Митове и факти за холестерола

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
холестерола

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В свят където интернет “прелива” от информация е нормално човек да се почувства объркан. Много въпроси могат да възникнат в процеса и затова сме тук на помощ, за да разбием митовете и грешните факти за холестерола. Ще отговорим на запитвания като:

  • Какво означават вашите нива на холестерол? 
  • Може ли храните, които ядете да променят нивата на холестерола?

Важно е да се отбележи, че преди всичко е хубаво човек регулярно да прави изследвания на състоянието на своето тяло и при проблеми да се допитва винаги първо до медицинско лице. Ето и често срещани митове за холестерола.

Мит 1 – Всички видове холестерол са вредни за вас

Някои видове холестерол са от съществено значение за доброто здраве. Вашето тяло се нуждае от холестерол, за да изпълнява важни задачи като производство на хормони и изграждането на клетки. Холестеролът преминава през кръвта чрез протеини, наречени липопротеини . Два вида липопротеини пренасят холестерола в тялото:

  • LDL (липопротеин с ниска плътност),  понякога наричан “лош”  холестерол,  съставлява по-голямата част от холестерола в тялото Ви. Високите нива на LDL холестерол повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт .
  • HDL (липопротеин с висока плътност) или „добрият“  холестерол, пренася холестерола обратно в черния дроб. След това черният дроб го изхвърля от тялото. Високите нива на HDL холестерол могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Когато тялото Ви има твърде много LDL холестерол, той може да се натрупа по стените на кръвоносните Ви съдове. Това натрупване се нарича плака. Тъй като кръвоносните Ви съдове натрупват плаки с течение на времето, вътрешността на съдовете се стеснява. Това стесняване може да ограничи и в крайна сметка да блокира притока на кръв към и от сърцето и други органи. Когато притока на кръв към сърцето е блокиран, това може да причини ангина (болка в гърдите) или сърдечен удар .

Мит 2 – Щях да знам, че имам висок холестерол                                

Високият холестерол обикновено няма признаци или симптоми. Може да не знаете че нивата на холестерола са нездравословни, докато не стане твърде късно и да получите инфаркт или инсулт. 

Ето защо е толкова важно да проверявате нивата на холестерола си поне на всеки 5 години. Понякога някои хора развиват жълтеникави израстъци по кожата си, наречени ксантоми , които са богати на холестеролни отлагания. Хората с ксантоми може да имат високи нива на холестерол.

Мит 3 – Яденето мазни храни няма да повиши нивата на холестерола

Знаем, че храните с много холестерол обикновено съдържат и много наситени мазнини. Наситените мазнини могат да увеличат нивата на холестерола Ви, така че е най-добре да избирате храни с по-ниско съдържание на наситени мазнини. Животинските храни, включително червено месо, масло и сирене, имат много наситени мазнини.

Вместо това се стремете да ядете храни с много фибри като овесени ядки, боб и здравословни ненаситени мазнини като авокадо, зехтин и ядки. 

Мит 4 – Непосилно е за мен да променя нивата си на холестерол

Можете да направите много неща, за да подобрите нивата на холестерола си и да ги поддържате в здравословни норми. Ето начини да го направите:

  • Правете тестове поне на всеки 5 години, освен ако Вашият лекар не Ви е препоръчал и по-често.
  • Избирайте здравословна храна. Ограничете храните с високо съдържание на наситени мазнини. Избирайте храни с естествено високо съдържание на фибри и ненаситени мазнини. 
  •  Бъдете активни всеки ден.  Насоките препоръчват възрастните да се стремят към 150 до 300 минути умерена физическа активност всяка седмица.
  • Не пушете и не използвайте тютюневи изделия. Пушенето уврежда кръвоносните съдове, ускорява втвърдяването на артериите и значително увеличава риска от сърдечни заболявания. Ако не пушите, не започвайте. Ако пушите, отказването ще намали риска от сърдечни заболявания. 
  • Говорете с Вашия лекар за начини за управление на холестерола, ако Ви бъдат дадени някакви лекарства за контролиране на холестерола, приемайте ги, както са Ви предписани. 
  • Опознайте семейната си история. Ако вашите родители или други близки членове на семейството имат висок холестерол, вероятно трябва да се изследвате по-често. Може да имате състояние, наречено фамилна хиперхолестеролемия.

Мит 5 – Не се нуждая от статини или други лекарства за моя холестерол

Въпреки че много хора могат да постигнат добри нива на холестерола чрез избор на здравословна храна и достатъчно физическа активност, някои хора може да се нуждаят и от лекарства, наречени статини, за да намалят нивата на холестерола.

Хората, които може да се нуждаят от статини или други лекарства за регулиране на нивата на холестерола, включват следното:

  • Хора с фамилна хиперхолестеролемия (FH) или хора с много високи нива на “лош” холестерол.  FH е генетично заболяване, което причинява много високи нива на LDL („лош“) холестерол, започвайки от ранна възраст. Ако не се лекуват, нивата на холестерола ще продължат да се влошават. Това значително повишава риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт в млада възраст.
  • Хора със сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).  Хората със ССЗ може вече да имат стеснени артерии поради твърде много плака. Лекарствата, които понижават холестерола, могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт или инсулт.
  • Хората с диабет. Диабет тип 2  понижава нивата на HDL или „добрия“ холестерол и повишава нивата на „лошия“ холестерол. Тази комбинация повишава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Други групи хора може също да се нуждаят от лекарства за управление на холестерола си, включително хора, които имат висок риск от ССЗ. Винаги говорете с Вашия лекар за най-добрите начини за регулиране на холестерола.

Трибор Алфа – 100% екстракт от бабини зъби, който може да ви помогне да се справите с високия холестерол! Опитайте и се уверете сами!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7541,6374,9134,6265,6334,6303,3241,3001″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2416,2470,2189″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни