Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
stres-i-otslabvane-dopirni-tochki

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Стрес и отслабване – за много хора, симптомите на стрес биват пренебрегвани, но те не осъзнават колко опасни са те и колко вреди стресът може да нанесе върху организма им. Наличието на стрес може да има пряко въздействие и върху теглото им. Дали това ще доведе до загуба или увеличаване на теглото, зависи от различните хора и различните ситуации.

stres-i-otslabvane-dopirni-tochki

В някои случаи стресът може да доведе до пропуснати хранения и лош избор на храна. За други стресът може да ги накара да загубят напълно апетита си. Често тази промяна е само временна. Вашето тегло може да се върне към нормалното, след като източникът на стрес бъде премахнат.

Прочетете, за да научите как стресът може да наруши вътрешното функциониране на тялото ви, как да управлявате свързаната със стрес загуба на тегло и кога да посетите лекар за симптомите си.

Признаци за стрес и отслабване

Стресът може да причини повече от просто неочаквана загуба на тегло. Други симптоми на стрес включват:

  • главоболие;
  • лошо храносмилане;
  • болки;
  • напрежение в мускулите;
  • промени в настроението;
  • умора;
  • затруднено заспиване;
  • проблеми с краткосрочната памет;
  • повишен сърдечен ритъм;
  • намалено либидо.

Защо отслабваме от стреса

Когато сте подложени под силен стрес, често се наблюдава промяна в поведението. Като да работите, докато се храните или да стоите будни до късно, заради краен срок . Тези смущения могат да влошат вътрешната реакция на тялото към стреса.

Стрес и отслабване: допирни точки - Здравитал 2

Реакцията на тялото „бий се или бягай“ може да ускори метаболизма ви.

Ефектите на стреса върху вашето тяло>>

Когато сте стресирани, тялото ви преминава в агресивен режим. Известен също като „остра реакция на стрес“, този физиологичен механизъм казва на тялото ви, че трябва да реагира на потенциалната заплаха.

Хормони, стрес и отслабване

Вашето тяло се подготвя, като освобождава хормони като адреналин и кортизол. Адреналинът подготвя тялото ви за енергична активност, но също така може да намали желанието ви за ядене.

Стрес и отслабване: допирни точки - Здравитал 3

Междувременно кортизолът сигнализира на тялото ви да потисне временно функции, които са несъществени по време на криза. Това включва вашите реакции на храносмилателната, имунната и репродуктивната система.

Чревен тракт, стрес и отслабване

Хиперстимулацията може да доведе до стомашно-чревен дисбаланс. Тяло забавя храносмилането по време на реакцията, за да намери начин да се справи с източника на стрес. Това може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, като:

  • Стомашна болка;
  • Киселини;
  • Диария;
  • Запек.
Стрес и отслабване: допирни точки - Здравитал 4

Всепоглъщащата сила на стреса може да ви накара да не можете да мислите за нищо друго, освен за храна. Това може да повлияе на вашите хранителни навици. Хиперстимулацията може да повлияе на способността на тялото ви да обработва и абсорбира хранителните вещества. Когато сте стресирани, тялото ви обработва храната по различен начин. Това нарушение може да доведе до нежелано възпаление.

Нервна система, сън, стрес и отслабване

Някои хора използват физическата активност, за да преодолеят стреса. Въпреки че приливът на ендорфин, подхранван от упражнения, може да намали стреса ви, ангажирането с повече физическа активност от нормалното може да доведе до неочаквана загуба на тегло.

Стрес и отслабване: допирни точки - Здравитал 5

Понякога стресът предизвиква несъзнателно движение, като потупване с крак или щракане с пръст. Тези тикове могат да помогнат на тялото ви да обработи чувствата ви, но също така изгарят калории.

11 интересни факта за нервната система>>

Нарушаването на съня влияе върху производството на кортизол.

Стресът може да затрудни заспиването. Това също може да повлияе на качеството на съня, което получавате, което ви кара да се чувствате мудни и уморени. Тези смущения могат да повлияят на производството на кортизол, което може да повлияе на метаболизма ви. Вашите хранителни навици също могат да бъдат повлияни.

Кога загубата на тегло е причина за безпокойство?

Въпреки че свалянето на един-два килограма обикновено не е причина за безпокойство, неочакваната или нежелана загуба на тегло оказва влияние върху тялото ви. Посетете лекар или друг медицински специалист, ако сте загубили пет процента или повече от общото си телесно тегло за период от 6 до 12 месеца.

Трябва също да посетите лекар, ако:

  • Отслабвате без да сте го поставили за цел;
  • Страдате от хронично главоболие;
  • Изпитвате болка в гърдите;
  • Чувствате се объркани;
  • Често употребявате алкохол и други субстанции.

Вашият лекар може да определи дали вашите симптоми са свързани със стрес или се дължат на друго основно заболяване.

Как да възстановите хранителния си режим?

Ако стресът е повлиял на вашите хранителни навици, има стъпки, които можете да предприемете, за да улесните постепенно пътя си обратно към рутината. Поддържането на редовен график на хранене може да ви помогне да подобрите настроението си, да повишите енергийните си нива и да възстановите имунната си система. За да избегнете пропускане на хранене, задайте аларма на вашия смартфон или компютър, за да си напомняте да се храните.

Стрес и отслабване: допирни точки - Здравитал 6

Придържането към редовен график на хранене помага да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол. Дори няколко малки хапки могат да помогнат в борбата със стреса и да сведат до минимум по-нататъшните промени в настроението.

Ако можете, изберете храни с високо съдържание на протеини или фибри. Избягвайте ненужната захар и кофеин, които могат да повишат енергийните ви нива и по-късно да доведат до енергиен срив.

8 признака, че сте пристрастени към захарта>>

Хранене, стрес и отслабване

Приемайте храни, които могат да ви помогнат да подобрите настроението си и да управлявате стреса. Пропускането на сладкиши и други лакомства в полза на нещо здравословно може да има забележимо въздействие върху начина, по който се чувства тялото ви. Добро правило е да се придържате към цели храни, като плодове и зеленчуци.

Стрес и отслабване: допирни точки - Здравитал 7

Някои от нашите здравословни фаворити:

  1. Портокалите и морковите съдържат имуностимулиращи антиоксиданти;
  2. Листните зеленчуци съдържат витамин В, който помага за регулиране на вашите нерви;
  3. Пълнозърнестите храни съдържат сложни въглехидрати, повишаващи серотонина;
  4. Повишаването на нивата на серотонин може да има успокояващ ефект;
  5. Сьомгата и рибата тон съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на стреса;
  6. Ядките и семената също съдържат елиминиращи стреса омега-3 мастни киселини.

Енергия, стрес и отслабване

Опитайте се да избягвате храни, които могат да сринат кръвната ви захар и да ви накарат да се почувствате по-зле.

Въпреки че храните с високо съдържание на захар могат да осигурят бърз тласък на енергия, спадът е неизбежен. Когато захарта напусне кръвта ви, може да ви накара да се почувствате по-зле от преди. Храните с високо съдържание на мазнини и натрий също могат да влошат стреса.

Опитайте се да ограничите или избягвате следното, докато стресът ви отшуми:

  • пържена храна;
  • печени изделия;
  • бонбони;
  • чипс;
  • сладки напитки;
  • преработени храни.

Начин на хранене, стрес и отслабване

Изберете да се храните вкъщи, вместо навън. Ако не сте в настроение да готвите, помислете за посещение на секцията за пресни храни в близкия пазар.

Въпреки че салатният бар е чудесен вариант за пълни със зеленчуци обеди и вечери, горещият бар може да бъде и по-здравословна алтернатива на храната за вкъщи. Някои магазини за хранителни стоки имат и горещи барове сутрин, така че можете да ядете сандвичи с яйца или бурито за закуска вместо други пълни със захар опции.

Как да се справим с последиците от стрес и отслабване

Ако тренирате, придобийте навика да ядете лека закуска след тренировка. Храненето след тренировка е единственият начин да възстановите енергията, която сте изгорили, докато сте се потили. Пропускането на лека закуска или малко хранене може да изглежда безобидно, но може да доведе до неприятни странични ефекти като замаяност и ниска кръвна захар. Изгарянето на повече калории, отколкото приемате, също може да доведе до неочаквана загуба на тегло.

Препоръчваме храни с високо съдържание на протеини или здравословни въглехидрати, като:

  • авокадо;
  • банани;
  • ядки;
  • кисело мляко;
  • ядкови масла;
  • пълнозърнести бисквити.

Заключение:

Вашият лекар може да ви помогне да определите защо стресът оказва толкова значително влияние върху теглото ви и да назначи предписание, което да отговаря на вашите нужди. Това може да означава да работите с диетолог, за да разработите план за хранене и да говорите с терапевт относно ежедневните си стресови фактори.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни