Какво трябва да знаете за сънната парализа?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сънната парализа е временна неспособност за движение, която възниква веднага след заспиване или събуждане. Индивидите остават в съзнание по време на епизоди, които често включват тревожни халюцинации и усещане за задушаване.

Тези епизоди на сънна парализа включват елементи както на сън, така и на будно състояние. Това е част от причината, поради която могат да доведат до тревожни симптоми.

Въпреки че все още много не се знае за сънната парализа, прегледът на нейните видове, симптоми, причини, въздействия и лечение може да даде възможност за по-добро разбиране на състоянието и предотвратяване.

Какво е сънната парализа?

Парализата на съня е състояние, идентифицирано чрез кратка загуба на мускулен контрол, известно като атония, което се случва веднага след заспиване или събуждане. В допълнение към атонията, хората често имат и халюцинации.

Сънната парализа се категоризира е като вид парасомния. Парасомниите са необичайни поведения по време на сън. Тъй като е свързана със стадия на бързото движение на очите (REM) от цикъла на съня, сънната парализа се счита за REM парасомния.

Стандартният REM сън включва ярки сънища, както и атония, което помага да се предотврати изиграването на сънищата. Въпреки това, при нормални обстоятелства, атонията завършва със събуждането, така че човек никога не осъзнава тази неспособност да се движи.

В резултат на това изследователите смятат, че сънната парализа включва смесено състояние на съзнанието. То съчетава както будност, така и REM сън. В действителност атонията и умствените образи на REM съня изглежда продължават дори в състояние на съзнание и будност.

Какви са видовете сънна парализа има?

В медицинската литература обикновено се използват два термина за категоризиране на случаите на сънна парализа:

  • Изолирана сънна парализа е, когато епизодите не са свързани с основна диагноза нарколепсия – неврологично разстройство, което пречи на мозъка да контролира правилно събуждането и често води до сънна парализа.
  • Повтарящата се сънна парализа включва множество епизоди във времето.

В много случаи тези две дефиниращи характеристики се комбинират, за да опишат състояние на повтаряща се изолирана сънна парализа (RISP), което включва продължаващи случаи на сънна парализа при някой, който няма нарколепсия.

Какво е усещането при сънна парализа?

Основният симптом на сънната парализа е атонията или невъзможността за движение на тялото. Появява се малко след заспиване или събуждане. По време на епизод човек се чувства буден и осъзнава тази загуба на мускулен контрол.

Приблизително 75% от епизодите на сънна парализа включват халюцинации, които се различават от типичните сънища. Както при атонията, те могат да възникнат при заспиване (хипнагогични халюцинации) или при събуждане (хипнопомпични халюцинации).

Халюцинациите по време на сънна парализа попадат в три категории:

  • Халюцинации на натрапник , които включват възприемането на опасен човек или присъствие в стаята.
  • Халюцинации при натиск в гръдния кош, наричани още инкубни халюцинации, които могат да предизвикат усещане за задушаване. Те често се появяват заедно с халюцинации на натрапник.
  • Вестибуларно-моторни (VM) халюцинации , които могат да включват усещане за движение (като летене) или усещания извън тялото.

Атонията често е тревожна, а тревожните халюцинации могат да направят епизодите на сънна парализа още по-притеснителни. Поради тази причина около 90% от епизодите са свързани със страх, докато само малцинството имат по-приятни или дори блажени халюцинации. Установено е, че възприемането на тези епизоди варира значително в зависимост от културния контекст на дадено лице.

Епизодите могат да продължат от няколко секунди до около 20 минути със средна продължителност между шест и седем минути. В повечето случаи епизодите завършват сами, но понякога се прекъсват от докосване или глас на друго лице или от интензивно усилие за движение, което преодолява атонията.

Колко често срещана е сънната парализа?

Прогнозите варират, но изследователите смятат, че около 8% от хората изпитват сънна парализа в някакъв момент от живота си. Сред тези хора има малко данни за това колко често се повтарят епизодите.

Парализата на съня може да се появи на всяка възраст, но първите симптоми често се появяват в детството, юношеството или младата възраст (на възраст от 7 до 25 години). След като са започнали в тийнейджърските години, епизодите могат да се появят по-често през 20-те и 30-те години.

Причини за сънна парализа

Точната причина за сънната парализа е неизвестна. Проучванията са изследвали данни, за да видят какво е свързано с по-високия риск от парализа на съня и са открили смесени резултати. Въз основа на това изследване изследователите смятат, че множество фактори участват в провокирането на сънна парализа.

Нарушенията на съня и други проблеми със съня показват едни от най-силните корелации с изолирана сънна парализа. По-високи нива на сънна парализа – 38% в едно проучване се съобщават от хора с обструктивна сънна апнея (OSA), разстройство на съня с повтарящи се пропуски в дишането. Установено е също, че парализата на съня е по-честа при хора с нощни крампи на краката.

Установено е, че симптомите на безсъние като трудно заспиване и прекомерна сънливост през деня са свързани със сънна парализа. Хората, чиито циркадни ритми не са съобразени с местния цикъл ден-нощ, като хора с джет лаг и работещи на смени, също могат да бъдат изложени на по-висок риск от сънна парализа.

Сериозен проблем ли е сънната парализа?

За повечето хора сънната парализа не е сериозен проблем. Класифицира се като доброкачествено състояние и обикновено не се случва достатъчно често, за да причини значителни здравословни проблеми.

Въпреки това, около 10% от хората имат по-често повтарящи се или досадни епизоди, които правят парализата на съня особено тревожна. В резултат на това те могат да развият негативни мисли за лягане, намаляване на времето, отделено за сън или провокиране на тревожност около времето за лягане, което прави по-трудно заспиването. Лишаването от сън може да доведе до прекомерна сънливост и множество други последици за цялостното здраве на човека.

Лечение на сънна парализа

Първата стъпка при лечението на сънна парализа е да се говори с лекар, за да се идентифицират и адресират основните проблеми, които могат да допринесат за честотата или тежестта на епизодите. Например, това може да включва лечение на нарколепсия или стъпки за по-добро управление на сънната апнея.

Като цяло има ограничени научни доказателства за оптималното лечение на сънна та парализа. Много хора не знаят, че състоянието е сравнително често срещано и затова се възприемат като луди или се срамуват да споделят. В резултат на това дори само признаването и нормализирането на техните симптоми от лекар може да бъде от полза.

Примери за съвети за здравословен сън , които могат да допринесат за по-добра хигиена на съня и по-последователна нощна почивка, включват:

  • Спазване на един и същи график за лягане и събуждане всеки ден, включително през уикендите.
  • Поддържане на установена рутина преди лягане, която ви помага да се чувствате комфортно и да се отпуснете.
  • Оборудване на вашето легло с най-добрия матрак и най-добрата възглавница за вашите нужди.
  • Настройване на вашата спалня за ограничено проникване от светлина или шум.
  • Намалете консумацията на алкохол и кофеин, особено вечер.
  • Оставете електронните устройства, включително мобилните телефони, поне за половин час преди лягане.

CBT-I

В подобряването на хигиената на съня често се включва в когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (CBT-I) , вид терапия за говорене, която работи за преформулиране на негативни мисли и емоции, които влошават съня.

За парализа на съня е разработена специфична форма на CBT, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди неговата ефективност. CBT има утвърден опит при справяне с психични състояния като тревожност и посттравматично стресово разстройство, които могат да бъдат фактори, влияещи върху риска от сънна парализа.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9070,8479,5945,8704,5492″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”73″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни