Кои състояния увеличават риска от деменция

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

  • Ново проучване хвърля известна светлина върху потенциала за предотвратяване на деменция.
  • Изследователи от Швеция твърдят, че наличието на повече от едно кардиометаболитно заболяване по едно и също време удвоява риска от развитие на деменция.
  • Кардиометаболитните състояния включват сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Проучването започна с 2577 души, които не показват признаци на деменция. Участниците бяха на възраст над 60 години. Те са жители на центъра на Стокхолм. Именно те станаха част от Шведското национално проучване за стареене и грижи.

Изследователите проследяват участниците в проучването в продължение на 12 години както с медицински прегледи, така и с когнитивни тестове.

Учените казват, че са открили, че наличието на повече от една кардиометаболична диагноза ускорява скоростта на когнитивния спад и удвоява риска от когнитивно увреждане и деменция

В сравнение с хора без кардиометаболитно заболяване, наличието на повече от едно кардиометаболитно заболяване също ускорява развитието на когнитивно увреждане и деменция с около две години. Рискът е още по-голям при повече кардиометаболитни заболявания.

Изследователите отбелязват, че участниците в проучването, които са имали само едно кардиометаболично заболяване, не показват значително по-висок риск от деменция.

Реакции на изследването

Експертите казаха, че изследването добавя съществена информация към съществуващото знание.

„Ние знаем много за сърдечните заболявания, знаем много за диабета. Вероятно знаем по-малко за деменцията,” каза д-р Хорхе Плуцки, директор на превантивната кардиология в Brigham and Women’s Hospital, както и доцент в Harvard Medical School в Масачузетс, който е писал подробно за кардиометаболичните заболявания.

„Не беше изненадващо за мен, бих казал, че тези неща са взаимосвързани и свързани. Но винаги е хубаво да видите допълнителни данни, които се опитват да създадат някакъв контекст, да предоставят допълнителни улики и някаква допълнителна представа за това как тези неща се припокриват“, каза той.

„Има много доказателства, които свързват кардиометаболичното заболяване с когнитивния спад, увреждане и дори деменция“, добави д-р Скот А, Кайзер ,гериатър и директор на гериатричното когнитивно здраве в Тихоокеанския институт по невронауки в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния.

 Но това, което беше интересно в това проучване, е да се разгледа наличието на множество състояния“, каза той. „Когато погледнете хората на възраст над 65 години, двама от всеки трима страдат от множество хронични заболявания. Една трета, по-специално, страдат от множество кардиометаболитни заболявания, вида на хроничните състояния, които разглеждат в това проучване.

Предотвратяване

Експертите казват, че изводът от проучването е, както винаги, да се опитаме да предотвратим сърдечните заболявания и диабета.

Освен това, ако вече имате едно кардиометаболично заболяване, не развивайте второ.

„Общата хипотеза е, че диабетът и сърдечните заболявания са като два плевела в градина, произлизащи от една и съща почва“, обясни Плуцки. „Те са преплетени и ако имате едно от тези състояния, не искате второто. Но вие сте изложени на риск от второто поради някои от тези общи елементи на почвата. Контролирайки рисковите фактори, довели до първия, имате голям шанс да контролирате втория.”

Кайзер казва, че превенцията е въпрос на връщане към основите или това, което той нарича „обичайните заподозрени“.

„Това са неща, които не трябва да са изненада по отношение на факторите на начина на живот. Яжте здравословна диета, пълна със зеленчуци и ниско съдържание на захари и силно преработени храни, и спортувайте редовно”, каза Кайзер. “Това е най-близкото нещо, което имаме до чудодейно лекарство, когато става въпрос за предотвратяване или управление на тези състояния.”

Плуцки казва, че ако вече сте били диагностицирани с кардиометаболитно заболяване, важно е да го управлявате правилно.

„Това често ще се свързва с известна скромна степен на загуба на тегло. Ако имате сърдечно заболяване, абсолютно искате кръвното ви налягане да бъде добре контролирано“, обясни той.

„Ако имате диабет, опитайте се да поддържате глюкозата си под контрол. Доказано е, че някои от новите терапии имат ползи за сърдечно-съдовата система. Те не са изследвани по отношение на деменцията, но в крайна сметка ще бъдат”, добави той.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”82″] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни