предизвика глад за захар и пристрастяване.

Решението : Научете се да преквалифицирате реакцията си на стрес, като практикувате техники за дишане през носа и корема. Опитайте се да не ядете, когато сте под стрес, вместо това се разходете.

5. Жадувате захар по време или след хранене

Ако не можете да вечеряте, без да мислите за десерт, има голям шанс да сте пристрастени към захарта! Жаждата за сладко по време или непосредствено след хранене може да бъде симптом на надбъбречна умора, SIBO (свръхрастеж на бактерии в тънките черва) и пристрастяване към захарта.

Решението : Ако мислите, че може да имате надбъбречна умора, има тестове на слюнката, които могат да го потвърдят. Ако подозирате, че имате SIBO или друга форма на дисбиоза, има тестове за дишане, урина и изпражнения, които могат да разкрият скрити причини за инфекцията, които могат да допринесат за безмилостния глад за захар.

6. Гладът ви удря като тухлена стена

Ако гладът ви се появи внезапно, подтиквайки ви да ядете веднага или в противен случай, може да страдате от хипогликемия или пристъпи на ниска кръвна захар. Карането на влакче за кръвна захар ни кара да жадуваме за сладки храни, когато кръвната ни глюкоза спадне, а хипогликемията се превръща в опасност за здравето, когато нивата на кръвната захар паднат твърде ниско.

Решението : Яжте протеини и мазнини на всяко хранене и лека закуска, особено ако ядете въглехидрати. Никога не яжте въглехидрати изолирано.

7. Жадувате за въглехидрати сутрин (или късно през нощта)

Яденето на богата на въглехидрати закуска може да доведе до чест глад и глад за захар.

Жаждата за нещо сладко сутрин, посред нощ или когато се събудите от дрямка може да е симптом на тайна захарна зависимост, хипогликемия или ниска надбъбречна функция.

Решението : Яжте богата на протеини закуска, която съдържа здравословни мазнини и зеленчуци без скорбяла. Яденето на нишестето с вечерята обаче може да помогне за насърчаване на съня и загуба на тегло.

8. Желанието за захар се увеличава колкото по-дълго сте без нея

Да се ​​откажете от захарта е чудесен начин бързо да се примирите с това колко пристрастени сте всъщност. Опитайте да се откажете от захарта за няколко дни и вижте как се чувствате, колкото по-чести и по-интензивни са желанията, толкова по-пристрастени вероятно сте.

Решението : Яденето на палео помага за естествено балансиране на нивата на глюкозата, като осигурява здравословно съотношение на макронутриенти и се фокусира върху въглехидрати с нисък гликемичен индекс, за да помогне за поддържане на постоянен контрол на кръвната захар през целия ден.

Заключение

Ако сте пристрастени към захарта, не се иронизирайте. Не забравяйте, че всички ние сме неврологично настроени да бъдем пристрастени към нея. Отказът от захарта може да доведе до някои неудобни странични ефекти. Много хора се справят най-добре с постепенното преодоляване на пристрастяването към захарта, като подхранват телата си с храните, които природата е предвидила да ядем.

Палео диетата се застъпва за връщане към естествените източници на сладост, идващи от умерено количество плодове и някои сладки и нишестени зеленчуци. Може да отнеме известно време, но в крайна сметка вашите вкусови рецептори ще се адаптират към приема на по-малко захар. Плодовете ще започнат да ви стават супер сладки!

Ако се опитате да ядете рафинирани или изкуствени захари, след като сте ги изолирали за известно време, може да ви очаква неприятна изненада. Може да имате прекалено сладък вкус или да приличат на химикали и дори да ви разболеят. Може дори да се предизвика повръщане.

Може да не изглежда, че получавате достатъчно сладост на вашата палео диета (в началото), но бъдете търпеливи, докато вкусовите ви рецептори се развиват. Ще бъдете изумени колко сте в състояние да намалите подсладителите и захарта в живота си, след като сте дали шанс на вкусовите си рецептори да се преориентират. И в случай, че се чудите, да – има подсладители, подходящи за палео – просто ги дръжте умерени.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни