Билките в България – чудото на земята ни

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Всички знаете ,че в България има голямо разнообразие на различни растения и билки, които имат целебни свойства. У нас все повече като алтернативен вариант за лечение на различни видове заболявания, хората се обръщат към природната медицина. Именно затова гост в предаването „Академия  Здравитал“ на 19-ти април бе доктор Георги Велев.

„Ние сме целунати от господа, защото в България разнообразието на растения е огромно – над 3600 видове. Голяма част от тях са проучени и над 750 вече влизат в употреба на продукти за здраве. Годишно в страната ни се добиват около 15 хиляди тона билки, но за съжаление голяма част от тях се изнасят за чужбина.“ – начални думи на госта в студиото.

Билкарите и билките в България

билкари

От десетилетия назад България се слави с много билкари, наследявали знанията от своите роднини. Пример за това е Иван Раев, който чрез билки е лекувал навремето паркинсон. Дори в Италия има болница, кръстена на неговото име. Спомена се и името на Петър Динков, който е посветил 80 години от живота си в събирането на билки. По думите на доктор Велев еманацията на фитотерапията може да се свърже с името на академик Веселин Петков. От своя страна водещият на предаването проф. Христо Деянов заяви, че един от най-известните медикаменти в света на билкова основа е направен от българин-фармаколог – проф. Пасков. Става въпрос за нивалина – в неговата основа е блатното кокиче.

Кои са билките, които е изследвал Георги Велев в България?

билките в българия: Георги Велев

Една от първите билки, които доктор Георги Велев е изследвал, е кръвен здравец. В нашата флора има над 20 вида здравец. Растението е с висока радиоактивна протекция и е мощен имуностимулатор. Преди години името идва от това, че при счупване на корена се виждат червеникави жилки. Кръвният здравец стимулира производството на кръвни клетки, с което се подобрява функцията на костния мозък.

„Ако в своя живот хората мислят за здравето си, те трябва да са постоянни в профилактиката на заболяванията. Не случайно Пирогов е казал, че и най-скъпата профилактика е по-евтина от най-евтиното лечение“.

Целина

билките в българия: целина

Втората част на разговора се насочи към целината. От самото име на растението се подсказва изцеляващия му ефект. По централен път целината стимулира производството на тестостерон и това я прави особено важна за мъжкото население. А колкото повече тестостерон има в организма, толкова по-добра е функцията и на простатната жлеза. Чрез целината се въздейства върху хипофизата, която излъчва лутеинизиращия хормон и той отива в тестисите, така се нормализира размера на жлезата. Целината е една от малкото билки от България.

„Аз съм против това на организма на  готово да се дават ензими и хормони, защото това е мързелива система, която ще спре собствената си продукция“.

Целината има позитивно действие и при подагра – това е хронично състояние, характеризирано с повтарящо се подуване, зачервяване и болка в една или няколко стави. Чрез билката се блокира ензим, който превръща пурините в пикочна киселина. На практика се предотвратява кристализация в ставите. Сокът от целина е доказано ефективен за понижаване нивата на холестерол в кръвта. Има диуретичен ефект, по този начин е подходящ за хипертоници. Ускорява се работата и на бъбреците, защото извежда преработените вещества от организма.

Още интересни факти за билките

Знае се, че при лошо храносмилане на човек, се получават гнилостни процеси в стомаха и червата. Това води до отделянето на газове и токсини. При прилагането на продукти с копър, босилек и кориандър този процес се регулира. А всички изброени са билки от България Целта е да не се стига до подуване на корема. Обикновено е добре екстрактите да се приемат преди обилни хранения.

Във връзка с началната част от разговора, посветена на кръвния здравец, водещият не пропусна да попита своя събеседник и за дъхавия здравец. Той е богат на гераниол (безцветно масло). Чрез съставката се сваля кръвното налягане и по този начин има подобрение на сърдечно-съдовата дейност, а както знаем, България е на първо място в Европа по диагностицирани хора с хипертония. Според някои проучвания дъхавият здравец има по-добър ефект и от валериана.

В заключение за билките

Като заключение на разговора доктор Георги Велев се обърна към аудиторията: „Добре е да използваме продукти от нашата природа, защото ние самите сме адаптирани към почвата, въздуха, климата, растенията. Трябва да използваме богатството на българската природа.“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни