Повечето хора консумират твърде много сол (натрий)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Малка част от натрия, който консумираме, е под формата на сол. Вашето тяло се нуждае от малко количество натрий, за да работи правилно. За съжаление консумацията на твърде много натрий е вредно за вашето здраве.

Излишъкът от натрий може да повиши кръвното ви налягане и риска от сърдечни заболявания и инсулт. Една от най-честите причини за смъртност са точно тези заболявания.

Източници на натрий

Хората получават около 70% от дневния си натрий от преработени и ресторантски храни.  

Натрият вече присъства в преработените храни и храните в ресторанти, което затруднява самостоятелното намаляване на дневния прием на натрий. Въпреки че е разумно да ограничите употребата на добавена готварска сол по време на готвене и на масата, само малко количество от натрия, който консумираме всеки ден, идва от солницата.

Na и K

Знаете ли, че и натрият, и калият влияят на кръвното налягане? Като цяло хората, които намаляват приема на натрий, увеличават приема на калий или и двете. Това се отразява положително върху кръвното налягане и за намалява риска от други сериозни здравословни проблеми. Яденето на достатъчно калий всеки ден може да помогне за балансиране на някои от вредните ефекти, които високият прием на натрий може да има върху кръвното налягане. Но намаляването на приема му е ключът към този баланс.

Усилията на CDC (Centers for Disease Control and Prevention) за намаляване на натрия – ето какво правят американците

CDC работи на национално, щатско и местно ниво, за да помогне за намаляване на натрия в хранителните доставки. Подходът на CDC за намаляване на натрия включва подкрепа и оценка на текущите усилия за намаляване на натрия, предоставяне на техническа помощ на обществената здравна общност, разширяване на научната литература, свързана с намаляването на натрия, сътрудничество със заинтересованите страни и обучение на обществеността. 

Насоки и диетични референтни приеми (DRI) на натрий

Диетичните насоки за американците за 2020-2025г. препоръчват да консумират по-малко от 2300 милиграма (mg) натрий на ден като част от модела на здравословно хранене.

Почти всеки има полза от по-ниския прием на натрий.

Насоки на FDA за намаляване на натрия

През октомври 2021 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) публикува насоки за определяне на измерими  цели за доброволно намаляване на натрия за преработени, пакетирани и готови храни. Насоките на FDA излагат краткосрочни цели за намаляване на натрия за производители на храни, ресторанти и заведения за хранене за около 160 категории храни. Целта е да намалят средния хранителен прием на натрий от 3400 милиграма (mg) на 3000 mg на ден през следващите 2,5 години. Това ръководство води обществеността по-близо до постигането на препоръчаната от диетолози насоки граница на натрий от 2300 mg на ден (за тези на 14 и повече години) и ще доведе до намален риск от сърдечни заболявания, инсулт и хипертония.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни