Проблеми със сърцето – проверете бъбреците

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Пациентите, които имат сърдечна недостатъчност в условията на бъбречна недостатъчност, се лекуват много по-трудно. Хемодинамиката им е по-различна, а методите, които са назначени за сърдечна недостатъчност, не са приложими за тях. С изненада прочетох една статия, в която се говореше за кардиоренален синдром, въведен 2004 година от водещи специалисти в САЩ, според които за този проблем няма нито едно клинично проучване“, разкри проф. Атанас Кундурджиев, нефролог-кардиолог; началник на кардиологичната клиника към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, който беше гост в предаването „Академия Здравитал“. По думите му много рядко при сърдечна недостатъчност, която се характеризира със задържане на течности, не се проследява качеството на бъбречната дейност, който извлича течности. Той допълни, че все още кардиореналния синдром не е достатъчно популярен в медицинските издания.

Изследване на общата и бъбречната хемодинамика

Проф. Кундурджиев допелни, че с изследване на общата и бъбречната хемодинамика е достигнал до заболяването при някои пациенти. Той допълни, че сърцето си взаимодейства с големите съдове, които служат като резервоар и превръщат кинетичната енергия в потенциална и отново в кинетична. В бъбреците се отделят редица вещества, които влияят на хемодинамиката и те зависят от тази функция на сърцето. Специалистът подчерта, че тези две системи трябва да бъдат разглеждани заедно. Той подчерта, че всяка промяна или заболяване, което действа на бъбрека и го уврежда ще промени хидравликата.

Според проф. Кундурджиев е много важно да се правят детайлни изследвания на бъбреците и черния дроб, след като е установена сърдечна недостатъчност. Именно така могат да бъдат изследвани качествено всички органи на тялото.

„Според китайските лекарите сърцето е енергията ян – огъня, а бъбрекът е като ин – водата.”

“Те казват, че огънят на сърцето трябва да се слива хармонично с водата на бъбреците и тя трябва да е достатъчно. Така без да навлизат в детайли те успяват да достигнат до някои истини“, допълни специалистът.

Когато има увреждане на сърцето, то подава сигнал на бъбреците. При увреждане на бъбреците има обратна реакция към сърцето. Когато са здрави, двата органа помагат за взаимното си поддържане, но при увреждане на единия, неминуемо следва увреждане и на другия.

При кардиоренален синдром се изследват натриуретичните пептиди. Има маркери за ранно установяване на бъбречни увреждания, които показват резултат до часове. Биомаркерите за изследване са много скъпи и не се поемат от Здравната каса. Има обаче изследвания на серумен креатин и урея, които могат да доставят достатъчно информация за наличие на заболяване.

„При нарушена бъбречна функция артериалната хипертония е правило, а липсата е изключение“

Ако увреждането е на сърцето и започва остро, то то е първи тип кардиоренален синдром. Ако започва хронично, е трети. При бъбреците, ако започва остро бъбречна увреда и след това засегне сърцето, е остър ренокардиален синдром или хроничен ренокардиален синдром. Има различни синдроми за увреждане на сърцето или бъбреците, при които дешифрирането на заболяването е много трудно.

Мултимодалният подход и използване на един безвреден и достъпен метод като ехографията, помага за ориентир за увреждане на различни органи. Тези подходи спомагат за откриване на заболяванията в различни органи.

“Лечението на кардиореналния синдром е много индивидуално”

В някои случаи определена група елементи не е подходяща за всички пациенти. Бих посъветвал пациентите да си правят профилактични прегледи, защото много пъти се сблъскваме с проблема “отлагане лечението на заболяването”.“, заяви проф. Кундурджиев. Той поясни, че синдромът се отличава с определен вид отоци по тялото, които могат да са първия явен сигнал за нередност в тялото.

Проф. Кундурджиев е бивш зам.-министър на здравеопазването в различни правителства. Като специалист той заяви, че пандемията се управлява правилно, а въвеждането на зеления сертификат са навременни мерки. По думите му трябва да се търси баланс между мерките и икономиката на страната. Специалистът подчерта, че кривата на заболеваемост и смъртност вече намалява именно заради мерките.

“Ваксинацията абсолютно трябва да остане доброволна.”

Страните, в които въведоха задължителна ваксинация, вече дават заден ход“, подчерта проф. Кундурджиев. Според специалиста трябва да се дава ход на убеждението, най-вече от медиците и специалистите. Според Кундурджиев именно личните лекари трябва да изказват положителните фактори от ваксинацията.

„Имали сме пациенти със заболявания, които не позволяват ваксинация, но все пак те са ваксинирани и са получили странични ефекти, от опит и можем да ги предупредим за това. Дълго време за имунитета на преболедувалите. Аз съм срещал само един единствен човек, който е преболедувал и се е заразил отново, но ваксинирани са боледували дори след ваксинация“, заяви специалиста. По думите му голям процент от хората у нас са преминали през заболяването. Проф. Кундурджиев заяви, че в Португалия например процента на починалите след ваксинация е много нисък.

В заключение

Според специалиста всички медици трябва да съобразяват ваксинацията на пациентите с тяхното състояние. Той подчерта, че заболяваниията на някои пациенти могат да обострят допълнително тяхното състояние при избързване с ваксинация. Според проф. Кундурджиев клиничното наблюдение е от изключителна важност за лечение на пациенти с ковид, защото при липса на наблюдение от страна на специалистите пациенти с висок имунитет са жертва на вируса.


Останалите предавания на “Академия Здравитал” можете да откриете в нашата блог секция.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5802,4925,4335,4605″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2416,2470,2189,2200″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни