Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Навярно няма човек, който да не е виждал и да не знае какво е глухарче. В нашата страна може да се срещне почни навсякъде – по ливади, пасища, покрай горите, в долините, близо до домовете ни и в зеленчуковите градини. Градинарите, както и всички земеделци, считат глухарчето за плевел, който се заселва в посевите на култивирани растения. Особено често се среща по пасищата – в началото на лятото изглежда така, все едно е било засято там и ни заслепява с безбройните си ярко-жълти цветове. Опитите глухарчето да бъде откъснато не води до успех – букетът от листа и цветове остава в ръцете ни, но коренът остава. А това означава, че скоро на това място отново ще се появи слънчевото цвете. Всичко се обяснява с факта, че коренът на глухарчето е много здрав и доста дълъг – половин метър и повече.

Глухарчето (Taraxacum) e многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни

корен от глухарче

През пролетта на повърхността първо се появява розетката от сочни, продълговати назъбени листенца. След това пониква куха дръжка, в чийто край се оформя кошничка с диаметър до 5см с ярко жълти листа, които се отварят към слънцето. Глухарчетата цъфтят през май-юни. След опрашването и в края на цъфтежа глухарчето се превръща от жълто цвете в пухкава топка, образуван от множество семена с куп тънки косъмчета.След узряване те лесно се откъсват от порива на вятъра, затова и глухарчето се разпространява толкова лесно и бързо.

Нашите предци са правили любовна отвара на базата на мед от корен от глухарче

Именно затова хората наричат този десерт любовно сладко. В Древна Гърция глухарчето се е използвало за премахване на лунички по кожата, а в Германия през 16 век – като хапче за сън и успокоително.

Глухарчето е наситено с горчив млечен сок

Всеки, който се е опитвал да сдъвче лист или цвят на глухарче, се е убедил в това. Опитните градинари обаче не се обезсърчават от тази горчивина. Те знаят, че младите листа от глухарче и неговите съцветия са полезни през пролетта, защото са наситени с витамин С, А, В2, Е, РР и други вещества, полезни за организма. Затова събират младите листа, накисват ги за половин час в 3% солен разтвор и ги използват за витаминозни салати.

Богатият биохимичен състав на корен от глухарче обяснява и употребата му като природно лечебно средство

Корените на глухарчето съдържат тритерпенови съединения, стероли, холин, никотинова киселина, смоли, восък, органични киселини и други вещества. Листата и съцветията съдържат и сапонини, соли на манган, желязо, калций и фосфор.

Коренът от глухарче е полезенза храносмилателния тракт

корен от глухарче

Тъй като съдържа горчивина, глухарчето се използва в препарати за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането. Биологично активните му съставки имат също жлъчегонни, диуретични, спазмолитични и слабителни свойства. Затова екстрактът от растението или неговите свежи корени се използват за подобряване на секреторната и моторната функция на стомаха и червата, за повишаване на жлъчната секреция и секрецията на храносмилателните жлези.  Коренът на глухарчето има терапевтичен ефект при гастрит и стомашна язва. 

Едновременно е източник на калий и ефикасен естествен диуретик

Обикновено изкуствените диуретици, заедно с течността, извеждат и запасите от калий в тялото. Затова растението се препоръчва да бъде включено в диетата за нормализиране на водно-солевия баланс.

Препоръчва се при продължителни физически натоварвания корен от глухарче

Експериментални проучвания показват, че екстрактът от глухарче увеличава издръжливостта на организма към физически натоварвания, като спира процеса на понижаване на концентрацията на глюкоза и намалява натрупването на млечна киселина в мускулите.

Полезно е при диабет

Коренът от Глухарче съдържа в състава си огромно количество (25-40%) инулин – прекрасен антидиабетичен агент. Екстрактът за лечение и профилактика на захарен диабет се препоръчва да се използва както самостоятелно, така и като част от комбинирани препарати.

Укрепва костната система

Глухарчето е рекордьор по съдържание на магнезий и желязо. Тялото ни се нуждае от магнезий за укрепване на костната система. Този минерал е особено необходим за бременните жени: заедно със сярата, желязото и калция той влияе на кръвообразуването. Магнезият е “строителен материал” за белодробната тъкан и клетките в нервната система. А органичният магнезий се усвоява най-пълно от организма.

 Други лечебни ефекти от глухарчето:

  • Насърчава здравето на черния дроб – Коренът от глухарче е познат в народната медицина като „черен тоник“. Това се дължи на неговата способност да увеличава секрецията в жлъчката.
  • Помага за детоксикация на черния дроб – Витамините и хранителните съставки, които се съдържат в глухарчето, помагат да се пречисти черния дроб и да се поддържа неговата здравословна функция.
  • Помага при отслабване – помага за разграждането на холестерола и мазнините в тялото.
  • Засилва имунната система – проучвания показват че екстрактът от Глухарче може да засили имунната система и да отблъсква микробите.

Глухарчето се използва също при отравяне и интоксикация, чернодробна цироза, жлъчнокаменна болест, ниски нива на калий, отоци, гастрит с ниска киселинност и заболявания на ставите.
Коренът от глухарче може да бъде открит в продукта Трибор Моно Корен Глухарче.

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни