Защо тийнейджърите страдат от безсъние

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

безсъние

Тийнейджъри не спят достатъчно в наши дни и писателката Лиза Л. Луис отказва повече да мълчи по този въпрос.

Луис, майка на две деца, помогна за стартирането на първия закон (в САЩ), изискващ здравословно време за започване на училище за подрастващите – закон, който ще бъде приложен в действие в Калифорния това лято.

Нейната нова книга „ Защо нашите тийнейджъри са толкова уморени и как родителите и училищата могат да им помогнат да процъфтяват “ излезе на 7 юни и описва толкова много неща, които родителите и хората, които се грижат за тях, трябва да знаят за тийнейджърите и съня.

Луис сподели защо сънят е толкова важен за тийнейджърите, колко трябва да спят тийнейджърите и защо трябва да спят повече от възрастните. Тя засяга всички фактори, които могат да повлияят негативно на съня на тийнейджърите: технология, пол, сексуална идентичност и социално-икономически статус.

Какво подтикна Луис да напишете книга за тийнейджърите и тяхното безсъние?

Целият проблем със съня на тийнейджърите и часовете за започване на училище ми се появи на радара, когато най-голямото ми дете, което сега е в колеж, влезе в гимназията. В този момент училището започна в 7:30 сутринта и просто знаех, че е много рано. Карайки го на училище всяка сутрин, виждах, че не е много буден. Всеки следобед той се прибираше наистина изтощен.

Исках да знам защо училището започва толкова рано. Това, което открих е, че съм се докоснал до много по-голям проблем. Същия месец Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ публикуваха своя основен доклад за часовете за започване на училище, който дойде след изявлението на Американската академия по педиатрия по същия въпрос. Техните препоръки бяха средното училище и гимназията да започват не по-рано от 8:30 сутринта. Това ме накара да се включа.”

Защо тийнейджърите се нуждаят от толкова много сън?

В началото на пубертета тийнейджърите имат промяна в циркадния ритъм и техните часовници на тялото се изместват към по-късен график. Той също така се свързва с освобождаването на мелатонин, което е това, което подготвя телата ни да спят. Когато децата станат тийнейджъри, мелатонинът започва да се освобождава по-късно от преди. Това означава, че тийнейджърите не са готови да заспят до 23:00 ч. Тъй като същият мелатонин не намалява до по-късно, тийнейджърите в крайна сметка искат да спят повече от преди.

Колко трябва да спят тийнейджърите?

Повечето тийнейджъри трябва да имат между осем и 10 часа, според Националната фондация за сън. Количеството сън, от което се нуждаем през целия си живот, обаче се променя. Когато става въпрос за деца до 13-годишна възраст – те се нуждаят от девет до 11 часа. Препоръчителният диапазон за възрастни е седем до девет часа. Има някои тийнейджъри и възрастни, за които по-малко от предписаното количество ще бъде достатъчно. Има и някои тийнейджъри, за които 10 часа ще са това, от което се нуждаят. За съжаление, много от нашите тийнейджъри не получават дори минимум осем часа.

Какви са последиците от наличието на безсъние при тийнейджърите?

Сънят за тийнейджъри е емоционален буфер и осигурява емоционална устойчивост. Тийнейджърите преминават през важна фаза на развитие на мозъка и сънят е мястото, където се случва голяма част от това развитие. В класната стая учениците, които спят, не учат. Учениците, които са там и не са напълно будни, не учат добре. Лишаването от сън ограничава учениците в придобиването на информация, пречи на запазването на информацията и възпрепятства способността за извличане на тази информация.

Различни проучвания показват, че когато училищата преминават към по-късни начални часове, те виждат подобрения в посещаемостта и процентът на завършващите се повишава. Със спорт сънят се подобрява, освен това телата на тийнейджърите освобождават хормон на растежа, който лекува наранявания, когато спят, така че да си отпочинал е конкурентно предимство. Като цяло добре отпочиналите тийнейджъри са по-щастливи и здрави и се справят по-добре в училище. Те са по-емоционално устойчив . И с тях се живее по-лесно.

Освен ранните начални часове, кои са някои други външни фактори, които могат да доведат до безсъние при тийнейджърите?

Стресът! Ако децата не могат да заспят преди 23:00 часа, трябва да погледнете дали са пренатоварени. Технологията е друг фактор. Ако имате тийнейджър, който е буден до 1 или 2 сутринта и играе видео игри, това също съкращава времето му за сън. 

Как мислите, че хаосът от годините на пандемията е повлиял на съня на тийнейджърите?

Луис: Мисля, че най-големият проблем е психичното здраве. Виждали сме как всяка основна група алармира за психичното здраве на тийнейджърите. Още през декември главният хирург на САЩ издаде специален съвет относно психичното здраве на тийнейджърите.

Какви са следващите големи въпроси, които ще зададете?

Люис: Към момента Калифорния е единственият щат, който е приел закон с такъв обхват. Това оставя доста място за работа с други държави. В момента и Ню Йорк, и Ню Джърси имат действащи законопроекти по тази тема, но никой друг щат не е приел закон като този. Има огромна възможност да разгледате това във всички останали щати. Лишаването от сън при тийнейджърите не е само проблем на Калифорния. Това е нещо, върху което ще се съсредоточа доста време.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1626″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”77″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни