Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако някога сте имали стомашна инфекция, знаете, че това може да бъде тежко и неприятно преживяване. Независимо дали сте болни от хранително отравяне или друг вид „ стомашен грип “, стомашната инфекция може да ви попречи да извършвате ежедневните си дейности.

Добрата новина е, че стомашната инфекция обикновено изчезва в рамките на няколко дни и правилните методи и грижи могат да ви помогнат да започнете да се чувствате по-добре бързо.

Видове

Има различни видове стомашно-чревни инфекции. Трите основни са:

  • Вирусни
  • Бактериални
  • Паразитни

Всички тези инфекции причиняват това, което се нарича гастроентерит (възпаление на стомаха и червата).

Вирусни стомашно-чревни инфекции

Вирусна стомашна инфекция

Вирусните стомашно-чревни инфекции са най-често срещани от трите типа и са по – познати на хората като „стомашен грип“.  Различни видове вируси са причинители на тези инфекции, особено специфична група, известна като норовируси . Известно е, че норовирусите причиняват хранителни заболявания поради това колко лесно вирусът може да се разпространи чрез замърсена храна и вода.

Други два вида вируси – ротавируси и аденовируси – са често срещани причинители на заболявания, свързани със стомаха при бебета и малки деца.

Бактериални стомашно-чревни инфекции

Бактериална стомашна инфекция

Бактериалните стомашни инфекции са вторите по честота от трите и могат да бъдат причинени от няколко различни вида бактерии. Някои от най-често срещаните включват:

Бактериите могат да попаднат в организма чрез вода и много храни.
Храните, които е най – вероятно да сторят това са:

  • Недоварени меса или яйца
  • Сурови морски дарове
  • Сурови плодове
  • Млечни продукти
  • Сурови зеленчуци

Паразитни стомашно-чревни инфекции

Паразитна стомашна инфекция

Паразитните стомашни инфекции са най-рядко срещаните от трите вида и се причиняват от два класа паразити: хелминти (червеи) и протозои . Най-често срещаните паразити, които нахлуват в стомаха, включват:

  • Гиардия ламблия
  • Cystoisospora belli
  • Тения

Паразитните стомашни инфекции обикновено се разпространяват чрез замърсена вода и изпражнения, но могат да се разпространят и чрез замърсена храна. Паразитните инфекции са преобладаващ проблем в развиващите се страни.

Какви са симптомите на стомашна инфекция и как да се справим с тях

стомашна инфекция

Всички бактериални, вирусни и паразитни стомашно-чревни инфекции имат някои сходни симптоми. Тези симптоми включват:

  • стомашна болка/спазми
  • диария
  • повръщане
  • гадене
  • треска
  • болки в тялото

Овладяването на симптомите на стомашно-чревна инфекция не само може да ви помогне да се почувствате по-добре, но може да бъде важно за ефективното възстановяване. Ако не им обърнете внимание, това може да повиши риска от развитие на други храносмилателни симптоми, състояние, наречено  постинфекциозен IBS (IBS-PI) .

Три неща, които можете да направите, за да се справите със симптомите на стомашна инфекция, включват:

Позволете си да повърнете

повръщане при стомашна инфекция

Повръщането е част от защитата на тялото срещу чужди нашественици като вируси и бактерии. Така че, въпреки че е неприятно, ако ви се гади и повръща, не се опитвайте да го предотвратите.

Въпреки това, повръщането също води до загуба на течности, така че е важно да се уверите, че си набавяте тези течности колкото е възможно повече.

Пийте течности

течности

Когато имате стомашна инфекция, дехидратацията ще влоши симптомите – и е опасно за здравето ви. Набавянето на тези загубени течности е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре и да се възстановите по-бързо. За да се рехидратирате, опитайте да изберете бистри течности и напитки с електролити.

ВАЖНО!
Избягвайте напитки като сода и енергийни напитки, тъй като те обикновено съдържат големи количества захар и/или кофеин, което може да влоши диарията.

Ако Ви е трудно да приемате течности, отпивайте много малки, но чести глътки или смучете парченца лед. 

Яжте правилните храни

храни

Когато стомахът Ви започне да се успокоява, постепенно опитайте леки храни, които са лесни за смилане. Това може да помогне за облекчаване на диарията, причинена от стомашно-чревни инфекции.

Някои добри избори са:

  • содени бисквитки
  • ориз
  • желатин
  • тост без масло
  • картофи
  • банани

Опитай се да избегнете:

  • млечни продукти
  • пържени храни
  • сладки храни
  • пикантни храни
  • алкохол

6-те най-вредни и 6-те най-полезни храни за стомаха

Грижете се за себе си

Лечението на вашата стомашна инфекция означава много повече от просто справяне със симптомите. Има определени фактори в начина на живот, които сме склонни да приемаме за даденост, които всъщност могат да помогнат в процеса на възстановяване. Тези фактори включват:

Получаване на качествена почивка

почивка при стомашна инфекция

Много от нас решават, че са твърде заети, за да отделят време за почивка и сън. Въпреки това, пълноценният сън е важен за цялостното здраве, особено когато трябва да се борите със стомашна инфекция.

Всъщност проучванията показват, че качественият сън може да подпомогне имунната система да се бори с инфекции като стомашен грип.

Избягвайте стреса

медитация

Изследванията показват връзка между хроничния стрес и повишената чувствителност към развитие на вирусни инфекции. 

Въпреки че може да имате малък контрол върху стресиращите събития, които се появяват в живота ви, използването на активна релаксация и методи за намаляване на стреса може да Ви помогне за намаляване на ефекта, който външният стрес оказва върху организма Ви.

Бъдете оптимисти

оптимизъм при стомашна инфекция

Колкото и пресилено да изглежда, това, което мислите, може да повлияе на това как се чувствате. Изследванията показват, че тези, които са оптимисти, имат по-малък риск от много лоши здравословни резултати – и те също се възстановяват по – бързо, когато се разболеят.

Ако се разболеете, мислете положително за болестта и възстановяването си. Говорете със себе си като любящ родител, уверявайки се, че „скоро ще се оправите“. Оптимизмът може да ви помогне да се справите с неприятния стомашен грип.

Кога трябва да посетите лекар ?

кога да посетим лекар

Трябва незабавно да посетите вашия лекар, ако:

  • Имате симптоми на дехидратация, като сухота в устата, тъмна урина, по-рядко уриниране или повишено чувство на жажда
  • Имате температура, която е над 37 °C и продължава повече от няколко дни 
  • Имате диария повече от два дни
  • Имате силна болка в стомаха или ректума
  • Имате почернели или кървави изпражнения
  • Изпитвате внезапни промени в психическото състояние, като повишени нива на раздразнителност или липса на енергия и мотивация

Хранителни добавки при стомашна инфекция

Bacterra Biotic G е пробиотична добавка, която помага при стомашни инфекции и е пълна с полезни бактерии. Тя съдържа пет различни щама живи бактерии, сред които Lactobacillius acidophilus, Lactobacillius bulgaricus GB 15, Bifidobacterium bifidum L1, Bifidobacterium bifidum BB 87 и Lactobacillius casei C. Тези живи бактерии са полезни за храносмилателната система и могат да помогнат за възстановяване на баланса на полезните бактерии в червата след стомашна инфекция.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

въпроси относно стомашна инфекция

Имам ли нужда от антибиотици за лечение на бактериална стомашна инфекция?

Обикновено не. Подобно на други видове стомашни инфекции, бактериалните стомашни инфекции обикновено преминават бързо и до няколко дни. 
Но ако имате тежък случай, който води до изключително висока температура или дизентерия, или ако имате увредена имунна система, може да се нуждаете от антибиотици.

Колко време отнема преболедуване от вирусен стомашен грип?

Продължителността на вируса зависи от вида на инфекцията и цялостното Ви здраве. Повечето случаи на вирусни стомашни инфекции преминават от само себе си в рамките на една седмица.

Заключение

Стомашните инфекции могат да бъдат изтощителни и да предизвикат широк спектър от симптоми – от болки в корема и спазми до повръщане и диария. За щастие, съществуват лечения, които могат да помогнат, като например Bacterra Biotic G, хранителна добавка, предназначена да помогне за справяне с този проблем. Bacterra Biotic G е мощна смес от полезни бактерии, която може да помогне за възстановяване на естествения баланс на добрите бактерии в червата, да се пребори с последиците от стомашните инфекции и да помогне да ги предотвратите.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни