Не всички фибри са еднакви – ето защо!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ползите за здравето от различните фибри могат да варират при различните хора и различните храни.

До това заключение стигна проучване, в което изследователите откривха, че ползите от фибрите могат да зависят от вида и количеството фибри. Интересното е, че зависят и от индивида, който ги консумира.

„Нашите резултати показват, че физиологичните, микробните и молекулярните ефекти на отделните влакна се различават значително“, каза в съобщение за пресата Майкъл Снайдър, старши автор на изследването в Станфордското медицинско училище в Калифорния.

Влакната могат да варират в зависимост от дължината, разтворимостта и други фактори. Снайдер твърди, че е важно да се разбере как различните хора реагират на един и същи вид фибри.

„Има необходимост от определяне на неподправените ефекти на отделните влакна върху микробиома и от установяване на свързани биомаркери за здравето. В идеалния случай това ще се случи чрез тестване на различни влакна върху едни и същи индивиди“, каза той.

Подробности за изследването

При провеждането на изследването Снайдер и колегите му изследват ефекта на две често срещани форми на добавки с разтворими фибри.

Арабиноксиланът са фибри, често срещани в пълнозърнестите храни, а дълговерижният инулин се намира в корена на цикорията и лука.

Изследователите включиха 18 участници в проучването. На тях им се даваще 10 грама фибри всеки ден през първата седмица от изследването, 20 грама всеки ден през втората седмица и 30 грама всеки ден през третата седмица.

Изследователите открили, че средно участниците, които приемали арабиноксилан, са имали забележимо намаляване на нивата на LDL холестерола поради увеличаване на производството на жлъчна киселина.

Тези, които са приемали средно ниски дози дълговерижен инулин, са забелязали леко намаляване на маркерите на възпалението. Освен това е настъпило и увеличение на някои видове чревни микроби, за които се смята, че са полезни. По-високите дози дълговерижен инулин са свързани с повишено възпаление и по-високи чернодробни ензими, което може да бъде вредно.

За арабиноксилан, въпреки факта, че всички участници са приемали една и съща доза от фибрите, изследователите съобщават, че индивидуалните отговори на добавките варират, като някои хора не изпитват никакви промени в холестерола.

Колко фибри на ден са достатъчни на човек?

Американската академия по хранене и диететика съветва, че идеалният прием на фибри е 14 грама на всеки 1000 калории.

За мъжете това е приблизително 38 грама, а за жените – 25 грама.

Д-р. Лаури Райт, председател на катедрата по хранене и диететика в Университета на Северна Флорида, казва, че въпреки че има много предимства от консумацията на фибри, повечето хора в Съединените щати не получават достатъчно.

„Има много ползи от фибрите. Разтворимите фибри, намиращи се в храни като овес, боб и плодове, помагат за понижаване на нивата на холестерола и глюкозата в кръвта. Неразтворимите такива, намиращи се в храни като пълнозърнести зърна и зеленчуци, подпомагат храносмилането. И двата вида фибри са естествени потискащи апетита.”

Как да си набавим достатъчно от тези полезни вещества?

Когато става въпрос за получаване на достатъчно фибри, както Райт, така и Хънс казват, че е най-добре първо да погледнете хранителните източници, преди да използвате добавки с фибри.

Райт казва, че някои лесни начини за увеличаване на приема на фибри са да преминете към пълнозърнести храни. Може да добавите боб към супи или салати, да ядете зърнени храни с пет или повече грама фибри на порция. Също тала и да похапвате храни с високо съдържание на фибри като пуканки, хумус и моркови.

„Фибрите в храната са най-добрият източник. С нея получавате не само тях, но и вкуса и допълнителните хранителни вещества, открити в тези здравословни храни“, каза тя.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8034,5294,5329,6858,3603″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”563,559,2175,2177,3968″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни