Удивителното растение Бабини Зъби (Tribulus Terrestris)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Tribulus Terrestris съдържа сапонини, алкалоиди, флавоноиди и много други ценни вещества. Но когато я използваме е много важно да знаем при какви условия е расла. Известната в цял свят сила на българските билки важи и за Бабините зъби, благодарение на уникалното ни географско положение, климат и състав на почвата. Именно на тези условия се дължи и високото съдържание на сапонини в билката, расла по българските земи.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Билката Бабини Зъби е многогодишно тревисто растение. Известна е още с латинското си наименование Трибулус Терестрис. Може да бъде открита по целия свят, включително на територии със сух климат, където други растения не са в състояние да оцелеят.  Различните народи са й дали различни имена –  „Котешка глава“, „Бикова глава“, „Дяволски тръни“, „Дяволска мигла“. И неслучайно плодовете на растението са оприличавани на глава.  Плодът се състои от пет бодливи ядки. Казват, че наподобява главата на коза или бик с достатъчно остри рога, за да нарани боси крака или да пробие колелата на косачката ви.

Бабините Зъби са познати на човека от хиляди години

Растението в различни форми, в продължение на много векове, се използва в природната и в холистичната медицина. В Древна Гърция е било използвано като диуретик и тонизираща напитка. В Индия е използвано като антисептик. Китайците смятали “бодливата лоза”, както го наричали, за универсално лекарство за бъбреците, черния дроб и сърцето. На Балканите пък го използвали като лек за мъжко безплодие. В САЩ научават за него през 80-те години на ХХв., когато известни китайски лечители публикуват трудовете си, посветени на китайските билки и техния химичен състав. Тогава Tribulus Terrestris става известна и на Запад, а препаратите, съдържащи билката, започват да се използват като лекарства. Все по-често фармаколозите започват да обръщат специално внимание на това растение. И има много причини за това. Лечебните свойства на Трибулус са просто невероятни, защото могат да засегнат цялото тяло и то на клетъчно ниво! През последните десетилетия придоби популярност като хранителна добавка и се предлага в различни форми – таблетки, прахове и течни екстракти

Българският Трибулус е с най-богат биохимичен състав

Tribulus Terrestris съдържа сапонини, алкалоиди, флавоноиди и много други ценни вещества. Но когато я използваме е много важно да знаем при какви условия е расла. Известната в цял свят сила на българските билки важи и за Бабините зъби, благодарение на уникалното ни географско положение, климат и състав на почвата. Именно на тези условия се дължи и високото съдържание на сапонини в билката, расла по българските земи. Доказано е, че екстрактът, добит от български бабини зъби, е с най-висока концентрация на този фитохимикал. Той е многократно по-ефективен от сродни продукти, произведени в Китай, Индия или Виетнам. В Бабини зъби има високо съдържание и на други активни съставки, които обуславят широкоспектърното действие на екстракта от растението и положителното му въздействие върху здравето ни. Това са флаваноиди, танини,феноли, гликозиди, Витамин С, макро- и микроелементи като калций, магнезий, желязо, цинк, манган и др. 

Богат състав на сапонини и протодиосцин

Основната съставка на Трибулус и препаратите на негова основа са стероидните сапонини, и на първо място – протодиосцинът, който значително подобрява пропускливостта на клетъчните мембрани, като по този начин подобрява имунитета, стабилизира нивата на холестерола в кръвта и подобрява еректилната функция при мъжете.

Билката Бабини зъби се бори с лошия холестерол и подобрява сърдечното здраве

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са водещата причина за смъртност в световен мащаб. Те са сериозен проблем, който засяга милиони хора по света всяка година. Екстрактът от Бабини зъби не само намалява възпалението, което има важна роля за сърдечното здраве, но също така намалява няколко рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания. Научно доказано е, че благодарение на високото съдържание на сапонини билката помага за понижаване както на общия холестерол, така и за “лошия” LDL холестерол в кръвта, натрупан под формата на плаки. Установено е също, че те предпазват кръвоносните съдове от увреждане и са “ваксина” срещу инфаркт или инсулт.

Пълзящият Трибулус е популярно средство за лечение на сексуални дисфункции и за повишаване на либидото

Знаем колко е трудно да признаем, че имаме проблеми в интимната сфера. Това се отнасяя не само за мъжете, както мнозина от нас са свикнали да вярват, а и за жените. Природата ни помага да хармонизираме сексуалния си живот, като ни дарява целебните свойства на билките. И най-популярното сред тях е Tribulus terrestris.

Днес продуктите, които включват в състава си Бабини зъби, се предписват за профилактика и лечение на репродуктивната система при мъже и жени, за повишаване на либидото, силата и продължителността на ерекцията. Екстрактът от Трибулус увеличава съдържанието на лутеинизиращи хормони в организма и стимулира производството на тестостерон при мъжете, което значително повишава показателите за сила и стимулира андрогенните рецептори в мозъка. В същото време при жените се наблюдава стимулиране на производството на естроген.  Екстрактът от бабини зъби участва и в комплексната терапия на определени форми на безплодие при мъжете. Предписва се за жени с климактеричен синдром и ендокринно безплодие.

Tribulus Terrestris е уникална спортна добавка за повишаване на мускулния растеж

Важно е да се отбележи, че трибулусът е натурален продукт, който не съдържа хормони в състава си, но задачата му е да засили производството от организма на собствените му хормони.

Бабини зъби съдържа биоактивни вещества, които влияят на рецепторите на хипофизната жлеза и хипоталамуса, като по този начин се задейства процеса на активно производство на хормони. В хипофизата започва производството на лутеинизиращи хормони, което допълнително се изразява в стимулиране на репродуктивната система и повишена секреция на полови хормони. Активира се производството на тестостерон, благодарение на което се активират метаболитните процеси на протеини и енергия. Това увеличава показателите за издръжливост и стимулира мускулния растеж. Освен че се увеличава  мускулната маса, намалява времето за възстановяване след физическо натоварване. Още една полза за мъжкото здраве – протодиосцинът, диосцинът, стеролите и сапонините в Бабини зъби намаляват риска от увеличаване на размерите на простатата и предпазват от злокачествени заболявания.

Трибулусът като биологична добавка може да се използва не само от спортисти

Положителното му въздействие върху организма не се ограничава само до горните характеристики. Освен всичко друго, екстрактът от Бабини зъби може да действа като тонизиращо и ревитализиращо средство. Той е полезен за нормализиране на хормоналния баланс, възстановяване на менструалния цикъл, намаляване на възпалителните процеси, засилване на защитните функции на тялото, правилна функция на черния дроб и пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Регулира кръвното налягане.

Продуктът блокира производството на кортизол – хормон на стреса, който влияе неблагоприятно на мускулните влакна. Той се абсорбира лесно и бързо в организма, добре се метаболизира. Не се натрупва, а се отделя заедно с жлъчката.   

От свойствата на Бабините Зъби могат да се възползват и хората, които страдат от гръбначни проблеми, като например дисковата херния. Още в първите дни на приема пиковете на болката намаляват рязко. При по-продължителен прием дори се наблюдава  възстановяване на хрущялно съединителната тъканна пластина, свързваща прешлените на гръбнака.

Растението има имуномодулиращи и адаптогенни свойства, затова е ефективно и при настинки и грип. 

Използвайки безценния опит на поколения фитотерапевти и придобитите знания за хранителни добавки с Tribulus Terrestris, Здравитал създаде серията Трибор от надеждни продукти за здраве и жизненост. Подбрахме билки, които допълват действието на Бабини зъби, потенцират взаимно своите здравословни ефекти и разширяват спектъра на продуктите. Запознайте се с Трибор Алфа – 100% извлек от Бабини Зъби за здраве, жизненост и мъжка сила; Трибор Бета – 50% извлек от Бабини Зъби, 30% Глог и 20% Гинко Билоба за здраво сърце, по-добро кръвооросяване и памет; Трибор Гама –  50 % извлек от   Бабини Зъби, 30% Жълт Кантарион и 20% Джинджифил за по-добро храносмилане, здрава нервна система и борба с болката!

[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3703,4959,4534,6374,6265,6303″ image_height=”56.25%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2193,626″]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни