Ефектите на стареенето върху кожата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
С напредването на възрастта кожата ни постоянно е изложена под влиянието на много фактори: слънце, лошо време и лоши навици. Можем да предприемем стъпки, за да помогнем на кожата ни да остане еластична и свежа за по-дълго време.
Ефектите на стареенето върху кожата - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

С напредването на възрастта кожата ни постоянно е изложена под влиянието на много фактори: слънце, лошо време и лоши навици. Можем да предприемем стъпки, за да помогнем на кожата ни да остане еластична и свежа за по-дълго време.

Основни причини за остаряването на нашата кожа

Начинът, по който кожата остарява зависи от начина ни на живот, диетата ни и други лични навици. Например пушенето може да произведе свободни радикали. В резултат на тяхното производство здравите кислородни молекули стават свръх активни и нестабилни. Свободните радикали увреждат клетките, което води, наред с други неща, до преждевременни бръчки.

Има и други причини. Основните фактори, допринасящи за набръчкана кожа с петна, включват нормално стареене, излагане на слънце (фотостареене), замърсяване и загуба на подкожна опора (мастна тъкан между кожата и мускулите). Други фактори, които допринасят за стареенето на кожата, включват стрес, гравитация, ежедневно движение на лицето, затлъстяване и дори позицията на тялото ни по време на сън.

Какви кожни промени идват с възрастта?

С напредване на възрастта естествено настъпват промени като тези:

  • Кожата става по-груба.
  • Кожата развива лезии като доброкачествени тумори .
  • Кожата става отпусната. Загубата на еластична тъкан (еластин) в кожата с възрастта кара кожата да виси отпусната.
  • Кожата става по-прозрачна. Това се дължи на изтъняване на епидермиса (повърхностния слой на кожата).
  • Кожата става по-крехка. Това се причинява от сплескване на областта, където епидермисът и дермата (слоят на кожата под епидермиса) се събират.
  • Кожата става по-лесно натъртвана. Това се дължи на по-тънките стени на кръвоносните съдове.

Промените под кожата също стават очевидни с напредването на възрастта. Те включват:

  • Загуба на мазнини под кожата в областта на бузите, слепоочията, брадичката, носа и областта около очите. Това може да доведе до по-слаб вид, отпусната кожа, хлътнали очи и вид на „скелет“.
  • Загуба на костна плътност. Най-вече около устата и брадичката, може да стане видима след 60-годишна възраст и да причини набръчкване на кожата около устата.
  • Загуба на хрущял в носа. Причинява увисване на върха на носа и подчертаване на костните структури в носа.

Как слънцето влияе на кожата?

Излагането на слънчева светлина е най-големият виновник за стареенето на кожата.

С течение на времето ултравиолетовата (UV) светлина на слънцето уврежда определени влакна в кожата, наречени еластин. Разграждането на еластиновите влакна кара кожата да увисва, да се разтяга и да губи способността си да се връща обратно след разтягане . Кожата също така се натъртва и разкъсва по-лесно и отнема повече време, за да заздравее. Така че докато увреждането от слънцето може да не се прояви, когато сте млади, това ще стане по-късно в живота.

Нищо не може напълно да отмени увреждането от слънцето, въпреки че кожата понякога може да се възстанови сама. Лазерите също могат да помогнат за обръщане на някои от щетите. Никога не е късно да започнете да се предпазвате от излагане на слънце и рак на кожата. Можете да забавите промените, свързани със стареенето, като стоите далеч от слънцето и създадете навик да използвате слънцезащитни продукти с цинков оксид като физически блокер със SPF 30 или повече. Слънцезащитният крем с железен оксид блокира видимата светлина (която води до проблеми с пигментацията) и синята светлина (която причинява стареене на кожата, подобно на UVA светлината). Освен това носете дрехи, които да покриват кожата, изложена на слънце, като ризи с дълги ръкави, панталони, шапки с широка периферия и слънчеви очила.

Какви други кожни промени настъпват?

Гравитацията, движението на лицето и позицията на сън са вторичните фактори, които допринасят за промените в кожата. Когато кожата загуби своята еластичност, гравитацията причинява увисване на веждите и клепачите, отпуснатост и пълнота под бузите и челюстта (челюсти и „двойна брадичка“) и по-дълги ушни миди.

Бръчките на лицето стават по-видими, след като кожата започне да губи своята еластичност (обикновено когато хората достигнат 30-те и 40-те години). Бръчките могат да се появят хоризонтално на челото, вертикално върху кожата над корена на носа (глабела) или като малки извити линии на слепоочията, горната част на бузите и около устата.

Гънките при сън са резултат от начина, по който главата е позиционирана върху възглавницата и може да станат по-видими, след като кожата започне да губи своята еластичност. Сънните гънки обикновено се намират отстрани на челото, започвайки над веждите до линията на косата близо до слепоочията, както и по средата на бузите. Спането по гръб може да подобри тези гънки на съня или да предотврати влошаването им.

Пушачите са склонни да имат повече бръчки от непушачите на същата възраст.

Сухата кожа и сърбежът са често срещани в по-късна възраст. Около 85% от по-възрастните хора развиват “зимен сърбеж”, защото въздухът на закрито е сух. Загубата на мастни жлези с напредване на възрастта може също да влоши сухата кожа . Всичко, което допълнително изсушава кожата (като прекомерна употреба на сапуни или горещи вани), ще влоши проблема. Ако кожата ви е много суха и сърбяща, посетете лекар, защото това състояние може да повлияе на съня ви, да причини раздразнителност или да бъде симптом на заболяване. Някои лекарства влошават сърбежа.

Съвет от Здравитал

Правилната грижа за Вашата кожа е в основата на съвършения и външен вид. Ето защо е от изключително значение да използвате правилни и качесвени продукти. Ние от Здравитал сме подсигурили тази грижа за вас с нашата нова серия козметични продукти „Pure Gold”. Това са серия продукти с изцяло натурални съставки. Комбинацията между, така познатите на българската аудитория, розова вода и розово масло с частици 24К злато придава на кожата Ви така необходимата хидратация, подмладяване и поддържане на кожата Ви в безупречен вид.

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни