Последствия от затлъстяванетo

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Затлъстяването е тежък здравен проблем, произтичащ от комбинация от причини и индивидуални фактори като поведение и генетика. Поведението може да включват физическа активност, бездействие, хранителни модели, употреба на лекарства и други. 

Затлъстяването се свързва с водещите причини за смърт в Съединените щати и по света, включително диабет, сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак.

Поведение, което води до затлъстяване

Здравословният начин на живот включва редовна физическа активност и здравословно хранене. Балансирането на броя на калориите, консумирани от храни и напитки, с броя на калориите, които тялото използва за активност, играе роля за предотвратяване на наднорменото тегло.

Препоръчително е възрастните да правят поне 150 минути седмично тренировки с умерена интензивност, като например бързо ходене. Освен това възрастните трябва да извършват дейности, които укрепват мускулите, поне 2 дни в седмицата.

Моделът на здравословно хранене и редовна физическа активност също е важен за дългосрочните ползи за здравето и превенцията на хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Околната среда и влиянието й върху здравето ни

Хората могат да вземат решения въз основа на тяхната среда или общност. Например, човек може да кара велосипед до магазина или да ходи пеш, поради липса на тротоари или безопасни велосипедни пътеки. Общност, дом, грижи за деца, училище, здравеопазване и работното място могат да повлияят на ежедневното поведение. Ето защо е важно да се създаде среда, която улеснява ангажирането с физическа активност и хранене със здравословни храни.

Генетика

Имат ли гените роля в затлъстяването?

Генетичните промени в човешките популации се случват твърде бавно, за да бъдат отговорни за епидемията от затлъстяване. Независимо от това, как хората реагират на средата, която насърчава физическата неактивност и приема на висококалорични храни, се предполага, че гените играят роля в развитието на затлъстяване.

Как гените могат да повлияят на затлъстяването?

Гените дават инструкции на тялото как да реагира на промените в околната среда. Няколко гена могат да допринесат за затлъстяването чрез увеличаване на глада и в последствие, и приема на храна.

Рядко ясен модел на наследствено затлъстяване в рамките на семейството се причинява от специфичен вариант на единичен ген (моногенно затлъстяване). В повечето ситуации обаче вероятно е резултат от сложни взаимодействия между множество гени и фактори на околната среда, които остават слабо разбрани.

А семейната история?

Практикуващите здравни грижи редовно събират семейна здравна история, за да помогнат за идентифицирането на хора с висок риск от заболявания, свързани със затлъстяването, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак. Семейната здравна история отразява ефектите от споделената генетика и околната среда сред близките роднини. Семействата не могат да променят гените си, но могат да насърчат здравословните хранителни навици и физическата активност. Тези промени могат да подобрят здравето на членовете на семейството и да подобрят здравната история на следващото поколение.

Последици от затлъстяването

Хората, които имат затлъстяване, в сравнение с тези със здравословно тегло, са изложени на повишен риск от много сериозни заболявания и здравословни състояния, включително следното: 

  • Високо кръвно налягане (хипертония)
  • Висок LDL холестерол, нисък HDL холестерол или високи нива на триглицериди (дислипидемия)
  • Диабет тип 2
  • Коронарна болест на сърцето
  • Удар
  • Болест на жлъчния мехур
  • Остеоартрит (разрушаване на хрущяла и костите в ставата)
  • Сънна апнея и проблеми с дишането
  • Много видове рак
  • Ниско качество на живот
  • Психични заболявания като клинична депресия, тревожност и други психични разстройства
  • Болка в тялото и затруднения с физическото функциониране
  • По-ранна смърт (смъртност)

В заключение

Затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми, са един огромен бич на днешното общество. Превенцията е най-доброто нещо, което можете да направите, за да запазите здравето си през годините!

Тази седмица е посветена на “Отслабването и Здравословното тегло”. Това беше втората статия от поредицата. Останалите можете да откриете в нашата блог-секция!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4296,4193,3603,3655,6374″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2779,6081,2185,2175,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни