Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
PCOS

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е често срещано заболяване, което засяга хормоните ви. То причинява нередовна менструация, прекомерно окосмяване, акне и безплодие. Лечението на PCOS зависи от това дали желаете да забременеете. Хората с PCOS може да са изложени на по-висок риск от някои здравословни състояния, като диабет и високо кръвно налягане.

Съдържание за Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Какво представлява синдромът на поликистозни яйчници (PCOS)?

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е хормонален дисбаланс, който възниква, когато яйчниците (органът, който произвежда и освобождава яйцеклетки) произвеждат излишни хормони. Ако имате PCOS, яйчниците произвеждат необичайно високи нива на хормони, наречени андрогени. Това води до дисбаланс на репродуктивните хормони. В резултат на това хората с PCOS често имат нередовен менструален цикъл, липсваща менструация и непредсказуема овулация. При ултразвуково изследване на яйчниците може да се видят малки фоликулни кисти (изпълнени с течност торбички с незрели яйцеклетки) поради липса на овулация (ановулация). Въпреки наименованието “поликистозна” обаче не е необходимо да имате кисти по яйчниците си, за да имате PCOS. Кистите на яйчниците не са опасни или болезнени.

PCOS е една от най-честите причини за безплодие при жените. Въпреки това, много жени успяват да забременеят, така че това не трябва да Ви плаши. 
Важно е да обърнете внимание на цялото си здравословно състояние, тъй като PCOS може да повиши и риска от други здравословни състояния.
Вашият лекуващ лекар може да провежда лечение на PCOS в зависимост от симптомите и от това дали желаете да забременеете.

На каква възраст се проявява PCOS?

Жените могат да развият PCOS по всяко време след пубертета. Повечето хора са диагностицирани около 20-те или 30-те си години, когато се опитват да забременеят. Възможно е да имате по-голям шанс да развиете PCOS, ако имате затлъстяване или ако други хора в семейство имат PCOS.

Съдържание за Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Какви са видовете синдром на поликистозни яйчници (PCOS)?

Съществуват различни видове синдром на поликистозните яйчници (PCOS) в зависимост от специфичния хормонален и метаболитен дисбаланс. Трите основни вида са:

 • Инсулинорезистентен PCOS: Това е най-разпространеният тип PCOS, който се среща в около 70% от случаите. Характеризира се с инсулинова резистентност, което означава, че организмът е по-малко отзивчив към хормона инсулин, което води до високи нива на кръвната захар. Жените с този тип PCOS често имат високи нива на андрогени (мъжки хормони) и изпитват симптоми като акне, прекомерно окосмяване и нередовна менструация.
 • Възпалителен PCOS: Този тип PCOS се характеризира с хронично възпаление в организма, което може да доведе до инсулинова резистентност и хормонален дисбаланс. Жените с този тип PCOS често имат високи нива на възпалителни маркери и могат да изпитват симптоми като акне, косопад и нередовна менструация.
 • PCOS със скрити причини: Този тип PCOS се дължи на други основни състояния или фактори, като например нарушения на щитовидната жлеза или употреба на лекарства. Жените с този тип PCOS може да имат нередовни периоди, но може да нямат високи нива на андрогени или инсулинова резистентност.

Честота на синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

PCOS се среща много често – до 15% от жените и хората в репродуктивна възраст имат PCOS.

Какви са симптомите на синдрома на поликистозни яйчници (PCOS)?

Най-честите признаци и симптоми на PCOS включват:

 • Проблеми с менструацията: Това може да включва нередовна нменструация или липса на менструация изобщо. Освен това може да включва и обилно кървене по време на менструация, ако има такава.
 • Необичайно окосмяване: Възможно е да имате излишно окосмяване по лицето или силно окосмяване по ръцете, гърдите и корема (хирзутизъм). Това засяга до 70% от хората с PCOS.
 • Акне: PCOS може да причини акне, особено по гърба, гърдите и лицето. Това акне може да продължи и след тийнейджърските години и може да бъде трудно за лечение.
 • Затлъстяване: Между 40 и 80 % от хората с PCOS страдат от затлъстяване и имат проблеми с поддържането на здравословно за тях тегло.
 • Потъмняване на кожата: Възможно е да се появят участъци с тъмна кожа, особено в гънките на шията, подмишниците, слабините (между краката) и под гърдите. Това е известно като акантоза нигриканс.
 • Кисти: Много хора с PCOS имат яйчници, които при ултразвуково изследване изглеждат по-големи или с много фоликули (кисти на яйчниковата торбичка).
 • Кожни тагове: Кожните тагове са малки участъци от допълнителна кожа. Те често се намират в подмишниците или на врата.
 • Изтъняване на косата: Хората с PCOS могат да загубят части от косата си или да започнат да оплешивяват.
 • Безплодие: PCOS е най-честата причина за безплодие. Липсата на редовна или честа овулация може да доведе до невъзможност за зачеване.

Мога ли да имам PCOS, но да нямам никакви симптоми?

Да, възможно е да имате PCOS и да нямате никакви симптоми. Много хора дори не осъзнават, че имат това заболяване, докато нямат проблеми със забременяването или не напълнеят по неизвестни причини. Възможно е също така да имате лек PCOS, при който симптомите не са достатъчно тежки, за да ги забележите.

В следствие на какво се получава синдром на поликистозни яйчници (PCOS)?

Точната причина за PCOS е неизвестна. Има доказателства, че генетиката играе роля. Няколко други фактора, най-вече затлъстяването, също играят роля в причиняването на PCOS:
 • По-високи нива на мъжките хормони, наречени андрогени: Високите нива на андрогени пречат на яйчниците да освобождават яйцеклетки, което води до нередовен менструален цикъл. Нередовната овулация може също така да доведе до появата на малки, пълни с течност торбички в яйчниците. Високите нива на андрогените също така причиняват акне и прекомерно окосмяване при жените.
 • Инсулинова резистентност: Повишаването на нивата на инсулина кара яйчниците ви да произвеждат и освобождават мъжки хормони (андрогени). Повишените мъжки хормони потискат овулацията и допринасят за други симптоми на PCOS. Инсулинът помага на тялото ви да обработва глюкозата (захарта) и да я използва за енергия. Инсулиновата резистентност означава, че организмът ви не обработва правилно инсулина, което води до високи нива на глюкоза в кръвта. Не всички лица с инсулинова резистентност имат повишена глюкоза или диабет, но инсулиновата резистентност може да доведе до диабет. Наднорменото тегло или затлъстяването също могат да допринесат за инсулинова резистентност. Повишеното ниво на инсулина, дори ако глюкозата в кръвта ви е нормална, може да показва инсулинова резистентност.
 • Нискостепенно възпаление: Хората с PCOS са склонни да имат хронично нискостепенно възпаление. Вашият лекуващ лекар може да назначи кръвни тестове, които измерват нивата на С-реактивния протеин (CRP) и белите кръвни клетки, които могат да покажат нивото на възпаление в организма.

Възможни усложнения от синдром на поликистозни яйчници (PCOS)?

Проучванията показват, че PCOS може да повиши риска от няколко здравословни състояния, включително:

 • Диабет.
 • Високо кръвно налягане.
 • Сърдечно-съдови заболявания.
 • Хиперплазия на ендометриума.
 • Рак на ендометриума.
 • Нарушения на съня, като например сънна апнея.
 • Депресия и тревожност.

Ако имате PCOS, това може да увеличи риска от някои усложнения при бременност, въпреки че повечето жени с PCOS могат да износят успешно детето си. Други усложнения на PCOS, свързани с бременността, включват повишен риск от:

 • Гестационен диабет, прееклампсия и високо кръвно налягане.
 • Преждевременно раждане (раждане преди 37-та седмица от бременността) или раждане с цезарово сечение поради затлъстяване, диабет или високо кръвно налягане.

Как се диагностицира синдром на поликистозни яйчници (PCOS)?

В повечето случаи вашият лекуващ лекар може да диагностицира PCOS след преглед и обсъждане на симптомите ви. Той може да назначи кръвни тестове или да направи ултразвуково изследване, за да е сигурен при поставянето на диагнозата.

Вашият лекуващ лекар:

 • Ще разговаря с вас за симптомите.
 • Ще попита за здравословните проблеми в семейство ви.
 • Ще измери теглото и кръвното Ви налягане.
 • Ще извърши физиологичен преглед, като специално ще следи за излишно окосмяване по лицето, косопад, акне, обезцветена кожа и кожни тагове.
 • Ще назначи кръвни изследвания за проверка на нивата на хормоните и глюкозата.
 • Ще извършете ултразвуково изследване на таза, за да огледа яйчниците, да провери дебелината на маточната лигавица и да потърсите други причини за необичайно кървене.

Кои са трите симптома за диагностициране на PCOS?

Обикновено здравните работници диагностицират PCOS, ако имате поне два от трите симптома:

 • Нередовна или липсваща менструация. Някои хора с PCOS имат много силно кървене, когато имат менструация.
 • Признаци на излишък на андрогени, като акне или прекомерно окосмяване. Или кръвен тест, потвърждаващ високи нива на андрогени.
 • Увеличени яйчници или поликистозен вид на яйчниците при ултразвуково изследване. При много хора не се появяват кисти.

Как се овладява синдром на поликистозни яйчници (PCOS)?

Вашият лекар ще определи лечението в зависимост от симптомите, други здравословни състояния, както и от това дали искате да забременеете. Лечението може да включва медикаменти, промени в начина на живот или комбинация от двете.

Ако не планирате да забременеете, лечението включва:

 • Хормонален контрол на раждаемостта: Възможностите включват противозачатъчни хапчета, пластири, инжекции, вагинален пръстен или вътрематочна спирала (ВМС). Хормоналният контрол на раждаемостта помага за регулиране на менструалния цикъл, някои форми също така подобряват акнето и помагат при прекомерно окосмяване.
 • Инсулиночувствително лекарство: Метформинът е лекарство, което се използва за лечение на диабет. То действа, като помага на тялото ви да обработва инсулина. След като инсулинът се контролира, при някои хора с PCOS се наблюдава подобрение на менструалния цикъл.
 • Лекарства за блокиране на андрогените: Някои лекарства могат да блокират действието на андрогените. Това помага за контролиране на акнето или растежа на косата. Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар дали такова лечение е подходящо за вас.
 • Промени в начина на живот: Храненето с пълноценни храни и поддържането на здравословно за вас телесно тегло може да има положителен ефект върху нивата на инсулина.

Ако желаете да забременеете сега или в бъдеще, лечението на PCOS включва:

 • Лекарства за предизвикване на овулация (освобождаване на яйцеклетка): Успешната бременност започва с овулацията. Доказано е, че някои лекарства предизвикват овулация при хора с PCOS. Лекарствата кломифен и летрозол се приемат през устата, а гонадотропините се прилагат чрез инжектиране.
 • Хирургия: Хирургична процедура може да помогне за възстановяване на овулацията чрез отстраняване на тъкан в яйчниците, която произвежда андрогенни хормони. При наличието на по-нови медикаменти хирурзите рядко извършват тази процедура.
 • Ин витро оплождане (IVF): Това е вариант за хора с PCOS, когато лекарствата не помагат за овулацията. Лекарят опложда яйцеклетката ви със сперматозоидите на партньора в лаборатория, преди да я прехвърли в матката.

Билкова терапия при борба с синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

 • Бабини зъби: Бабините зъби могат да подобрят функцията на яйчниците и увеличат броя на овулациите при жени с PCOS. Проучванията показват, че Бабините зъби стимулират отделянето на лутеинизиращ хормон (LH), който играе ключова роля в овулацията. Освен това увеличават производството на естроген, което може да помогне за балансиране на хормоните и намаляване на симптомите на PCOS, като акне и прекомерно окосмяване. Нещо повече подобрява инсулиновата чувствителност, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от диабет и други метаболитни нарушения при жени с PCOS.
 • Канела: Канелата е подправка, за която е доказано, че подобрява инсулиновата чувствителност и намалява инсулиновата резистентност при жени с PCOS. Тя може да помогне и за регулиране на менструалния цикъл и намаляване на възпаления.
 • Корен от женско биле: Съобщава се, че коренът от женско биле има противовъзпалителни и антиандрогенни свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на PCOS, като акне и хирзутизъм.
 • Мента: Съобщава се, че чаят от мента има антиандрогенно действие, което може да помогне за намаляване на симптомите на хирзутизъм и акне при жени с PCOS. Той може да помогне и за регулиране на менструалния цикъл.
 • Палма-джудже: Палма-джудже е билка, която традиционно се използва за лечение на хормонален дисбаланс. Съобщава се, че има антиандрогенно действие, което може да помогне за намаляване на симптомите на хирзутизъм и акне при жени с PCOS.

Средства и лекове за превенция на синдром на поликистозни яйчници (PCOS) в домашни условия

Няма доказан начин за предотвратяване на PCOS, но можете да предприемете малки стъпки за намаляване на симптомите. Например храненето с пълноценна храна, редовните физически упражнения и поддържането на здравословно за тялото ви тегло могат да ви помогнат да избегнете последиците от PCOS.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако подозирате, че имате PCOS, е важно да се консултирате с медицинско лице за правилна диагноза и лечение. Въпреки това трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако имате някои от следните симптоми:

 • Силна коремна болка или спазми
 • Силно или продължително кървене по време на менструация
 • Припадък, замайване или затруднено дишане
 • Силно главоболие, промени в зрението или объркване
 • Болка в гърдите или задух
 • Внезапно подуване или болка в краката
 • Мисли за самоубийство или силни промени в настроението

Тези симптоми могат да показват по-сериозно състояние или усложнение на PCOS и изискват незабавна медицинска помощ. Като цяло, ако изпитвате някакви постоянни или тревожни симптоми, свързани с PCOS, е важно да се консултирате с Вашия лекуващ лекар за подходяща терапия.

Статии за синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

 • 29,00 лв. Добавяне в количката
 • 39,00 лв. Купи
 • 12,00 лв. Добавяне в количката
 • 156,00 лв. Купи

Надяваме се информацията за синдром на поликистозни яйчници (PCOS) е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни