Неврози в детската възраст – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
nevrozi-v-detskata-vazrast

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Българското здравеопазване е в дълг към нашите деца, защото от години ние се намираме в демографска криза… Раждаемостта е много по-ниска от смъртността.“

С тези думи  на проф. Христо Деянов започна поредното издание на „Академия Здравитал“. Гост на водещия бе д-р Джина Дундова-Панчева. Тя е детски лекар, физиолог и преподавател в Медицинския университет – град София. Темите в събеседването бяха обвързани с някой актуални здравословни проблеми при децата – нощно напикаване, тикова невроза, главоболие, епилепсия. В началото на разговора д-р Дундова сподели следното:

„Неврози в детската възраст са доста често срещан проблем – около 30 процента от децата страдат от някакъв тип невроза.“

Анатомия на пикочно-половата система

Системата е наречена по този начин, защото в крайна сметка урината се влива в гениталиите. Двата бъбрека са разположени високо в коремната кухина ретроперитонеално, като притежават форма на боб. По средата има вдлъбване, в което влиза артерията, от там излиза вената и уретерите. Уретерите са тръби, отиващи към пикочния мехур (той е в долната част на коремната кухина). Пикочният мехур е кух мускулест орган, който служи за резервоар на урината. При нормални обстоятелства един човек отделя литър и половина съдържимо дневно, за новородени бебета количествата е около 100 милилитра. Когато мускулът в пикочния мехур се контрахира, той премества урината в уретрата.

Неврози в детската възраст

Нощно напикаване в детска възраст

Колкото по-голямо става едно дете, толкова намалява проблемът с нощното напикаване (енуреза). Това е така, защото пикочо-половата система съзрява, подобрена е регулацията. При бебетата под 3-годишна възраст този проблем не се коментира от специалисти, понеже е напълно нормален. Когато имаме първична енуреза – налице е смущение в уринарния контрол, на практика все още никога не е постиган такъв. Всичко това е свързано с неврологичното съзряване на бебето. Съществуват импулси, които от стреч-рецептори в пикочния мехур, изпращат сигнали по гръбначния мозък до кората на главния мозък, там става фино прецизиране дали моментът за уриниране е подходящ. Ако развитието от гледна точка на посочения механизъм се забави при малки деца, тогава напикаването продължава повече време.

Първична и вторична енуреза

Проблемът засяга около 20 процента от децата между 5 и 7-годишна възраст.

При първичното напикаване е възможно да има проблем с антидиуретичния хормон. Вторичната диуреза нива психогенна, възможни причини за нейната поява са: травма, смяна на среда, загуба на близък човек, стрес и др. За разрешаване на проблема, причинен от втората група, подходите са многокомпонентни. Първо трябва да има строг режим – да не се приемат напитки или храни с течности (диня, супа) след 18ч. Допълнителна насока е да се консумира повече солена храна, тя задържа повече водата. От гледна точка на спането, съветите са краката на детето при заспиване да са почти под 45 градуса, тялото да е леко наклонено към главата – така кръвта не отива повече към бъбреците. Бива изключено и спането по корем, за да няма натиск към пикочния мехур. Медикаментозната терапия включва няколко подхода: единият от тях е да се дадат аналози на антидиуретичния хормон, които да подпомогнат водната резорбция; другата стъпка е свързана с продукти, увеличаващи обема на кухия орган или витамини, насочени към нервната система. Като допълнителен вариант за справяне с напикаването включваме семейната терапия при психолог.

Неврози в детската възраст: Спина бифида

Представлява дефект на невралната тръба. Можем да го разглеждаме като вродена аномалия в работата на гръбначния стълб и мозък – има отвор в канала, излизане на нервна тъкан. Няма точна, конкретна и задължителна причина за появата на спина бифида при бебета. Все пак се счита, че предразполагащ фактор е недостатъчно приетата фолиева киселина от бременните жени. При този проблем има неправилно сключени прешлени. Човек може цял живот да живее с това неразположение, без да разбере, понякога диагностицирането става случайно при рутинни прегледи. Изследването на кръв и урина е задължително, за да се види дали има инфекция за пикочните пътища.

Неврози в детската възраст: Тикова невроза

Неволеви, неритмични потрепвания на мускулни групи (премигване, раменно повдигане, гримаси, скимтене, провикване, кашлица), засягат 15 процента от децата. Най-често засегнатата група е в училищна възраст, начален пубертет. Проблемите понякога преминават спонтанно, но като цяло изискват определен тип поведение и лечение.

Главоболие и заекване

Тензионното главоболие също е вид невроза, появява се при психогенни фактори. То е като обръч, стягащо, с лека, до умерена сила. Може да продължи както няколко минути, така и седем дни, има временен характер. Лечението в повечето случаи е чрез успокояващи, релаксиращи ефекти, в краен случай, посредством медикаменти. При мигренозното главоболие има пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата, придружена от повръщане, гадене. Оплакването често е придружаващ симптом към други заболявания. Съществуват още няколко причини за болките в главата: проблеми със зъбите, ушите, очни аномалии, синузит. Придружаващите неразположения при децата са силен плач, нервност, понякога висока температура.

Заекването е много често в най-рания период, когато бебето проговаря, тъй като тогава то иска да изкаже бързо някакво изречение, но няма възможност, поради незрялост на говорния апарат. Ако след 5-годишна възраст момчетата и момичетата се зачервяват при опит да споменат сричка или дума, то тогава е необходима намесата на логопед. Част от методите на специалистите са насочени към това децата да казват цяло изречение с едно издишване. В определени аспекти има прилика между по-леките форми на аутизъм и заекването. Заекването бива 2 форми: клонично (на първа сричка) и тонично (на първа буква).

Четете още: Как да се справим с главоболието?

Ранна епилепсия

Най-ранната епилепсия се нарича синдром на Уест. Проблемът бива проявен през кърмаческа възраст, когато бебето започва да прави потрепвания – било то флексия, екстензия или смесени движения в крайниците. Стига се до 100 епилептични момента в една серия. Всичко това върви в съчетание със забавено нервно-психическо развитие. Медикаментозното лечение е задължително.

Финални думи на д-р Дундова към аудиторията по темата неврози в детската възраст

„Всички тези състояния, които обсъждахме, са лечими. Прогнозата на голяма част от тях е много добра. Така че  хората не трябва да се вглъбяват в проблема, а трябва да търсят решението, защото го има.“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни