Хрема – причини, лечение и профилактика

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Хрема - причини, лечение и профилактика

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хремата е често срещан симптом на инфекции на горните дихателни пътища, като обикновена настинка, алергии или инфекция на синусите. Причинява се от капеща слуз от носа в задната част на гърлото. Тя може да бъде рядка или гъста и да има различни цветове, от прозрачен през жълтеникав до зеленикав цвят. Всеки един от нас е имал в даден момент от живота си и знаем колко неприятни могат да бъдат симптомите.

Симптомите включват запушен нос, кихане, сърбящи очи и дращене в гърлото. Лечението обикновено включва лекарства без рецепта за намаляване на възпалението и разреждане на слузта, както и домашни средства като пиене на много течности, използване на овлажнител и вземане на топъл душ.

Запитвали ли сте се обаче какво точно се случва, когато тялото Ви непрекъснато произвежда носния секрет? От Здравитал ще Ви помогнем как да се справите с неприятната и досадна хрема и ще обясним причините, различните методи за лечение и профилактика.

1. Температура

hrema-prichini-lechenie-i-profilaktika-zdravital

Когато някой има висока температура, тялото му реагира на инфекция. За да се пребори с инфекцията, организмът отделя определени химикали, които могат да предизвикат дразнене на носните пътища. Това дразнене води до хрема – един от многото симптоми, които могат да съпътстват високата температура.

Хремата, причинена от висока температура, обикновено продължава толкова дълго, колкото и самата температура. Но не се притеснявайте, имаме някои полезни съвети, които ще ви помогнат да я овладеете. Продължавайте да четете, за да разберете!

2. Вирусни инфекции

Хрема - причини, лечение и профилактика 2

Вирусните инфекции са една от най-честите причини за хрема, известна още като ринорея. Това е така, защото вирусите причиняват възпаление на носната лигавица, което води до повишено производство на назален секрет. Тялото произвежда повече слуз, за да улови вируса, който след това се изхвърля през носа. Освен това имунната система на тялото освобождава химикали, за да се бори с вируса, което също може да стимулира увеличаване на секрецията.

Допълнителните секрети обикновено се характеризират с водниста, рядка консистенция и могат да бъдат придружени от кихане, кашляне и други симптоми. Хремата, причинена от вирусни инфекции, може да продължи няколко дни и често отшумява, след като тялото успее да елиминира вируса.

3.Алергии

Хрема - причини, лечение и профилактика 3

Когато човек е изложен на алерген, имунната система на тялото му освобождава химикал, наречен хистамин. Хистаминът кара капилярите да станат по-пропускливи, което позволява на течностите да изтичат от капилярите в околните тъкани. Това води до подуване на носните тъкани и образуване на тънък течащ секрет от носа. Хремата е един от най-честите симптоми на алергии. Други симптоми включват кихане, сърбеж и сълзене на очите, кашлица и сърбеж по кожата.

4. Синузит

Хрема - причини, лечение и профилактика 4

Синузитът, известен като инфекция на синусите, се случва, когато тъканта, която покрива синусите Ви, се възпали или подуе. Инфекцията на синусите пречи на дренажа на слузта Ви, причинявайки натрупването й. Секрецията, която идва с инфекция на синусите, обикновено е гъста, жълта или зеленикава слуз.

Синузит – какво трябва да знаем за него?>>

5. COVID-19

Хрема - причини, лечение и профилактика 5

Хремата е сред най-често срещаните симптоми на Covid-19. Когато вирусът навлезе в тялото, той може да причини възпаление на лигавицата на носа, което води до хрема. Освен това тялото освобождава възпалителни молекули, като хистамин, които също могат да причинят хрема като отговор на вируса.

В допълнение, други симптоми на Covid-19, като температура и кашлица, също могат да причинят хрема в резултат на повишено производство на слуз. Следователно хремата е често срещан симптом на Covid-19 и не трябва да се пренебрегва.

6. Прекомерна употреба на спрей за нос

Хрема - причини, лечение и профилактика 6

Спреят за нос може да помогне за облекчаване на запушването. Но използването му твърде много може да причини това, което е известно като “ефект на отскок”, при който се влошават симптомите Ви. Назалните деконгестанти помагат за свиване на кръвоносните съдове в носа, което помага за намаляване на усещането за назална конгестия. Докато съдовете се свиват, кръвта и хранителните вещества се изтласкват навън.

Но след като лекарството изчезне, кръвта и хранителните вещества се връщат обратно, което води до повече симптоми на запушване и хрема.

7. Изтичане на цереброспинална течност

Хрема - причини, лечение и профилактика 7

Хремата може да бъде симптом на изтичане на цереброспиналната течност. Наличието на цереброспинална течност (CSF) в носа обикновено се причинява от симптом, известен като ринорея, който се характеризира с прекомерното отделяне на течност от носа. Ринореята на цереброспиналната течност обикновено се причинява от травматично нараняване или вроден дефект в основата на черепа, който позволява на цереброспиналната течност да излезе през носа.

Цереброспиналната течност е бистра, безцветна течност, която циркулира около мозъка и гръбначния мозък и действа като възглавница за абсорбиране на шока и осигуряване на хранителни вещества за централната нервна система. Ринореята може да бъде симптом на сериозен здравословен проблем и трябва да бъде оценена от медицински специалист. Възможностите за лечение варират в зависимост от основната причина, но могат да включват хирургически намеси, лекарства или промени в начина на живот. Важно е да се потърси медицинска помощ, за да се осигури правилна диагноза и лечение.

Лечение

Хремата може да бъде причинена от различни фактори – от алергии до обикновена настинка. Но независимо от причината, тя може да бъде истинско мъчени. Ако търсите начин да овладеете хремата си, имаме няколко съвета, които ще ви помогнат.

Преди да се потопим в съветите, е важно да отбележим, че точното лечение на хремата в крайна сметка зависи от основния причинител. Най-доброто лечение е да изчакате симптомите да отшумят и неприятната слуз да изчезне. Но ако все пак търсите решение, което ще облекчи симптомите и проблема, тогава може да опитате следните препоръки:

  • Пийте много вода: поддържането на добра хидратация може да Ви помогне да поддържате слузта си рядка, което ще помогне за по-бързото ѝ оттичане;
  • Използвайте назални стероиди без рецепта: те могат да бъдат полезни, ако подозирате или знаете, че хремата Ви се дължи на алергии. Те обаче имат някои странични ефекти, така че е важно да прочетете информацията на кутията, за да определите дали те са най-добрият избор за Вас;
  • Направете изплакване с физиологичен разтвор;
  • Използвайте назален спрей: впръскването му в носа Ви може да помогне за овлажняване на носните Ви пътища и изчистване на алергените, които може да се крият там;
  • Използвайте овлажнител през нощта: овлажнителя ще Ви помогне да поддържате носните пътища влажни. Освен това той помага за премахването на слуз от носа Ви по-бързо от нормалното.

Как да се предпазим от хрема?

Има редица причини за хремата, част, от които споменахме и нагоре в блога. Но когато става въпрос за вирусни заболявания, има няколко начина за предотвратяване на хрема, включително:

  • Мийте ръцете си често с вода и сапун (или използвайте дезинфектант за ръце в краен случай) за най-малко 20 секунди;
  • Избягвайте докосването на очите, носа и устата си с немити ръце;
  • Стойте далеч от болни хора;
  • Носете маска, която Ви пасва правилно;
  • Поддържайте имунната си система здрава, като снабдявате тялото с балансиран и хранителен режим, спортувате редовно, получавате достатъчно сън или приемате естествени имуностимуланти.

Ако алергиите са паричната при вас, която обикновено причинява хремата, се стремете да избягвате зони, които ще предизвикат Вашата алергична реакция.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Ако имате лека хрема, няма от какво да се притеснявате. Но има няколко случая, в които бихме Ви посъветвали да потърсите медицинска помощ.

  • Секрецията Ви от носа има лоша миризма;
  • Тече само едната ноздра;
  • Вашият назален секрет е с цвят, различен от прозрачен, бял или жълтеникав;
  • Вашата хрема е след нараняване на главата;
  • Имате температура в допълнение към хремата;
  • Имате възпалено гърло, бели или жълти петна по гърлото;
  • Имате симптоми, които продължават повече от три седмици;
  • Вашата хрема е придружена от замъглено зрение или подуване на която и да е част от лицето.

Заключение

Хремата се получава, когато слузта непрекъснато изтича от ноздрите Ви. Обикновено това се случва когато тъканите, покриващи носа, се подуят от възпалени кръвоносни съдове. Всичко от алергии до обикновена настинка може да причини хрема. През повечето време се изисква време за симптомите да се махнат и хремата просто да изтече.

Сибирският женшен е билка, която се бори със симптоми на различни заболявания и помага за по – бързото възстановяване. Повече за ползите му може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни