Отрови, които ежедневно поглъщаме – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Отрови, които ежедневно поглъщаме

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Светът, в който живеем, е пълен с отрови, вредящи ежедневно на човешкия организъм. Постоянно се сблъскваме със отровни вещества в околната среда, мръсният въздух, храните, водата. Всичко това влошава постепенно здравето ни. В поредното издание на „Академия Здравитал“ водещият професор Христо Деянов представи презентация на тема „Отрови, които ежедневно поглъщаме – факти, размисли, опасения“.

Откакто химизацията на обществото напредна значително от началото на миналия век, започна да нараства и патологията сред човешката популация – онкологични, автоимунни заболявания, тежки ендокринни проблеми. До голяма степен вина за появата на тези здравословни неразположения са поглъщането на ксенобиотици чрез водата, храната и въздуха. Ксенобиотиците представляват вещества, които не се срещат естествено в природата.

„Храната е нашето лекарство, но и нашата отрова. Нито преситеността, нито гладът, както и всичко друго, не са полезни, когато преминават естествените си граници. Болестите имат три причини: първата е храненето, втората черпи своя произход от това, което идва до човека от водата, въздуха и атмосферата, а третата причина е съставена от други разнородни агресии… Последствията от тези причини са съразмерни на тяхната сила.“ – Хипократ

С тези думи започна представянето си „Бащата на медицината“ – проф. Деянов. По времето на Хипократ животът на хората е бил естествен, близък до природата, а храната – жива и незамърсена от изкуствени дейности.

Начало на индустриализацията и тоталната химизация

  • Производство на сярна киселина – 1746г.

Сярната киселина се прилага за обработка на желязо против ръжда и за избелване на платно в текстилната индустрия.

  • Производство на натриев карбонат, натриев хлорид и сулфат – 1791г.

Натриевият карбонат се използва при получаването на стъкло, текстил, сапун и хартия

През 1800г. в Глазгоу се основава първата голяма химическа фабрика.

С развитието на научно-техническия процес и индустриализацията се появи сериозен рисков фактор за човешкото здраве – ксенобиотиците. Отровните вещества в храните могат да бъдат от биологичен, физичен и химически произход.

Ксенобиотик

Това са химически вещества, чужди за живите организми. Името идва от гръцкия език (ксенос биос – чужд на живота). Най-голямото количество ксенобиотици, с които се сблъсква нашият организъм, идва от консумираните храни. Сред широко разпространените замърсители и добавки в храните са: оцветители, консерванти, антиоксиданти, подсладители, ароматизатори, овкусители и др. Значителна част от изброените съставки биват токсични и забранени за употреба в някой страни. При хипертония са противопоказни добавките с номера от 250 до 252, а тези от 171 до 173-ти, 320, 322, 407, 447, 450 могат да увредят черния дроб и бъбреците. Не случайно в съвременния свят всеки един производител е длъжен да поставя етикет върху продуктите и там да има информация за промишлените адитиви. Пример за това са: газирани и негазирани напитки, бонбони, сладолед, сокове, подсладени плодови млека, десерти, млечни продукти, хлебни изделия, бисквити, торти. При прекаляване с подобни добавки може да има неясно главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, раздразнителност, болест на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, отключване на автоимунни и онкологични заболявания.

Някой опасни оцветители, които да избягваме:

  1. Е102 – тартразин;
  2. Е110 – сънсет жълто;
  3. Е123 – амарант;
  4. Е210 – бензоева киселина;
  5. Е216 – парабен – има го в козметични продукти, кремове. Прекомерната употреба може да предизвика рак на  гърдата при жените;
  6. Е220 – серен диоксид;
  7. Е612 – мононатриев глутамат – води до болки в гърдите и усещане за горене на лицето

За повечето „Е-та“ науката не се е произнесла категорично, но трябва да се отчете факта, че всеки организъм има своята индивидуална чувствителност, но производителите не се съобразяват с този медицински факт. От гледна точка на екзогенните токсиканти вредни са пестицидите, нитратите, тежките метали, полимери и др.

Пестициди

Биват хлорорганични, карбамати и др. Законът за остатъците от пестициди (2008г.) обхваща над 100 химикала и определя максимално допустимите нива на вредните вещества в много продукти – месо, мляко, зеленчуци, плодове, ядки и др. Ограниченията важат за пресни и преработени артикули. Възможно е вредите от пестицидите да са канцерогенност, лош ефект върху хормоналната и нервната системи, проблеми с кожата, очите, белите дробове, понижаване на имунната система.

Нитрати и нитрити

Нитратите са химични съединения, соли на азотната киселина, използвани са широко в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост, за производство на бои, лекарства, пластмаса, стъкло и др. Навлизат в човешкото тяло посредством хранителните продукти и питейната водав които вече се съдържат тези отровни вещества. Например, ако едно месо има прекалено червен цвят, в него има добавени нитрати и нитрити. Нитритите са с доказан канцерогенен ефект.

Съществуват някой превантивни действия за предпазване:

  • Да се консумира бутилирана минерална вода в райони, където питейната е с високо съдържание на нитрати;
  • Да се измиват обилно зеленчуците и плодовете;
  • Да не се вземат краставици, тиквички и картофи, ако имат жълти петна;
  • Да се избират зеленчуци със среден размер;
  • Да не се пуши.

Тежки метали

Тези замърсители съпътстват както производството, така и виреенето на някой култури. Металите могат да проникнат в тялото през устата, чрез вдишване или абсорбация през кожата. Най-сериозно се засяга бъбречната, централната и периферната нервна системи. Сред вредните метали можем да срещнем олово, живак, мед, алуминий, никел, кадмий и други. Биологичният ефект се изразява в невротропност, проблеми с черния дроб, клетъчни и тъканни отрови. Внимание трябва да има към рибните продукти. По принцип те са богати на аминокиселини и мазнини, които подобряват липидната обмяна и намаляват атеросклерозата. Ако рибите бъдат уловени от замърсени води и им се направи анализ, е твърде възможно да има наличие на тежки метали.

Пластмаси

Пластмасовите бутилки от поликарбонат съдържат химикала Бисфенол А. Този химикал е петролен дериват, който непрекъснато се натрупва в тялото и сами може да предположите, че е отровен за нашия организъм. Има го в пластмасови опаковки, найлонови торбички, бутилки за вода, покритието на метални консерви, алуминиевите съдове. Химикалът може да премине в храната, особено ако повърхността на покритието е увредена или одраскана. Появата на съединението съвпада с увеличените случаи на диабет тип 2, автоимунни и ракови заболявания. Стерилитетът и импотенцията сред младите двойки се дължи до голяма степен на това, че в техните организми са се натрупали фталати и разпадни продукти от пластмаса.

Заключение

По мнението на проф. Христо Деянов, най-ефективният начин да се предпазим от ксенобиотиците и другите отровни вещества, които поглъщаме ежедневно, е да сме информирани. Това е основен компонент в личната и популационната превенция. Човек трябва да е внимателен, да чете етикетите и когато види нещо съмнително, да не купува съответния продукт.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни