Бъбречни камъни – как да ги познаем?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Камъни в бъбреците

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бъбречни камъни – що за чудо е това?
Камъните в бъбреците са твърди отлагания, направени от минерали и соли.

Диета, наднормено телесно тегло, някои медицински състояния и някои добавки и лекарства са сред многото причини за камъни в бъбреците. Бъбречните камъни могат да засегнат всяка част от пикочните пътища – от бъбреците до пикочния мехур. Често камъните се образуват, когато урината стане концентрирана, което позволява на минералите да кристализират и да се слепят.

бъбречни камъни

Преминаването на камъни в бъбреците може да бъде доста болезнено, но камъните обикновено не причиняват трайни увреждания, ако бъдат разпознати навреме. В зависимост от ситуацията, може да не се нуждаете от нищо повече от това да вземете болкоуспокояващи и да пиете много вода, за да отделите камъка. В други случаи – например, ако камъните се задържат в пикочните пътища, са свързани с инфекция на пикочните пътища или причиняват усложнения – може да се наложи операция.

Симптоми на бъбречни камъни

Камъните в бъбреците обикновено не причинява симптоми, докато не се движи в бъбреците или не премине в уретрите. Ако се задържи в уретрите, може да блокира изтичането на урина и да причини подуване на бъбрека, което може да бъде много болезнено. В този момент може да изпитате следните признаци и симптоми:

  • Силна, остра болка в страната и гърба, под ребрата;
  • Болка, която се излъчва в долната част на корема и слабините;
  • Болка, която идва на вълни и варира по интензитет;
  • Болка или усещане за парене по време на уриниране.
симптоми на бъбречни камъни

Други симптоми, които могат да се появят, са:

  • Розова, червена или кафява урина;
  • Мътна или миришеща урина;
  • Постоянна нужда от уриниране, уриниране по-често от обикновено или уриниране в малки количества;
  • Гадене и повръщане;
  • Треска и втрисане, ако има инфекция.

Причини за бъбречни камъни

Камъните в бъбреците често нямат определена, единствена причина, въпреки че няколко фактора могат да увеличат риска.

Те се образуват, когато урината съдържа повече кристалообразуващи вещества – като калций, оксалат и пикочна киселина – отколкото течността в урината може да разреди. В същото време в урината може да липсват вещества, които предотвратяват слепването на кристалите, създавайки идеална среда за образуване на камъни в бъбреците.

Видове камъни в бъбреците

Познаването на вида на бъбречния камък, който имате, помага да се определи причината за него и може да даде улики как да намалите риска от повторно образуване.

бъбречни камъни

Видовете бъбречни камъни включват:

  • Калциеви камъни. Повечето камъни в бъбреците са калциеви камъни, обикновено под формата на калциев оксалат. Оксалатът е вещество, което се произвежда ежедневно от черния дроб. Някои плодове и зеленчуци, както и ядки и шоколад, имат високо съдържание на оксалати.
  • Струвитни камъни. Струвитните камъни се образуват в отговор на инфекция на пикочните пътища. Тези камъни могат да растат бързо и да станат доста големи, понякога с малко симптоми или малко предупреждение.
  • Камъни от пикочна киселина. Камъните на пикочната киселина могат да се образуват при хора, които губят твърде много течности поради хронична диария или малабсорбция, тези, които ядат диета с високо съдържание на протеини, и тези с диабет или метаболитен синдром. Някои генетични фактори също могат да увеличат риска от появата на този тип камъни.
  • Цистинови камъни. Тези камъни се образуват при хора с наследствено заболяване, наречено цистинурия, което кара бъбреците да отделят твърде много от специфична аминокиселина.

Рискови фактори при образуване на бъбречни камъни

Факторите, които увеличават риска от развитие на този проблем, включват:

  • Семейна обремененост. Ако някой от вашето семейство е имал камъни в бъбреците, е по-вероятно и вие да развиете този проблем.
  • Дехидратация. Непиенето на достатъчно вода всеки ден може да увеличи риска от камъни в бъбреците. Хората, които живеят в топъл, сух климат и тези, които се потят много, може да са изложени на по-висок риск от другите.
  • Определени диети. Спазването на диета с високо съдържание на протеини, натрий (сол) и захар може да увеличи риска от някои видове камъни в бъбреците. Това е особено вярно при диета с високо съдържание на натрий. Твърде много сол във вашата диета увеличава количеството калций, което бъбреците ви трябва да филтрират и значително увеличава риска от камъни в бъбреците.
  • Затлъстяване. Високият индекс на телесна маса (ИТМ), големият размер на талията и наддаването на тегло са свързани с повишен риск от камъни в бъбреците.
  • Някои лекарства.

Как можем да си помогнем?

Консумацията на достатъчно течности е първата стъпка, която трябва да се предприеме, след като бъдете диагностицирани с бъбречни камъни.
Като втори и изключително ползотворен подход, може да добавите към режима си и приема на подходящи хранителни добавки! Продуктът Зеофит Х е добавка, която е доказано може да ви помогне да се справите с образуванията в бъбреците!
Опитайте и се уверете сами!

Последвайте ни и в TikTok

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни