Белодробни заболявания – пневмония и превантивни мерки – „Академия Здравитал“

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
В поредната статия на "Акдамеия Здравитал", проф. Христо Деянов информира аудиторията за същността, причините и лечението на различни видове болести. Не случайно, в това предаване много често се е казвало, че превенцията е най-доброто средство към по-здрав и щастлив живот. Основната тема се насочи към пневмониите, плевритите, саркоидозата – причини за възникване на болестите и съответните лечения.
Пневмония и превантивни мерки

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Защото невежите ще ги погуби тяхното упорство, а глупците – тяхната безгрижност“

Книга Притчи Соломонови 1:32 СИ

С тази притча от Стария завет започна поредното издание на „Академия Здравитал“. Повод за съответния цитат бе предаването в рамките на рубриката „Образователен здравен университет“. В нея проф. Христо Деянов информира аудиторията за същността, причините и лечението на различни видове болести. Не случайно, в това предаване много често се е казвало, че превенцията е най-доброто средство към по-здрав и щастлив живот.

Основната тема се насочи към пневмониите, плевритите, саркоидозата – причини за възникване на болестите и съответните лечения.

Пневмония

Това е възпаление на паренхима на белия дроб, с наличие на секреция в алвеолите (въздушни торбички), често засегнато е бронхиалното дърво. Именно поради този факт в днешно време се използва наименованието „бронхопневмония“.

По време на целият процес е нарушено и инфектирано дишането на човек, заради запълване с течност или гной. Причината за нейната поява могат да са бактерии, гъбички и различни вируси.

Когато пневмонията е обхванала само един от лобовете на белите дробове се говори за „лобарна пневмония“. В случаите на засягане на периферията е на лице „лобурална пневмония“, а при проблем с целия бял дроб – „тотална пневмония“.

Бронхопневмония

Възможно е бронхопневмонията да е усложнение на ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест), туберколоза,  бронхиална астма, емфизема, защото колкото повече се задържа секреция в алвеолите, толкова по-големи са предразполагащите фактори за възникване на инфекция. При здрави хора инфекцията често отшумява за период от 10 до 15 дни.

„Бронхопневмониите, и в частност пневмониите, са основен рисков фактор за високата заболеваемост и смъртност сред деца под 2-годишна възраст и сред възрастни над 65-години. Особено актуален е този проблем, сега, когато има глобална вирусна инфекция – Ковид 19.“

Изброените горе категории не случайно обхващат тези групи, тъй като при бебетата имунната система не е докрай развита. При възрастните хора тя е отслабена, срината, много често поради прекомерна употреба на антибиотици. Когато болният е засегнат от пневмония, чрез оксиметър, лесно се установяват понижени нива на кислород в кръвта. Основният метод за диагностиката е рентгенографията, като в съвременната медицина често се използва и компютърната томография.

Основни симптоми:

  1. Кашлица с обилна секреция;
  2. Болки в гръдния кош, заради възпалението;
  3. Затруднено дишане, особено вечерно време;
  4. Втрисане;
  5. Висока температура, най-вече при малки деца;
  6. Липса на апетит;
  7. Отпадналост;
  8. Изпотяване – най-вече през нощта;
  9. Липса на сили и желание за живот при по-тежките форми.

Хеморагична пневмония

Това е едно от най-тежките усложнения на болестта. При нея, освен отделянето на слуз, секреция, храчки, се изхвърля и кръв. Всичко това дава знак, че в белия дроб са настъпили тежки изменения, с разкъсване на малки кръвоносни съдове. Често хеморагичната пневмония е съпътствана от дихателна недостатъчност, белодробен оток, дисеминирана вътресъдова коагулация (образуват се кръвни съсиреци).

Лечение

Основната помощ има за цел да спре размножаването на вирусите. Не е удачно да се бърза с употребата на антибиотици. Увеличава се консумацията на общо-укрепващи средства – антиоксиданти, витамини. Много е важно болните хора да стоят в помещения с чист въздух, когато стоя в затворени помещения,  често да има проветряване. Относно бактериалните бронхопневмонии непременно трябва да бъде направена антибиограма на храчката. Задачата е да се открие бактерията, причинила вирусното заболяване. Тук вече навлиза антибиотичното лечение, но с подходящия медикамент.

Плеврит

Това е често усложнение на пневмонията. Плеврата е тънка ципа, която обвива паренхима на белия дроб, съставена е от два листа. А плеврита, на практика е възпаление и раздразнение на органа. Настъпва остра болка в гърдите, влошаваща се в процес на вдишване и издишване. Състоянията могат да бъдат както леки, без налагане на лекарска намеса, така и несъвместими с живота процеси.

Ревматоиден артрит, прием на определени медикаменти, гъбична инфекция, фрактура на ребрата – това са част от водещите фактори за поява на болестта. При определени случаи има натрупване на плеврален излив, това е течност в малкото пространство между двата тъканни слоя. Прекомерното количество в плевралното пространство създава натиск, влошава се функцията на белия дроб.

Основното лечение е свързано с изсмукване на излива. Диагностиката е чрез нискодозова компютърна томография, рентген. Под внимание се вземат предразполагащите вредни навици като тютюнопушене и други.

Саркоидоза

Това е относително рядко, мултисистемно заболяване, което е с възпалителен характер. За съжаление, все още не е изяснена основната причина за възникването на здравословния проблем. Характеризира се с формиране на имунни грануломи, възли по паренхима на белия дроб или други засегнати органи (черен дроб, сърце, кожа, очи, нервна система).

Средната възраст на заболеваемост е ниска, около 20-40 години, най-вече при хора с реактивен имунитет. Поради този факт може да се счете, че саркоидозата е автоимунно заболяване. Наблюдавана е повишена активност на клетките от белия кръвен ред, които отговарят за имунитета – говорим за локални възпаления, с прогресивен характер и ремисии. Лечението е с противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди и използване на биологични препарати.

Основни симптоми:

  1. Задух;
  2. Нощно изпотяване;
  3. Загуба на тегло;
  4. Зачервени очи;
  5. Отпадналост;
  6. Засилваща се кашлица и др.
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9522,11061,9879,7110,6952,6865″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2200,2187,8788,568,559,2175″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни