Физиотерапията и рехабилитацията – д-р Иванчев

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

На 01.03.2022г в ефира на Евроком беше излъчено поредното предаване на “Академия Здравитал”. В него темата беше рехабилитацията и физиотерапията като основа на съвременната интегративна медицина, а по темата говореше д-р Йордан Иванчев.

Какво всъщност означава “интегративна медицина”?

Терминът “интегративна медицина” всъщност се дефинира като комбинация от научно недоказана вид медицина и базираната на научни доказателства реално такава. За нея от голямо значение се явява физикалната терапия и рехабилитацията след различен вид заболявания. Физикалната терапия е направление, което третират заболявания, наранявания или увреждания с помощта на физически и механични средства. Такива средства са масажи, регулирани упражнения, мануална терапия, използване на вода, светлина, топлина и електричество и други иновативни средства. При рехабилитацията е нужно правилно да се подберат методиките на лечение, за да може да се овладеят симптомите и болките на даден пациент.

Как започна предаването?

„Все още не е изградена клинична пътека за пост-ковиден синдром. До този момент няма официално изготвен протокол и програма, физиотерапията е задължителна след подобен тип заболявания. Процедурите, които правим за подсилване на организма, се заплащат, защото до този момент не са покрити от Здравната каса.“

Във връзка с актуалната пандемия, д-р Иванчев заяви, че вирусът далеч не представлява само респираторна инфекция, а реално е системно заболяване и последствията могат да продължат над половин година. Както голяма част от аудиторията знае, Ковид-19 засяга основно дихателните органи и белите дробове. Затова при стартиране на лечение в клиниката на д-р Йордан Иванчев се стартира с т.нар. „дихателна гимнастика“, масаж на мускулатурата на гръдния кош и инхалационно и топло лечение, луголечение (противовъзпалително, укрепващо действие, допълнителна минерализация на организма, стимулира, подпомагат се  регенеративните тъканни процеси в него).

Целта на дихателната гимнастика е да се изхвърлят излишните секрети от човешкото тяло. По този начин се намалява възможността за появата на фиброза (образува се на мястото на липсващи тъкани в организма). В последствие, в зависимост от състоянието на пациента, евентуалното прекарване на предишни заболявания, може да се премине към обща гимнастика. Доктор Иванчев каза следното:

„Основни упражнения могат да бъдат дълбокото дишане на чист въздух, добра работа с диафрагмата, разтворени ръце, за да може мускулатурата да подпомага навлизането на кислорода. В началото на рехабилитацията болните не бива да се натоварват прекалено“.

Инхалация – какво е мястото й във физиотерапията и рехабилитацията?

Обърна се внимание и на един изключително пренебрегван според специалистът метод – инхалацията. Инхалацията е вид метод за лечение на вирусни заболявания на горните дихателни пътища. Най-старият и достъпен начин за прилагане на инхалация е посредством съд с топла вода. При инхалацията е добра да се използват етеричните масла, лайката и смрадликата, защото те имат противовъзпълително действие. По мнението на доктора от столичното лечебно заведение, приемът на лекарствени или природни продукти през инхалацията увеличава тяхното действие до 4000 пъти.

В лечебното заведение на Йордан Иванчев чрез затоплени пари се овлажнява лигавицата и по този начин се премахват засъхналите секрети. Ето и един ценен съвет към аудиторията на „Академия Здравитал“ от водещия, проф. Христо Деянов:

 „По възможност хората често да вземат топъл, горещ душ, защото това помага за отмиване на замърсяванията на белия дроб“.

Масажите са много важна част от комплексното лечение. В тази връзка се прави масаж на междуребрената мускулатура, на частите под ребрата, за да се стимулира разгъването и подпомагане дейността на диафрагмата, големите мускули на крайниците, за да може повече да се разтваря белия дроб. Самият масаж, с движението по мускулатурата, подобрява кръвообращението.

Луголечение

Друг вид метод за лечение е луголечението. То се реализира чрез лечебни продукти от морския бряг – солена вода, луга, кал – те съдържат различни минерали. По този начин се стимулира кръвопотокът и навлизането на необходими микроелементи в кожата, затоплянето и раздвижването й.

 „Първият етап за лечение на пациентите продължава поне 10 дни. Това струва на хората между 1000-1200лв. Самият пациент трябва да бъде предразположен психологически по най-добрият начин, за да се подпомогне допълнително терапията.“

Опорно-двигателна система – какво е мястото й във физиотерапията и рехабилитацията?

Сериозен акцент в дейността на доктор Йордан Иванчев се обръща и към опорно-двигателната система. Най-голямата разлика спрямо лечението на белодробните неразположения е свързана с магнитното поле. То подпомага уплътняването и вкалцяването на белодорбната съединителна тъкан, затова то не се прилага при проблеми с този орган. Чрез магнитното поле се насища кръвопотока и храненето. Също така към опорно-двигателната система е насочена и лазертерапията.

„Лекарят и пациентът трябва да вървят ръка за ръка срещу болестта“

Разговорът завърши с важната констатация, че е изградена информационна система за достъп до лечебното заведение, където работи доктор Иванчев. Чрез персонализирана карта човек има достъп до всички части на болницата, може да провери къде и каква услуга се предлага, може да се види седмичното меню за хранене. Гостът посъветва цялата общественост да е положително настроена, психически да не се предава никога и да е отговорна към себе си и околните.

Още от най-интересното от Академия Здравитал, можете да откриете в нашия блог!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5173,6749,5428,6513,5854,5769,5440,5368″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2191,628,2200,2187,2189″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни