10 ментални модела за научаване на всичко

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Менталните модели могат да ни помогнат да рабираме, запомняме по-лесно и прилагаме научените знания, както и да обяснят много различни явления. Те могат да бъдат – търсене и предлагане в икономиката, естествен подбор в биологията, рекурсия в компютърните науки или доказателство чрез индукция в математиката – тези модели са навсякъде, щом знаете да ги търсите.

Точно както разбирането на търсенето и предлагането Ви помага да разсъждавате върху икономическите проблеми, разбирането на менталните модели на учене ще улесни мисленето за проблемите със запомнянето.

За съжаление, ученето рядко се преподава като клас сам по себе си, което означава, че повечето от тези ментални модели са известни само на специалисти. Ще споделим с Вас десетте ментални модела, които са повлияли на широк обхват от хора. Ето кои са те:

1.Моделът на решаване на проблеми чрез търсене

Хърбърт Саймън и Алън Нюел поставят началото на теория за разрешане на човешки проблеми. В нея те твърдят, че хората решават проблеми, като търсят в проблемно пространство.

Проблемното пространство е като лабиринт: знаете къде се намирате сега, ще знаете дали сте стигнали до изхода, но не знаете как да стигнете до него. По пътя Вие сте ограничени в движенията си от стените на лабиринта.

10-mentalni-modela-za-nauchavane-na-vsichko

Проблемните пространства също могат да бъдат абстрактни. Решаването на кубче на Рубик, например, означава да се движите през голямо проблемно пространство от конфигурации – разбърканото кубче е вашето начало, кубчето с всеки цвят, отделен от една страна, е изходът, а обратите и обратите определят „стените“ на проблемното пространство.

Проблемите от реалния живот обикновено са по-обширни от лабиринтите или кубчетата на Рубик – началното състояние, крайното състояние и точните ходове често не са ясни. Но търсенето в пространството от възможности все още е добра характеристика на това, което хората правят, когато решават непознати проблеми – което означава, когато все още нямат метод или памет, които да ги насочват директно към отговора.

Накратко:

Едно изводство от този модел е, че без предварително знание, повечето проблеми са наистина трудни за решаване. Кубът на Рубик има над четиридесет и три квинтилиона конфигурации — голямо пространство за търсене, ако не сте умен в това. Обучението е процесът на придобиване на модели и методи за намаляване на грубото търсене.

2.Паметта се укрепва чрез извличане

Възстановяването на знания укрепва паметта повече, отколкото виждането на нещо за втори път. Тестването на знанията не е просто начин за измерване на това, което знаете – то активно подобрява паметта Ви. Всъщност тестването е една от най-добрите техники за изследване, които изследователите са открили.

10 ментални модела за научаване на всичко 2

Защо извличането е толкова полезно? Един от начините да мислим за това е, че мозъкът пести усилията, като помни само онези неща, които е вероятно да се окажат полезни. Ако винаги имате отговор под ръка, няма нужда да го кодирате в паметта. За разлика от това, трудността, свързана с извличането, е силен сигнал, който трябва да запомните.

Извличането работи само ако има нещо за извличане. Ето защо имаме нужда от книги, учители и класове. Когато паметта откаже, ние се връщаме към търсене за решаване на проблеми, което, в зависимост от размера на проблемното пространство, може напълно да се провали, за да ни даде правилен отговор. Въпреки това, след като видим отговора, ще научим повече, като го извлечем, отколкото като го преглеждаме многократно.

3.Знанието расте експоненциално

Колко можете да научите зависи от това, което вече знаете. Изследванията установяват, че количеството знания, запазени от даден текст, зависи от предварителното познаване на темата. Този ефект може дори да надхвърли общата интелигентност в някои ситуации.

Докато научавате нови неща, Вие ги интегрирате в това, което вече знаете. Тази интеграция предоставя повече кукички, за да си припомните тази информация по-късно. Въпреки това, когато знаете малко по дадена тема, имате по-малко кукички, върху които да поставите нова информация. Това прави информацията по-лесна за забравяне. Подобно на кристал, който расте от семе, бъдещото учене е много по-лесно, след като се постави основа.

10 ментални модела за научаване на всичко 3

Този процес има граници, разбира се, в противен случай знанието ще се ускори за неопределено време. Все пак е добре да имате предвид, защото ранните фази на учене често са най-трудните и могат да създадат подвеждащо впечатление за бъдещи трудности в дадена област.

4. Креативността е най-вече копиране

Малко теми са толкова неразбрани като творчеството. Склонни сме да вдъхваме креативни личности с почти магическа аура, но креативността е много по-обикновена на практика.

Във впечатляващ преглед на значими изобретения Мат Ридли твърди, че иновацията е резултат от еволюционен процес. Вместо да изникне в света напълно оформено, новото изобретение е по същество случайна мутация на стари идеи. Когато тези идеи се окажат полезни, те се разширяват, за да запълнят нова ниша.

10 ментални модела за научаване на всичко 4

Доказателство за това мнение идва от феномена на почти едновременните иновации. Много пъти в историята множество несвързани хора са разработвали една и съща иновация, което предполага, че тези изобретения са били някак си „наблизо“ в пространството на възможностите точно преди откриването им.

Дори в изобразителното изкуство значението на копирането е пренебрегнато. Да, много революции в изкуството бяха изрично отхвърляне на минали тенденции. Но самите революционери почти без изключение бяха потопени в традицията, срещу която се бунтуваха. Бунтът срещу всяка конвенция изисква осъзнаване на тази конвенция.

5. Уменията са специфични

Трансферът се отнася до подобрени способности в една задача след практика или обучение в друга задача. При изследване на трансфера се открива типичен модел

Упражнението в дадена задача Ви прави по-добри в нея. Практиката при задача помага при подобни задачи. Практиката в една задача не помага много при несвързани задачи, дори ако те изглежда изискват същите широки способности като „памет“, „критично мислене“ или „интелигентност“.

10 ментални модела за научаване на всичко 5

Докато уменията може да са специфични, широчината създава общоприетост. Например, научаването на дума на чужд език е полезно само когато използвате или чуете тази дума. Но ако знаете много думи, можете да кажете много различни неща.

По същия начин познаването на една идея може да има малко значение, но овладяването на много може да даде огромна сила. Всяка допълнителна година образование подобрява коефициента на интелигентност с 1–5 точки, отчасти защото обхватът на знанията, преподавани в училище, се припокрива с необходимите в реалния живот (и при тестовете за интелигентност).

Накратко:

Ако искате да бъдете по-умни, няма преки пътища – ще трябва да научите много. Но обратното също е вярно. Ученето на много Ви прави по-интелигентни, отколкото можете да предвидите.

6. Менталния модел за фокусиране върху нещата

Мозъка ни е способен да се фокусира само върху няколко неща в определен момент. Джордж Милър първоначално споделя, че можем да се ограничим до седем неща. Но по-скорошно изследване показва че броят е намалял с до четири неща.

Това е важно, защото в дненшния забързан свят сме склонни да станем мултифункционални. Това пречи на цялото учене, всяка идея, спомен и опит, които трябва да станат обект на опростяване и приоритизация, ако искате да станат част от Вашия дългосрочен опит. Подсъзнателното обучение не работи. Ако не внимавате и не сте фокусирани, Вие не учите.

10 ментални модела за научаване на всичко 6

Основният начин, по който можем да бъдем по-ефективни с ученето, е да гарантираме, че нещата, които преминават през тясното място, са полезни. Отделянето на време за неща, които са неподходящи може да Ви забави.

Решаването на проблеми може да бъде контрапродуктивно за начинаещи. Новаците се справят по-добре, когато вместо това им се показват работещи примери (решения). Материалите трябва да бъдат проектирани така, че да не се налага да се прелистват страници или части от диаграма, за да се разбере материала.

Накратко:

Излишната информация пречи на ученето. Сложните идеи могат да се научат по-лесно, когато се представят първо на части.

7. Успехът е най-добрият учител

Научаваме повече от успеха, отколкото от провала. Причината е, че проблемните обикновено са големи и повечето решения са грешни.

10 ментални модела за научаване на всичко 7

Добро правило е да се стремите към приблизително 85% успех при учене. Можете да направите това, като калибрирате трудността на Вашата практика (отворена срещу затворена книга, с или без учител, прости срещу сложни проблеми) или като потърсите допълнително обучение и помощ. Ако успеете над този праг, вероятно не търсите достатъчно тежки проблеми и практикувате рутинни процедури, вместо да учите нови умения.

8. Разсъждаваме чрез примери

Как хората могат да мислят логично е вековен пъзел. Още от Кант знаем, че логиката не може да бъде придобита от опит. По някакъв начин трябва вече да знаем правилата на логиката или нелогичен ум никога не би могъл да ги измисли. Но ако това е така, защо толкова често се проваляме при видовете проблеми, измислени от логиците?

През 1983 г. Филип Джонсън-Лерд предлага решение: ние разсъждаваме, като конструираме мисловен модел на ситуацията.

10 ментални модела за научаване на всичко 8

За да тествате силогизъм като „Всички хора са смъртни. Сократ е човек. Следователно Сократ е смъртен“, ние си представяме колекция от хора, всички от които са смъртни, и си представяме, че Сократ е един от тях. Ние заключаваме, че силогизмът е верен чрез това изследване.

Джонсън-Лерд предполага, че това разсъждение, основано на ментален модел, също обяснява нашите логически дефицити. Най-много се борим с логически твърдения, които изискват от нас да изследваме множество модели. Колкото повече модели се нуждаят от конструиране и преглед, толкова по-вероятно е да направим грешки.

Извод:

  • Ученето често става по-бързо чрез примери, отколкото чрез абстрактни описания;
  • За да научим общ модел, имаме нужда от много примери;
  • Трябва да внимаваме, когато правим общи заключения въз основа на няколко примера. (Сигурни ли сте, че сте разгледали всички възможни случаи?)

9. Знанието става невидимо с опита

Уменията стават все по-автоматизирани чрез практика. Това намалява съзнателното ни осъзнаване на умението, което го прави да изисква по-малко от нашия ценен капацитет на работна памет за изпълнение. Помислете за шофирането на кола. В началото използването на мигачите и спирачките по-трудно. След години шофиране обаче почти не мислите за това.

10 ментални модела за научаване на всичко 9

Повишената автоматизация на уменията обаче има недостатъци. Едната е, че става много по-трудно да научите умение от някой друг. Когато знанието стане мълчаливо, става по-трудно да изясните изрично как вземате решение. Експертите често подценяват значението на „базовите“ умения, тъй като след като отдавна са автоматизирани, те изглежда не играят голяма роля в ежедневното вземане на решения.

Друг недостатък е, че автоматизираните умения са по-малко отворени за съзнателен контрол. Това може да доведе до плата в ход, когато продължавате да правите нещо по начина, по който винаги сте го правили, дори когато това вече не е подходящо.

Извод:

Търсенето на по-трудни предизвикателства става жизненоважно, защото те Ви изкарват от комфортната зона Ви принуждават да опитате по-добри решения.

10. Повторното обучение е сравнително бързо

След години, прекарани в училище, колко от нас все още могат да издържат последните изпити, които трябва да завършат? Изправени пред въпроси в класната стая, много възрастни свенливо признават, че си спомнят малко.

Забравянето е неизбежната съдба на всяко умение, което не използваме редовно. Херман Ебингхаус установява, че знанието намалява с експоненциална скорост – най-бързо в началото, забавяйки се с течение на времето.

10 ментални модела за научаване на всичко 10

И все пак има решение на този проблем. Повторното обучение обикновено е много по-бързо от първоначалното обучение. Част от това може да се разбира като проблем с прага. Представете си, че силата на паметта варира между 0 и 100. Под някакъв праг, да речем 35, паметта е недостъпна. Така, ако силата на спомен спадне от 36 на 34, ще забравите това, което сте знаели. Но дори малко стимулиране от повторното учене би поправило паметта достатъчно, за да я извика. За разлика от това, нова памет (започваща от нула) би изисквала много повече работа.

Конекционистките модели, вдъхновени от човешките невронни мрежи, предлагат друг аргумент за силата на повторното обучение. В тези модели една изчислителна невронна мрежа може да отнеме стотици итерации, за да достигне оптималната точка. И ако „разклатите“ връзките в тази мрежа, тя забравя правилния отговор и реагира не по-добре, отколкото случайно. Въпреки това, както при обяснението на прага по-горе, мрежата научава оптималния отговор много по-бързо втория път.

Извод:

Повторното учене може да Ви изглежда ненужно и отнемащо много повече време, но в дълготраен аспект, то спестява много повече време и увеличава нашите знания.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”10081,6757,11475,9962,9171,7110″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”8340,2368,4017,3968,2191,2185″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни