Най-често срещаният хранителен дефицит в света е дефицитът на желязо. Нивото на серумния феритин (желязо-свързващ протеин) се счита за добър индикатор за общите запаси от от този микроелемент в тялото и се разчита като индикатор в проучванията за косопад.
Въпреки това, серумните нива на феритин могат да бъдат повишени при пациенти с възпалителни, инфекциозни и неопластични състояния, както и при тези с чернодробни заболявания. Дефицитът на желязо е често срещан при жени с косопад.
Използвайки нивата на серумния феритин като маркер за дефицит на съхранение на желязо, определението за дефицит на желязо (но не конкретно желязодефицитна анемия) в няколко проучвания варира от концентрация на серумния феритин от B 15 до70 lg/L [87–92].
Съдържание
Референтни стойности на желязото
Граница от 30 lg/L има чувствителност и специфичност при откриване на дефицит на желязо съответно от 92% и 98%; граничната стойност от 41 lg/L има чувствителност и специфичност от 98%. За да се предотврати тежката загуба на коса поради това, някои автори препоръчват поддържане на серумния феритин на нива от [40 ng/dL [94] или 70 ng/dL [82].
Дефицит на желязо
Менструацията е най-голямата причина за недостиг на желязо при иначе здрави жени. По-ниските референтни граници на женския серумен феритин са поставени под въпрос поради объркване от широко разпространения дефицит на този микроелемент при жени в предменопауза, взети при определяне на референтните нива на популацията. Ролята на есенциалните аминокиселини при анемията е добре известна.
Бионаличността на L-лизин е ограничена основно до риба, месо и яйца. Малко се знае за влиянието на L-лизин върху усвояването и използването на този микроелемент.
Trost et al. [82] и St. Pierre et al. [93] прегледаха няколко проучвания, които изследваха връзката между загубата на коса и дефицита на желязо. Почти всички от тези проучвания са фокусирани върху алопеция и са насочени към жени.
През 2008 г. “Du et al” описва ролята на хепсидина в регулирането на желязото и загубата на коса. Хепсидинът е протеин, получен от черния дроб, който ограничава чревната абсорбция на този микроелемент; този протеин се счита за хормона, регулиращ желязото, който се намира във всички бозайници и е отговорен за усвояването му. Няколко протеина стимулират експресията на гена, кодиращ хепсидин (HAMP) в отговор на високи нива на желязо или инфекция. Du et al. съобщават за загуба на окосмяване по тялото и развитие на желязодефицитна анемия в резултат на мутация в гена TMPRSS6.
Храни, богати на желязо
Храна | Съдържание на желязо (мг) за 100 г |
Черен дроб | 20 |
Бобови | 10 – 20 |
Гъби, бирена мая | 17 |
Какао, тиквени семки | 11 – 12 |
Говеждо, зелени листни | 9 |
Пшеничен зародиш, леща | 7 – 8 |
Спанак, земна ябълка | 4 |
Ръжен хляб, морска риба, сланина | 2.3 – 3 |
Как да се справи с дефицита на желязо и последвалия косопад?
Най-добрият начин да се справим с този проблем е комбинацията от балансирано хранене и висококачествена хранителна добавка!
Това беше петата статия от рубриката ни “Красива и здрава коса”. До края на седмицата детайлно ще разгледаме влиянието на останалите микроелементи, важни за косата, върху здравето и структурата на косата! Вече качените статии, можете да намерите в нашия блог!
[blog_posts style=”bounce” ids=”6628,6611,6619,6602,5105″ badge_style=”square” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2205,2189,2177,2175″]