Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Шум в ушите - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Получава се, когато почувствате звънене или друг звуци в едното или в двете уши. Шумът, който чувате, когато имате тинитус (възприятие на звук в човешкото ухо), не е причинен от външен фактор и другите хора обикновено не могат да го чуят. Шумът в ушите е често срещан проблем, появява се приблизително при 15-20 процента от хората, най-вече засяга по-възрастните души.

Този проблем обикновено се причинява от основно заболяване – свързана с възрастта загуба на слуха, нараняване на ухото или проблем с кръвоносната система. За много хора възприятието се подобрява с лечение на именно първоначалните причини.

Симптоми на шум в ушите

Шумът в ушите реално може да причини и други видове неразположения в тази част от тялото като:

  • Бръмчене ;
  • Рев;
  • Щракване;
  • Съскане;
  • Тананикане.

Повечето хора, които са с този здравословен проблем, имат субективен шум в ушите или такъв, който само те могат да чуят. Звуците може да варират по височина. В някои случаи звукът е възможно да е толкова силен, че пречи на способността да се концентрирате или да чувате външни звукове. Проблемът може да е както постоянен, така и периодично отиващ и появяващ се. В редки случаи шумът в ушите може да се появи като ритмичен пулсиращ или свистящ звук, често в ритъм с ударите на сърцето, говорим за пулсиращ шум в ушите.

Кога да посетите лекар

Някои хора не се притесняват много от шум в ушите. При други обаче нарушеното възприятие нарушава ежедневието им. Добре е да се направи консултация с личен лекар, ако развивате шум в ушите след инфекция на горните дихателни пътища, като настинка и проблемът не се премахва в рамките на една седмица. Препоръчително е да отидете при специалист и в случай на загуба на слуха или замаяност, тревожност, депресия като допълнителни последствия.

Основни причини за шум в ушите (тинитус)

Важно е да отбележим, че понякога не се открива точната причина за възникване на проблема.

Загуба на слуха.

Във вътрешното ухо (кохлея) има малки, космени клетки, които се движат, когато ухото получава звукови вълни. Това движение задейства електрически сигнали по нерва от ухото до мозъка (слуховия нерв),  тези сигнали се интерпретират като звук. В случай, че космите във вътрешното ухо са огънати или счупени, това се случва с напредването на възрастта или когато редовно сте изложени на силни звуци, те могат да допуснат произволни електрически импулси и реално така се появява шумът.

Ушна инфекция или запушване на ушния канал.

Ушните канали могат да се запушат с натрупване на течност (ушна инфекция), ушна кал, мръсотия или други външни материали. Запушването може да промени налягането в ухото, тоест говорим за допълнителна предпоставка за шум в ушите.

Наранявания на главата или шията.

Травмата на главата или шията може да засегне вътрешното ухо, слуховите нерви или мозъчната функция, свързана със слуха. В тези случаи по-често шумът идва само в едното ухо.

Консумация на някой лекарства.

Няколко медикаменти могат да причинят или да влошат проблема, реално колкото по-висока е дозата на тези лекарства, толкова по-лош става шумът в ушите. Проблемът изчезва при спиране на консумацията. Лекарствата, за които е известно, че причиняват шум в ушите, включват нестероидни противовъзпалителни лекарства и някои антибиотици, лекарства за рак, хапчета за отводняване (диуретици), против малария и антидепресанти.

Други причини за шум в ушите

Има група от няколко здравословни състояния, която е по-рядко срещана, като: хронични здравословни състояния и наранявания или състояния, които засягат нервите в ухото или центъра за слуха в мозъка Ви.

Болест на Мениер.

Шумът в ушите може да бъде ранен индикатор за болестта на Мениер. Тя представлява повтаряне на кризи на световъртеж, променливо отслабване на слуха и шум в едно от ушите. Това е процес, който не се развива в мозъка.

Дисфункция на евстахиевата тръба (ЕТ).

При това състояние тръбата в ухото, свързваща средното ухо с горната част на гърлото, остава разширена през цялото време, което може да предизвика чувство на запълване. ЕТ е чифтен орган, човек има по два такива – лява и дясна.

Промени в ушната кост.

Втвърдяването на костите в средното ухо (отосклероза) може да повлияе на слуха и да причини шум в ушите. Това състояние, причинено от необичаен растеж на костите, има тенденция да протича в семейства – тоест говорим за засягане на няколко души, роднини, става въпрос за генетично предаване. Отосклерозата е хронично, неинфекциозно заболяване.

Мускулни спазми във вътрешното ухо.

Мускулите във вътрешното ухо могат да се напрегнат, тоест да има спазми, а това да доведе до шум в ушите, загуба на слуха и усещане за пълнота в ухото. Това понякога се случва безпричинно, но съществуват варианти и за поява на неврологични заболявания, например множествена склероза.

Нарушения на темпоромандибуларната става (TMJ).

Проблеми с TMJ от всяка страна на главата пред ушите, където долната челюст се среща с черепа, може да причини шум в ушите, акустична неврома или други тумори на главата и шията. Възможно е симптомите да включват и ограничено движение в долната челюст – нещо, което да затрудни храненето, виене на свят, болка в зъбите и др.

Акустична неврома (АН) или други тумори на главата и шията.

АН е нераков, доброкачествен тумор, който се развива върху черепно-мозъчния нерв,  минава се от мозъка до вътрешното ухо и има контрол върху баланса на слуха. Други тумори на главата, шията или мозъка също могат да причинят шум в ушите.

Нарушения на кръвоносните съдове.

Състояния, които засягат кръвоносните ви съдове са: атеросклероза, високо кръвно налягане или прегънати неправилно оформени кръвоносни съдове. Всичко това би могло да накара кръвта да се движи през вените и артериите с по-голяма сила. Тези промени в кръвния поток могат да причинят шум в ушите, съответно да направят проблема по-забележим.

Други хронични състояния.

В тази категория открояваме здравословни проблеми като: диабет, неразположения с щитовидната жлеза, мигрена, анемия и автоимунни заболявания (ревматоиден артрит и лупус). При всички тях отново говорим за тинитус.

Рискови фактори

  • Излагане на силен шум. Силните шумове са често срещани източници на загуба на слуха, свързана с шума. Такива са тези от тежко оборудване, верижни триони и огнестрелни оръжия. Преносимите музикални устройства, като MP3 плейъри, също могат да причинят загуба на слуха, свързана с шума, ако се възпроизвеждат силно за дълги периоди от време. Хората, които работят в шумна среда – като фабрични и строителни работници, музиканти и войници, са особено изложени на риск.
  • Възраст. С напредване на възрастта броят на функциониращите нервни влакна в ушите ви намалява, което вероятно причинява проблеми със слуха.
  • Пол. Мъжете са по-склонни да изпитват шум в ушите.
  • Употреба на тютюн и алкохол. Пушачите имат по-висок риск от развитие на шум в ушите, това се отнася и за хората, които злоупотребяват с употребата на алкохолни продукти.
  • Определени здравословни проблеми. Затлъстяването, сърдечно-съдовите проблеми, високото кръвно налягане и анамнезата за артрит или нараняване на главата, увеличават риска от шум в ушите. Затова отново ще отбележим, че грижата за телесните килограми и превенцията срещу някой основни заболявания биха могли да намалят риска от появата на шумът.

Усложнения при вече появил се шум в ушите:

  • Умора;
  • Стрес;
  • Проблеми със съня;
  • Проблеми с концентрацията и паметта;
  • Депресия, безпокойство и раздразнителност;
  • Главоболие;
  • Проблеми с работата и семейния живот/

Лечението на тези свързани състояния може да не повлияе пряко отстраняването на главния проблем, но помага за облекчаване на симптомите и подобряване на общото състояние.

Предотвратяване

В много случаи тинитусът е резултат от нещо, което не би могло да бъде избегнато. Въпреки това, някои предпазни мерки е възможно да дадат позитивен резултат:

  • Използвайте защита за слуха. С течение на времето излагането на силни звуци може да увреди нервите в ушите, причинявайки загуба на слуха и шум. Опитайте се да ограничите излагането си на силни звуци от външната среда, като се налага да се сблъскате с тях, използвайте защита за ушите. Ако например работите с верижни триони, сте музикант, работите в индустрия, която използва шумни машини или използвате огнестрелни оръжия (особено пистолети или пушки), винаги избирайте определени подпомагащи слуха варианти.
  • Намалете звука. Дългосрочното излагане на усилена музика без защита на ушите или слушането на песни с много висока сила на звука през слушалки може да причини загуба на слуха и шум в ушите. Това се отнася и за работна среда.
  • Грижа за сърдечно-съдовата система. Редовните упражнения, правилното хранене и предприемането на други стъпки за поддържане на здрави кръвоносни съдове, могат да помогнат за предотвратяване на шум в ушите. Както вече коментирахме, затлъстяването може да е основна причина за тинитус.
  • Ограничете алкохола, кофеина и никотина. Тези вещества, особено когато се използват в излишък, могат да повлияят на кръвния поток и да допринесат за шум в ушите.

Заключение

Накрая ще си позволим да се обърнем с апел към аудиторията на „Здравитал“. Скъпи почитатели, много често сме казвали, че грижата за здравето е на първо място в човешкото ежедневие. Ходете по-често на профилактични прегледи, дори да нямате видими здравословни проблеми. Движете се активно, спортувайте, намалете (ако можете и спрете) консумацията на тютюнени изделия и алкохолни напитки – по този начин вие самите ще сте доволни от крайните резултати. А ние от наша страна можем да Ви предоставим изцяло натурален продукт, който може да укаже изключително добро влияние върху шума в ушите. Това е именно Сибирски женшен от Здравитал.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9433,4769,5195,4372″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,4017,2173,2416″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

1 comments

  1. Шум в ушите, или виене в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни