10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Коледа е прекрасно време от годината, но е и време, когато хората влизат в спешното отделение с някои необичайни наранявания. Преди да се свиете на дивана с любим човек и да се насладите на коледната атмосфера, моля, отделете 2 минути, за да прочетете за 10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници.

1.Наранявания по време на декориране

10-te-nay-golemi-riska-za-zdraveto-po-vreme-na-kolednite-praznitsi-zdravital

Въпреки че може да сте развълнувани да поставите коледните светлини, има много рискове, които идват с това. Един от най-големите рискове е да се опитвате да закачите коледните лампички на труднодостъпни места на нестабилна стълба.

Десетки хиляди хора се нараняват всяка година, изпълнявайки тази проста задача. Най-добрият начин да останете в безопасност е да стабилизирате стълба върху равна повърхност преди употреба, да носите здрави обувки и да украсите.

2.Електрически удари

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 02

В допълнение към безопасността на стълбата, важно е да внимавате с висящите светлини, особено ако са включени в контакта. Старите комплекти лампи, които са прекарали няколко 11-месечни стъпки, усукани на склад, могат да станат крехки и проводниците може да се окажат оголени. Внимавайте за всякакви дефектни светлини, които могат да Ви причинят шок. Дефектните светлини също могат да допринесат за пожарите на коледната елха. Също така имайте предвид колко неща влизат в един контакт.

3. Настинки и заразни болести

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 03

Обикновено около празниците сте заобиколени от много повече хора в сравнение с нормалното. Тази година пандемията променя нещата, но все пак е важно да внимавате с кого се срещате и да избягвате да докосвате лицето си и да миете редовно ръцете си. Дори и да ограничавате контактите си, социалното дистанциране и постоянното използване на маска може да Ви помогне да избегнете микроби.

4. Преяждане

Трудно е да се подмине фирменото ястие на мама по празниците и изглежда, че няма да ни свърши сладкото през декември, но внимавайте. Прекаленото угаждане може да причини наддаване на тегло, което може да изглежда само като няколко килограма през зимата, но това наддаване може да е тенденция, която не искате да продължите. Затлъстяването идва с цял набор от нови здравословни проблеми. Опитайте се да внимавате колко ядете и пиете и се опитайте да контролирате порциите.

5. Хранително отравяне

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 04

В допълнение към преяждането, друг риск, свързан с храната, е хранителното отравяне. Хранителното отравяне може да бъде причинено от:

  • Яденето на храна, която е престояла дълго време, без да е била охладена;
  • Храната не е приготвена на подходяща температура;
  • Храна, изложена на кръстосано замърсяване.

Най-добрият начин да избегнете това е да следвате указанията за безопасност на храните. Хранителното отравяне може да развали цялото това забавление по време на празниците.

6. Безпокойство

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 06

Безпокойството може да бъде истинско предизвикателство за мнозина през този празничен сезон и източникът му може да варира от човек на човек. Някои хора изпитват безпокойство, когато са сами, докато други се чувстват тревожни, когато са около роднини, които не виждат много често. Други просто развиват безпокойство за пазаруване или подготовка за сезона. Проблемите с парите могат да причинят на хората много стрес. За да помогнете, отделете време за себе си и започнете пазаруването и почистването по-рано.

7. Дълбоки порязвания

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 07

Празниците изискват много подготовка и сме виждали много инциденти в кухнята и около дома, свързани с остри предмети. Разкъсванията и порязванията са често срещано нараняване и могат да дойдат от нарязване на храна за вечеря, рязане на опаковъчна хартия за подаръци или събиране на счупено стъкло от орнаменти и декорации. Няма начин да избегнете напълно тези срязвания, но най-добрият начин да ги предотвратите е като внимавате и намалите скоростта. Повечето от тези инциденти се случват, когато бързате.

8. Вдишване на дим и изгаряния

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 08

Ако се замислите, в дома Ви по празниците има много запалими предмети. Тези предмети включват коледни елхи, горящи свещи, камини и храна, която се готви в дома Ви. Когато запалвате или готвите, ще искате да сте сигурни, че ги държите под око. Никога не ги оставяйте без надзор. Ако пържите пуйка през празниците, уверете се, че имате достатъчно място и защитно облекло. Когато тази студена пуйка удари горещото масло, могат да се случат злополуки, причиняващи наранявания.

9. Задушаване

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 09

Знаем, че сте развълнувани да се заровите в домашния пай с тиква или пекан на баба, но моля, намалете темпото, когато ядете. Освен това избягвайте да се препълвате с пълнеж. Задавянето с любимата ни храна е сериозен проблем за здравето по време на празниците.

Друго нещо, за което трябва да внимавате, са малки играчки, които Вашите домашни любимци и по-малки деца може да объркат с храна. Наблюдавайте Вашите домашни любимци и деца и се уверете, че наоколо няма малки играчки или части. Освен това, тъй като е сезонът на шоколада, уверете се, че е на безопасно разстояние от нашите четириноги приятели.

10. Прекомерно пиене

10-те най-големи рискa за здравето по време на коледните празници 10

Празниците са време за празнуване, но това не означава, че трябва да прекалявате. Моля, наслаждавайте се на алкохола отговорно и ако празненствата надхвърлят очакванията Ви, вземете споделено пътуване до вкъщи, удобно се настанете на дивана за нощта, където празнувате, или вземете превоз от приятел.

Заключение

Празниците са една прекрасна възможност да прекараме време с близките си хора. Бъдете внимателни обаче и се пазете. Неслучайно обаче тези 10 рискa за здравето по време на коледните празници са най-често срещани.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни