Холестерол – всичко, което трябва да знаем за него

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Защо е важен за нас? Защо трябва да поддържаме нивата му в норми? Какви са рисковете при повишен холестерол? И не на последно място - кои натурални продукти, съдържащи екстракт от билката Бабини зъби, спомагат за регулиране на нивата му? Отговори на всички тези въпроси може да откриете в тази статия.
Холестерол Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Холестеролът е вещество от групата на липидите с водещо значение за тялото ни, също познато и с наименованието „холестерин“. За първи път светът чува за него преди близо 200 години, след като Мишел Шеврьол публикува своите „Изследвания върху мазнините с животински произход“ (Recherches chimiques sur les corps gras d’origine animale). Бидейки органично съединение от рода на стероидите, холестеролът присъства в кръвната плазма и всички животински тъкани – той е първичен елемент на мембраната на всяка клетка в тялото с восъкоподобна субстанция.

В човешкия организъм холестеролът е с първостепенно значение за нормалното функциониране на всяка една клетка. Той играе ключова роля в синтеза на Витамин D, жлъчни киселини и редица хормони.

Да, това е холестеролът.

Защо е важен за нас? Защо трябва да поддържаме нивата му в норми? Какви са рисковете при повишен холестерол? И не на последно място – кои натурални продукти, съдържащи екстракт от билката Бабини зъби, спомагат за регулиране на нивата му? Отговори на всички тези въпроси може да откриете в тази статия.

Защо холестеролът е важен и защо в същото време трябва да контролираме високите му нива с натуралните продукти ТРИБОР?

Освен ключов за витамин D и жлъчни киселини, холестеролът е необходим за синтезирането на редица хормони – кортизол, тестостерон, естроген, прогестерон, DHEA . Освен това, той спомага за синтеза така необходимите ни мастни киселини от черния дроб. Интересен факт е, че холестеролът е „отговорен“ и за така наречените „ моменти на щастие“ тъй като активира серотониновите рецептори.

Близо 20% от цялото количество на холестерол в тялото е съсредоточено в човешкия мозък. Тук е мястото да отбележим, че тялото ни съдържа близо 250 грама холестерол. Организмът синтезира около 80% тях, а останалите 20% си набавяме чрез храната.

Воденето на нездравословен начин на живот и прекомерната консумация на определени храни увеличава възможността от натрупване на излишен холетерол. Ето защо профилактичният прием на натурални продукти, на основата на билкови екстракти с доказано благоприятно действие върху нивата на холестерола, е от съществено значение. Такива именно са продуктите от серия Трибор:

Преди да преминем натам, ви споменахме, че до голяма степен холестеролът е една от най-важните градивни единици в нашия организъм. Защо тогава говорим за намаляване на нивата му и вреда върху организма?

Видове холестерол – “лош“ (LDL) и “добър“ (HDL)

В организма ни се намират два основни типа холетсерол – единият е така нареченият HDL холестерол, или по-известен като „добър“ холестерол и вторият – LDL холестеролът, по-известен като „лош“ холестерол.

Нека се спрем първо върху „лошия“ LDL холестерол (липопротеин с ниска плътност). Той се образува в черния дроб. Там се свързва с транспортни белтъци и образува липопротеидни комплекси с ниска плътност. Именно тези липопротеини транспортират холестерола до клетките. Ако количеството на „лошия“ холестерол в кръвта е над нормата, то той се натрупва по кръвоносните съдове. На този процес противостои „добрият“ HDL холестерол (липопротеин с висока плътност), чиято функция е да транспортира холестерола обратно в черния дроб.

Съвсем естествено – нарушаването на баланса и нивата на холестерола, води до негативни ефекти. Високият холестерол увеличава риска от инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето, съдова тромбоза, бъбречна и чернодробна недостатъчност и други.

За оптимално здравословно състояние, нивата на общ холестерол при възрастните хора не трябва да са по-високи от 5.2 милимола на литър (mmol/l). Съответно HDL холестеролът трябва да е над 1 mmol/l при мъжете и над 1,3 mmol/l при жените, а лошият холестерол не трябва да надхвърля съответно 2,6 mmol/l. Желателно е съотношенията между двата да не са повече от 3 mmol/l.

Трябва да се обърне специално внимание към храните, които консумираме.

Както стана ясно, близо 20% от холестерола в организма ни се приема чрез храната. Затова е важно да обърнем внимание на хранителните си навици – какво консумираме и по колко. Холестеролът се съдържа в редица храни, сред които мляко, месо, риба, сирене, майонеза, масло, маргарин и др. Препоръчителният дневен прием е до 300 милиграма или до 1 грам мазнини на всеки килограм.

Натурални прдукти, към които да се обърнем, с цел превенция

Специално място в ежедневието ни в бобата с холестерола заемат и хранителните добавки базирани на натурални извлеци, сред които на челна позиция се нарежда Трибор Алфа – 100% билков екстракт от билката Бабини зъби. Познати още като демирбозан и трибузан, бабиният зъб е билка, която се среща и в България. След многобройни различни проучвания се оказва, че тази билка може да помогне при редица проблеми, в които се влючва регулирането на кръвната захар и холестерола, повишаването на тестостерона и синтеза прохормона DHEА.

„Използвайки безценния опит на поколения фитотерапевти и придобитите знания за хранителни добавки с Tribulus Terrestris, подобрихме формулата и създадохме още по-надежден продукт за здраве и жизненост“, коментират специалистите от ЗДРАВИТАЛ, разработили Трибор Алфа като част от серията хранителни добавки Трибор.

Благодарение на качествата и състава си, билката Бабини зъби може да се използва профилактично при различни заболявания. Това превръща Трибор Алфа в широкоспектърен продукт, насочен към състоянията на повишен холестерол, високо кръвно налягане. Освен това, той спомага за намаляване на стреса, нормализиране на хормоналния баланс и други.

Безспорно – холестеролът е вещество, от което човешкото тяло се нуждае!

Поддържането на оптимални нива на холестерол е от изключително значние за човешкия организъм , а постигането и поддържането на тези нива зависи само от самите нас. Най-ефикасният метод е правилната храна, достатъчно движение и прием на хранителни добавки на натурална основа, каквито са именно продуктите Трибор – 100 % натурални екстракти съдържащи билката бабини зъби от ЗДРАВИТАЛ.

Погрижете се за себе си и близките си – бъдете информирани и се доверете на природата!

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни