Желязо – каква е неговата полза за нашата коса

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Най-често срещаният хранителен дефицит в света е дефицитът на желязо. Нивото на серумния феритин (желязо-свързващ протеин) се счита за добър индикатор за общите запаси от от този микроелемент в тялото и се разчита като индикатор в проучванията за косопад.

Въпреки това, серумните нива на феритин могат да бъдат повишени при пациенти с възпалителни, инфекциозни и неопластични състояния, както и при тези с чернодробни заболявания. Дефицитът на желязо е често срещан при жени с косопад.

Използвайки нивата на серумния феритин като маркер за дефицит на съхранение на желязо, определението за дефицит на желязо (но не конкретно желязодефицитна анемия) в няколко проучвания варира от концентрация на серумния феритин от B 15 до70 lg/L [87–92].

Референтни стойности на желязото

Граница от 30 lg/L има чувствителност и специфичност при откриване на дефицит на желязо съответно от 92% и 98%; граничната стойност от 41 lg/L има чувствителност и специфичност от 98%. За да се предотврати тежката загуба на коса поради това, някои автори препоръчват поддържане на серумния феритин на нива от [40 ng/dL [94] или 70 ng/dL [82].

Дефицит на желязо

Менструацията е най-голямата причина за недостиг на желязо при иначе здрави жени. По-ниските референтни граници на женския серумен феритин са поставени под въпрос поради объркване от широко разпространения дефицит на този микроелемент при жени в предменопауза, взети при определяне на референтните нива на популацията. Ролята на есенциалните аминокиселини при анемията е добре известна.

Бионаличността на L-лизин е ограничена основно до риба, месо и яйца. Малко се знае за влиянието на L-лизин върху усвояването и използването на този микроелемент.

Trost et al. [82] и St. Pierre et al. [93] прегледаха няколко проучвания, които изследваха връзката между загубата на коса и дефицита на желязо. Почти всички от тези проучвания са фокусирани върху алопеция и са насочени към жени.

През 2008 г. “Du et al” описва ролята на хепсидина в регулирането на желязото и загубата на коса. Хепсидинът е протеин, получен от черния дроб, който ограничава чревната абсорбция на този микроелемент; този протеин се счита за хормона, регулиращ желязото, който се намира във всички бозайници и е отговорен за усвояването му. Няколко протеина стимулират експресията на гена, кодиращ хепсидин (HAMP) в отговор на високи нива на желязо или инфекция. Du et al. съобщават за загуба на окосмяване по тялото и развитие на желязодефицитна анемия в резултат на мутация в гена TMPRSS6.

Храни, богати на желязо

ХранаСъдържание на желязо (мг) за 100 г
Черен дроб20
Бобови10 – 20
Гъби, бирена мая17
Какао, тиквени семки11 – 12
Говеждо, зелени листни9
Пшеничен зародиш, леща7 – 8
Спанак, земна ябълка4
Ръжен хляб, морска риба, сланина2.3 – 3

Как да се справи с дефицита на желязо и последвалия косопад?

Най-добрият начин да се справим с този проблем е комбинацията от балансирано хранене и висококачествена хранителна добавка!

Това беше петата статия от рубриката ни “Красива и здрава коса”. До края на седмицата детайлно ще разгледаме влиянието на останалите микроелементи, важни за косата, върху здравето и структурата на косата! Вече качените статии, можете да намерите в нашия блог!

[blog_posts style=”bounce” ids=”6628,6611,6619,6602,5105″ badge_style=”square” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2205,2189,2177,2175″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни