6 метода за справяне със задържането на течности

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Задържането на вода, известно още като задържане на течности или оток, възниква, когато излишните течности се натрупват в тялото ви.

Задържането на вода се случва в кръвоносната система или в тъканите и кухините. То може да причини подуване на ръцете, краката, глезените и краката.

Има няколко потенциални причини, включително:

  • Хормонални промени. Задържането на вода може да възникне по време на бременност или преди менструация в резултат на промени в нивата на определени хормони, като прогестерон.
  • Липса на физическа активност. Хората, които са физически неактивни, може да бъдат засегнати от задържане на течности, особено в долната част на краката.
  • Заболяване на бъбреците. Тъй като бъбреците са отговорни за поддържането на нивата на течности, хората с хронично бъбречно заболяване често изпитват задържане на течности.
  • Сърдечна недостатъчност. Ако сърцето ви не може да изпомпва достатъчно кръв през тялото, може да изпитате натрупване на течност в белите дробове и ръцете и краката.
  • Увреждане на капилярите. Увреждането на капилярите може да доведе до навлизане на излишната течност в пространствата между клетките, което води до задържане на вода.
  • Проблеми с лимфната система. Лимфната система играе ключова роля в имунното здраве и баланса на течностите. Наранявания, инфекции, някои видове рак и дори локално лечение на рак могат да причинят лимфни проблеми, водещи до натрупване на течности и подуване.
  • Затлъстяване. Затлъстяването може да бъде свързано с повишено задържане на вода в ръцете и краката.
  • Недохранване. Тежкият протеинов дефицит може да причини квашиоркор – състояние, характеризиращо се със задържане на течности и уголемяване на стомаха.
  • Инфекции. Някои инфекции могат да предизвикат възпаление и подуване, които са нормални части от имунния отговор на тялото ви.
  • Алергии. Когато тялото ви открие алерген, то освобождава съединение, наречено хистамин, което причинява изтичане на течност от капилярите в околните тъкани. Това води до краткотрайно подуване и възпаление.
  • Медикаменти. Някои лекарства, включително орални контрацептиви, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), блокери на калциевите канали и някои лекарства за диабет, могат да увеличат задържането на вода.

Въпреки че задържането на течности може да е признак на няколко сериозни състояния, които изискват медицинско лечение, може да успеете да го намалите с няколко прости стъпки – стига подуването ви да е леко и да нямате основно здравословно състояние.

Ето 6 начина за намаляване на задържането на вода.

1. Яжте по-малко сол

Солта се състои от натрий и хлор.

Натрият се свързва с водата в тялото и помага за поддържане на баланса на течностите както вътре, така и извън вашите клетки.

Ако често ядете храни с високо съдържание на сол, тялото ви може да задържа вода. Всъщност тези храни са най-големият хранителен източник на натрий в повечето западни диети.

Най-често срещаният съвет за намаляване на задържането на вода е да намалите приема на натрий.

2. Увеличете приема на магнезий

Магнезият е много важен минерал. Той участва в повече от 300 ензимни реакции, които поддържат тялото ви да функционира правилно.

Освен това увеличаването на приема на магнезий може да помогне за намаляване на задържането на вода.

Всъщност някои изследвания показват, че магнезиевите добавки могат да помогнат за намаляване на симптомите на предменструалния синдром (ПМС), включително подуване на корема и задържане на вода.

3. Вземете повече витамин В6

Витамин B6 е водоразтворим витамин, който играе централна роля в образуването на червени кръвни клетки, протеиновия метаболизъм, мозъчната функция и имунното здраве.

Той също така регулира баланса на течностите и може да помогне за намаляване на задържането на вода.

Например, едно по-старо проучване установи, че витамин В6 може да намали подуването на корема и натрупването на течности при жени с ПМС.

4. Яжте повече храни, богати на калий

Калият изпълнява няколко важни функции, особено по отношение на здравето на сърцето, мускулните контракции и нервната функция.

Също така е от съществено значение за поддържане на кръвния обем и баланса на течностите, за да помогне за намаляване на задържането на вода. Действа, като противодейства на ефектите на натрия за предотвратяване на натрупване на течности и подуване, както и чрез увеличаване на производството на урина.

По-специално, ниските нива на калий могат дори да причинят смущения в чревната функция, което води до проблеми като подуване на корема и дискомфорт.

По този начин, яденето на достатъчно богати на калий храни като банани, авокадо и домати е от съществено значение за поддържане на здравословния баланс на течностите.

5. Опитайте с глухарче

Глухарчето ( Taraxacum officinale ) отдавна се използва като естествен диуретик в народната медицина. Естествените диуретици могат да помогнат за намаляване на задържането на вода чрез увеличаване на производството на урина.

6. Ограничете приема на рафинирани въглехидрати

Източниците на рафинирани въглехидрати като бял хляб, тестени изделия и бисквити обикновено са с високо съдържание на въглехидрати или добавена захар и ниско съдържание на фибри. Това мкоже да доведе до бързи скокове на кръвната захар и нивата на инсулин.

Високите нива на инсулин могат да причинят повече задържане на натрий чрез увеличаване на реабсорбцията на този минерал в бъбреците. От своя страна това може да доведе до повече обем течност в тялото ви и повишено задържане на вода.

[ux_products equalize_box=”true” cat=”79″] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни