Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Nigella sativa, известна също като черен кимион или черни семена, е лечебна билка, произхождаща от източното Средиземноморие, Северна Африка, Югозападна Азия и Индийския субконтинент.

Въпреки че можете да го използвате в готвенето, той може би е по-известен с вековната си употреба в традиционната медицина. Той е рекламиран като предлагащ толкова много ползи за здравето, че някои го смятат за панацея или универсален лечител.

Например, смята се, че е от полза за имунната система, подобрява мозъчната функция и защитава тялото от различни хронични заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Тази статия прави обобщение на всичко, което трябва да знаете за Nigella sativa, включително нейните хранителни вещества, често срещаните й форми и дали науката подкрепя нейните предполагаеми ползи за здравето.

Какво е Nigella sativa?

Nigella sativa е лечебно растение, което е част от семейство Ranunculaceae. Нарича се още черен кимион, защото семената му приличат на подправката кимион.

Въпреки че може да се използва в кухнята, Nigella sativa може да е по-известен с широкия набор от ползи за здравето, които се смята, че осигурява.

Традиционни употреби

Nigella sativa има толкова широка гама от приложения, че някои билкари я наричат ​​„билката от рая“.

Има богата история на употреба в системите на традиционната медицина. Намерен е в гробници на египетски фараони, което предполага, че е бил използван още в древен Египет.

Експертите смятат, че тогава антибактериалните свойства на Nigella sativaможе са довели до използването му като консервант в процеса на мумифициране.

Днес тази лечебна билка се използва в много арабски нации, Азия, Африка и части от Европа за предотвратяване или лечение на различни заболявания.

Те варират от подути стави до респираторни проблеми като астма и бронхит. Твърди се също, че Nigella sativa предлага известна защита срещу хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Форми на Nigella sativa

Можете да закупите Nigella sativa като семена или паста, всяко от които може да се използва за добавяне на вкус към ястията.

Можете също да го закупите под формата на етерично масло, екстракт, прах или капсули, всички от които са популярни опции за тези, които желаят да използват билката заради нейните лечебни свойства.

Най-добрата форма, която да можете да вземете, обикновено зависи от това коя полза за здравето искате да извлечете. Например, масла и пасти могат да се прилагат локално за лечение на кожни заболявания или за облекчаване на възпаление или болка.

Междувременно прахове, хапчета и екстракти обикновено се препоръчват за тези, които желаят да предотвратят или лекуват вътрешни възпаления или хронични заболявания.

Хранителни вещества и активни съединения

Досега има малко изследвания за точния хранителен състав на Nigella sativa .

Освен това съдържанието на хранителни вещества в него изглежда варира в зависимост от това къде е отгледано, зрелостта на растението при прибиране на реколтата и методите, използвани за прибиране на реколтата.

Според едно проучване се предполага, че семената на N. sativa от Бангладеш са съставени от около 45% мазнини, 20% въглехидрати и 20% протеини. Те също така изглежда осигуряват известно количество калий, фосфор, калций и магнезий, въпреки че не са описани конкретни количества.

Друго проучване предполага, че Nigella sativa може също да осигури малки количества витамини А, С и Е, както и някои витамини от група В. Въпреки това, точните видове и количества, които съдържа, не са добре описани.

За разлика от това, повече се знае за антиоксидантите в растението и други полезни съединения.

Антиоксидантите са полезни растителни съединения, които помагат да защитите тялото си от увреждане на клетките и болести. Nigella sativa изглежда особено богата на антиоксиданти от семействата на полифенолите , токоферолите, терпеноидите и терпените.

От всички тези антиоксиданти тимохинонът – антиоксидант от семейството на терпените и терпеноидите, е най-разпространеният. Експертите предполагат, че това активно съединение вероятно стои зад повечето от предполагаемите ползи за здравето на Nigella sativa.

Nigella sativa също изглежда съдържа алкалоиди и фитостероли, два вида полезни растителни съединения с естествени свойства за понижаване на холестерола.

Богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са растителни съединения, които помагат за защитата на вашите клетки от увреждане, причинено от нестабилни молекули, известни като свободни радикали.

Когато свободните радикали се натрупват в тялото ви, те могат да причинят оксидативен стрес , което може да увеличи риска от развитие на определени здравословни състояния като рак и сърдечни заболявания.

Както споменахме, Nigella sativa е особено богата на мощния антиоксидант тимохинон, който може да се похвали с противовъзпалителни свойства. Експертите смятат, че повечето от ползите за здравето, свързани с лечебното растение, са свързани с това съединение.

Един преглед на пет проучвания предполага, че Nigella sativa има силен антиоксидантен ефект при хората. 

Помага за намаляване на възпалението

Възпалението е естествената реакция на тялото ви към нараняване или инфекция. Обикновено е краткотраен и помага за защита на тялото от болести или по-нататъшни увреждания.

Възпалението, което продължава по-дълго се нарича хронично възпаление. Смята се, че това състояние е причина за различни заболявания, включително диабет тип 2, рак и сърдечни заболявания.

Изследване върху животни предполага, че Nigella sativa може да намали маркерите на възпаление в тялото след нараняване.

Подобни резултати са докладвани при жени с ревматоиден артрит (RA), автоимунно заболяване, което причинява възпаление на ставите.

В едно малко проучване, жени с ревматоиден артрит, които са приемали 1 грам масло от Nigella sativa на ден в продължение на 2 месеца, са имали по-ниски кръвни маркери на възпаление и съобщават за по-малко подути стави, отколкото тези, които са приемали плацебо.

Експертите смятат, че тимохинонът е основното съединение, отговорно за противовъзпалителните ефекти на билката.

Въпреки че това изглежда обещаващо, имайте предвид, че проучванията по тази тема са ограничени. Необходими са повече изследвания, особено при хора, преди да могат да се направят сериозни заключения.

Може да укрепи имунитета ви

Nigella sativa също може да помогне за укрепване на имунната ви система.

Проучванията върху животни показват, че екстрактите, направени от тази билка, могат да стимулират активността на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите и болестите.

Едно малко проучване при деца с наследствено заболяване на кръвта установи подобни резултати. Смесването на 2 грама Nigella sativa на прах с храната на децата дневно в продължение на 3 месеца значително подобрява броя на белите кръвни клетки и намалява маркерите на оксидативен стрес.

Това проучване обаче няма контролна плацебо група, което затруднява потвърждаването дали тези ефекти наистина са резултат от добавката.

В по-горе споменатото малко проучване при жени с ревматоиден артрит, тези, които са приемали 1 грам масло от Nigella sativa на ден, са имали значително по-високи нива на бели кръвни клетки след 2 месеца, отколкото плацебо групата. 

Може да защити мозъка ви

Смята се, че възпалението на мозъка играе основна роля в развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Изследвания в епруветка и върху животни показват, че тимохинонът може да помогне за намаляване на възпалението в мозъка.

Експертите смятат, че това може да предотврати или забави прогресирането на неврологични състояния, свързани с възпаление като болестта на Алцхаймер, енцефаломиелит, епилепсия, депресия и болестта на Паркинсон.

Едно малко, по-старо проучване подкрепя тази идея. Възрастните хора са получавали или 500 mg N. sativa , или плацебо всеки ден в продължение на 9 седмици. Групата с N. sativa тества значително по-високи показатели за внимание, памет и цялостна когнитивност в сравнение с плацебо групата.

Може да понижи холестерола и кръвното налягане

Високото кръвно налягане и нивата на холестерола са значителни рискови фактори за сърдечни заболявания. Изглежда, че Nigella sativa може да помогне за намаляване и на двете.

Проучвания при жени със затлъстяване и възрастни с диабет тип 2 показват, че приемането на 2-3 грама Nigella sativa всеки ден в продължение на 8-12 седмици може значително да намали нивата на общия и LDL (лошия) холестерол.

Освен това прегледите съобщават за средни спадове от 16–23 mg/dL в общия холестерол, 14–22 mg/dL в LDL (лошия) холестерол и 7–21 mg/dL в триглицеридите след допълване с билката.

Някои проучвания освен това предполагат, че добавките с тази лечебна билка могат да повишат нивата на HDL (добрия) холестерол, въпреки че други не са открили такъв ефект.

Що се отнася до кръвното налягане, преглед на 11 контролни проучвания, което е златният стандарт в изследванията, отбелязва, че Nigella sativa може също леко да намали нивата на кръвното налягане.

Участниците, които са приемали N. sativa средно за 8 седмици, са забелязали спад на систоличното си кръвно налягане.

Може да подобри нивата на кръвната захар

Nigella sativa също може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

В скорошно проучване, възрастни с диабет тип 2, които са приемали 1 грам N. sativa на ден в продължение на 8 седмици, наблюдават значителен спад в нивата на кръвната захар на гладно.

Същите прегледи съобщават също за спад от около 0,7% на хемоглобин A1C, което предполага подобрен контрол на кръвната захар.

Експертите смятат, че Nigella sativa може да е в състояние да увеличи секрецията на инсулин, хормонът, отговорен за транспортирането на захарта от кръвта ви в клетките.

Освен това те предполагат, че тази лечебна билка може да подобри чувствителността на клетките към инсулин и да увеличи усвояването на захарта.

Други потенциални ползи

Nigella sativa може да предложи следните предимства:

  • Може да убива раковите клетки. По-стари проучвания в епруветка и върху животни показват, че Nigella sativa може да помогне за предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки. Необходими са обаче човешки изследвания, за да се потвърди това.
  • Може да подобри мъжката плодовитост. Ограничени изследвания върху животни показват, че N. sativa може да бъде полезен в случаи на мъжко безплодие, причинено от затлъстяване.
  • Може да подобри астмата. Малък преглед съобщава, че N. sativa може да помогне за намаляване на симптомите на астма , въпреки че са необходими повече проучвания, за да се потвърди това откритие.
  • Бори се с бактерии, вируси, гъбички и дрожди. N. sativa може да има някои антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Изглежда, че е особено ефективен срещу Candida albicans , дрождите, които причиняват инфекции с Candida.
  • Може да предпази от увреждане на черния дроб. Няколко проучвания показват, че N. sativa може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане.
  • Може да подобри функцията на бъбреците. N. sativa може да подобри бъбречната функция при хора с хронично бъбречно заболяване. Може също да помогне за разтварянето на камъни в бъбреците.
  • Може да лекува стомашни язви. Проучванията при животни показват, че N. sativa може да повлияе на околната среда в стомаха. Може да помогне за минимизиране или лечение на стомашни язви. 

Глюконигел – със студенопресовано масло от черен кимион!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”71″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни