Тайните ползи на копривата, за които никой не говори

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Копривата, която често е пренебрегвана и смятана за досаден плевел, всъщност притежава мощна хранителна стойност. Научното ѝ наименование е urtica dioica. И тя е пълна с важни витамини и минерали, като витамини А, С, D, Е и К, аминокиселини и антиоксиданти. Но това не е всичко. Изследвания откриват, че има многобройни от приема на коприва ползи, тъй като тя има антиоксидантни, антимикробни, противоязвени, стягащи и аналгетични свойства, което я прави мощно лечебно растение.

В тази публикация, от Здравитал ще обсъдим защо трябва да обмислите добавянето на коприва към ежедневието си.

Листата на копривата са мощна лечебна билка, която от векове се използва за лечение на различни заболявания. Смята се, че тази билка е естествен диуретик, който помага за изхвърлянето на токсините и излишните течности от организма и e мощен тоник, който помага за съживяване и енергизиране на организма след дългата зима.

Справочник за билки>>

Хранителна стойност на листата от коприва

taynite-polzi-ot-koprivata-za-koito-nikoy-ne-govori-zdravital

Листата на копривата са хранителна сила! Това малко, невзрачно растение се използва от векове за лечение на различни заболявания, а напоследък стана изключително популярно като билка, която укрепва здравето. Растението съдържа широк набор от витамини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за организма. Листата на копривата са богати на витамини А, С и К, както и на фолиева киселина, калций, магнезий, желязо и цинк. Съдържа и множество фитохимикали, включително флавоноиди, каротеноиди и полифеноли, които имат противовъзпалителни, антимикробни и противоракови свойства.

Антиоксидантите – “чистачи на свободни радикали”>>

Намалява стреса и напрежението

Тайните ползи от копривата, за които никой не говори 2

Многобройните от коприва ползи не спират до тук, тя съдържа големи количества желязо и витамин С. Те подобряват усвояването на желязото от организма, което помага за облекчаването на анемия и умора . Тази билка също така съдържа значително количество калий. Минерал, който намалява напрежението в артериите и кръвоносните съдове, като по този начин намалява риска от инфаркти и инсулти.

Храни, които предотвратяват умора>>

Естествено средство за лечение на остеопороза

Тайните ползи от копривата, за които никой не говори 3

Един от многото на коприва ползи е, че тя съдържа набор от биологично активни съединения, включително флавоноиди и други антиоксиданти, за които е установено, че имат положителен ефект върху здравето на костите. Доказано е, че копривата намалява нивата на определени възпалителни маркери, които са свързани с намаляване на костната маса. Освен това копривата съдържа набор от минерали, като калций, магнезий и цинк, които са важни за здравите кости.

Противовъзпалителното и минерално съдържание на копривата предполага, че може потенциално да помогне за намаляване на риска от остеопороза. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, първоначалните резултати показват, че копривата може да бъде ефективен и естествен начин за подобряване на здравето на костите и намаляване на риска от остеопороза.

Помага срещу алергии

Тайните ползи от копривата, за които никой не говори 4

Известно е, че приемането на коприва помага за намаляване на реакцията на тялото към алергени чрез свързване с хистаминовите рецептори на тялото. Може да се използва за предотвратяване на ринит или възпаление на лигавицата на носа. Копривата помага дори и на хора, страдащи от астма.

Качествата на копривата отдавна се използват като билково лекарство за различни заболявания, включително алергии. Скорошни изследвания установяват, че коприва има доста благоприятни ползи върху сезонните алергии. Проучвания показват, че копривата може да намали симптомите на сенна хрема, като кихане, хрема и сърбящи очи.

Растението съдържа съединения, които имат противовъзпалителни и хистамин-блокиращи свойства. Хистаминът – химикал, отделян от тялото по време на алергична реакция, е отговорен за много от неприятните симптоми на алергиите. Блокирайки освобождаването на хистамин, копривата може да намали симптомите на алергии.

В допълнение към хистамин-блокиращия ефект, копривата съдържа и съединения, които действат като антиоксиданти. Тези съединения помагат за засилване на имунната система и намаляване на възпалението. Този имуностимулиращ ефект може да помогне за намаляване на тежестта на алергичните реакции.

Подобрява здравето на простатата

Тайните ползи от копривата, за които никой не говори 5

Копривата може да има положителен ефект върху простатата и може да помогне за предотвратяване на доброкачествена простатна хиперплазия. Тази билка ограничава и регулира количеството тестостерон , произведен от тялото. Обикновено се използва в комбинация с други билки. Лечебните свойства на корена на растението се използват предимно при проблеми с пикочните пътища. Тъй като е диуретик, той помага за регулиране на потока на урината.

Намалява стомашно-чревни заболявания

Тайните ползи от копривата, за които никой не говори 6

Една от другите ползи на копривата е, че тя може да насърчи здравословното храносмилане и да помогне при стомашни проблеми, като диария. Също така помага при стомашно-чревни заболявания, синдром на раздразнените черва, запек. Копривата се грижи за правилното функционирането на бъбреците и дори може да разгражди камъните в тях . Унищожава чревните глисти или паразити, както и поддържа ендокринното здраве, като помага на щитовидната жлеза, далака и панкреаса.

Всичко, което трябва да знаете за камъните в бъбреците>>

Приема на коприва има противовъзпалителни ползи

Тайните ползи от копривата, за които никой не говори 6

Противовъзпалителните свойства на копривата засягат редица ключови рецептори и ензими. При алергични реакции, като предотвратяват симптомите на сенна хрема, ако се приемат, когато се появят за първи път. Листата на растението съдържат хистамин. Той може да изглежда контрапродуктивен при лечението на алергии, но редица алерголози използват хистамини за лечение на тежки алергични реакции. Освен това може да сведе до минимум кожните проблеми. Екземата е сух, сърбящ обрив, който може да продължи много дълго време. Поради антихистаминовите и противовъзпалителни качества на копривата, тя може да бъде естествено лечение на екзема.

Екзема – всичко, което трябва да знаете за нея>>

Растението коприва има отличителни ползи при лечението на болестта на Алцхаймер

Лечебните свойства на копривата отдавна се използват в народната медицина за лечение на различни заболявания. Това включва загуба на паметта, свързана със стареенето и болестта на Алцхаймер.

Проучвания показват, че копривата има невропротективни свойства. Това означава, че може да помогне за защита на мозъчните клетки от увреждане и да подобри когнитивната функция. По-конкретно, изследванията показват, че копривата може да намали β-амилоидните плаки – ключов фактор за развитието на болестта на Алцхаймер.

Изследвания показват също, че ползите от копривата включват повишаване на нивата на ацетилхолин – невротрансмитер, който помага на мозъка да формира и съхранява спомени. Освен това другите ползи на копривата може да помогнат за намаляване на възпалението в мозъка, което е свързано с когнитивния спад при възрастни и болестта на Алцхаймер.

Копривата е обещаващо естествено средство за лечение на болестта на Алцхаймер. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди ефикасността на копривата при болестта, това традиционно лекарство предлага надежда за страдащите и хората, полагащи грижи за тях.

Неврологични болести – Алцхаймер и Паркинсон>>

Приема на коприва нормализира кръвното налягане и има ползи върху притока на кислород

Доказано е, че редовната консумация на чай от коприва намалява нивата на кръвното налягане. Противовъзпалителните компоненти на чая от коприва, както и калият, съдържащ се в копривата, могат да помогнат за намаляване на напрежението в артериите и кръвоносните съдове. Като това помагат за процеса на кръвообращение и правилното насищане на тялото с кислород. Тези свойства на копривата могат да намалят шансовете за инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови усложнения.

Високо кръвно налягане – 5 неправилни твърдения>>

Приложението на коприва, помага при акне и притежава ползи за раздразнена кожа

Копривата традиционно се използва за грижа за кожата в много части на света. Аналгетичните и противовъзпалителни способности на растението могат да помогнат за облекчаване на симптомите на акне, екзема, раздразнение и други петна по кожата.

Типове акне и как да се справим с него>>

Антиоксидантите, съдържащи се в копривата, също могат да помогнат за ускоряване на заздравяването и предотвратяването на белези от проблеми по кожата. За да постигнете тези ефекти, копривата може да се пие всеки ден под формата на капсули или прах. Или може да се нанася локално върху кожата с кърпа.

Укрепване на имунната система

Флавоноидите и каротеноидите, открити в копривата, заедно с високата концентрация на витамин С, я правят ефективен стимулатор на имунната система, тъй като освобождава имунната ви система от борбата с оксидативния стрес.

Антиоксидантите, присъстващи в копривата, са мощни вещества, които могат да търсят и неутрализират свободните радикали. Реактивни молекули, които могат да причинят клетъчна мутация и хронични заболявания.

Спира вътрешното кървене

Копривата е невероятно природно средство, което се използва от векове за спиране на вътрешно кървене. Противовъзпалителните свойства на листата помагат за намаляване на възпалението и отока в тялото, а стягащите им свойства могат да помогнат за спиране на кървенето.

Растението е богато на витамин К, който помага на тялото да образува кръвни съсиреци, за да спре кървенето. Освен това помага за намаляване на възпалението, което може да бъде от полза в случай на вътрешно кървене. В допълнение, копривата съдържа танини, които могат да помогнат за намаляване на количеството на кървенето чрез укрепване на стените на капилярите.

Копривата може да се приема като чай или под формата на капсули. Важно е да се отбележи, че витамин К е мастноразтворим витамин. Той трябва да се приема с източник на мазнини, като мляко, за да се увеличи усвояването.

Като цяло тази билка е естествено, безопасно и ефективно средство за лечение на вътрешни кръвоизливи. Важно е да говорите с личния си лекар, преди да започнете приема на коприва. За да сте сигурни, че това е подходящото лечение за вашето състояние.

Използване на коприва притежава ползи за намаляване на болката

Други ползи на копривата са, че тя може да бъде ефективна алтернатива на традиционните лекарства за болка. Тя има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да бъдат приписани на високите им концентрации на полизахариди, флавоноиди и полифеноли.

Проучване, проведено от Института по химия и биотехнологии в Индия, установява, че копривата има значителен ефект върху намаляването на болката, когато се прилага локално. Освен това проучването установява също, че болкоуспокояващите ефекти на копривата са сравними с тези на ибупрофен.

Копривата е безопасна за прием и не крие сериозни странични ефекти. Това я прави добра алтернатива за тези, които търсят естествено облекчаване на болката без лекарства.

Заключение

В заключение, ползите за здравето от копривата са многобройни. Те могат да помогнат при различни заболявания – от алергии и екземи до камъни в бъбреците и менопауза. Копривата е богата и на витамини и минерали. Това я прави чудесен избор за всеки, който търси естествен източник на храна. За тези, които искат да се възползват от мощните ползи на копривата, Зеофит К на Здравитал, който съдържа коприва и родопски минерал, е отличен избор.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни