Кисти на яйчниците – какво знаем за тях?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кистите на яйчниците са торбички или джобове,  които са пълни с течност в яйчника или на неговата повърхност. Жените имат два яйчника – всеки с размер и форма на бадем, от всяка страна на матката. Яйцеклетките, които се развиват и узряват в яйчниците, се отделят на месечни цикли през репродуктивните години.

Много жени имат кисти на яйчниците в даден момент. Повечето кисти на яйчниците причиняват малък или никакъв дискомфорт и са безвредни. Повечето изчезват без лечение в рамките на няколко месеца. Въпреки това, кисти на яйчниците, особено тези които са се разкъсали, могат да причинят сериозни симптоми. За да защитите здравето си, правете редовни прегледи на таза и научете симптомите, които могат да сигнализират за потенциално сериозен проблем.

Симптоми

Повечето кисти не причиняват симптоми и изчезват сами. Въпреки това, голяма киста на яйчниците може да причини:

  • Болка в таза — тъпа или остра болка в долната част на корема от страната на кистата
  • Пълнота или тежест в корема
  • Подуване на корема

Кога да посетите лекар?

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате:

  • Внезапна, силна болка в корема или таза
  • Болка с треска или повръщане
  • Студена, лепкава кожа
  • Бързо дишане
  • Замаяност или слабост

Причини

Повечето кисти на яйчниците се развиват в резултат на вашия менструален цикъл (функционални кисти). Други видове кисти са много по-рядко срещани.

Функционални кисти

Във вашите яйчници обикновено растат кистоподобни структури, наречени фоликули, всеки месец. Фоликулите произвеждат хормоните естроген и прогестерон и отделят яйцеклетка при овулация. Ако нормалният месечен фоликул продължава да расте, той се превръща във функционална киста. Има два вида функционални кисти:

  • Фоликуларна киста. Около средата на вашия менструален цикъл яйцеклетка избухва от своя фоликул и се движи надолу по фалопиевата тръба. Фоликуларната киста започва, когато фоликулът не се спука или не освободи яйцеклетката си, а продължава да расте.
  • Киста на жълтото тяло. Когато фоликулът освободи яйцеклетката си, той започва да произвежда естроген и прогестерон за зачеване. Този фоликул се нарича жълто тяло. Понякога течността се натрупва вътре във фоликула, което кара жълтото тяло да прерасне в киста.

Функционалните кисти обикновено са безвредни, рядко причиняват болка и често изчезват сами в рамките на два или три менструални цикъла.

Други кисти

Видовете кисти, които не са свързани с нормалната функция на вашия менструален цикъл, включват:

  • Дермоидни кисти. Наричани още тератоми, те могат да съдържат тъкан като коса, кожа или зъби, тъй като се образуват от ембрионални клетки. Рядко са ракови.
  • Цистаденоми. Те се развиват на повърхността на яйчника и могат да бъдат пълни с воднист или слузест материал.
  • Ендометриоми. Те се развиват в резултат на състояние, при което клетките на ендометриума на матката растат извън матката (ендометриоза). Част от тъканта може да се прикрепи към вашия яйчник и да образува растеж.

Дермоидните кисти и цистаденомите могат да станат големи, което води до изместване на яйчника. Това увеличава вероятността от болезнено усукване на яйчника. Торзията на яйчника може също да доведе до намаляване или спиране на притока на кръв към яйчника.

Рискови фактори

Рискът от развитие на киста на яйчниците се повишава от:

  • Хормонални проблеми. Те включват приема на лекарството за плодовитост кломифен (Clomid), което се използва, за да предизвика овулация.
  • Бременност. Понякога кистата, която се образува при овулация, остава на яйчника ви през цялата бременност.
  • Ендометриоза. Това състояние кара ендометриалните клетки на матката да растат извън матката. Част от тъканта може да се прикрепи към вашия яйчник и да образува растеж.
  • Тежка инфекция на таза. Ако инфекцията се разпространи в яйчниците, това може да причини кисти.
  • Предишна киста на яйчниците. Ако сте имали такава, вероятността да се развие отново е голяма.

Усложнения

Някои жени развиват по-рядко срещани видове кисти, които лекарят открива по време на тазов преглед. Кистозните маси на яйчниците, които се развиват след менопаузата, могат да бъдат ракови (злокачествени). Ето защо е важно да правите редовни прегледи на таза.

Редките усложнения, свързани с кисти на яйчниците, включват:

  • Торзия на яйчниците. Кисти, които се увеличават, могат да причинят движение на яйчника, увеличавайки вероятността от болезнено усукване на яйчника. Симптомите могат да включват внезапна поява на силна тазова болка, гадене и повръщане. Усукването на яйчниците може също да намали или спре притока на кръв към яйчниците.
  • Разкъсване. Киста, която се разкъсва може да причини силна болка и вътрешно кървене. Колкото по-голяма е кистата, толкова по-голям е рискът от разкъсване. Енергичната активност, която засяга таза като вагинален полов акт, също увеличава риска.

Предотвратяване

Въпреки че няма начин да се предотвратят кисти на яйчниците, редовните тазови прегледи помагат да гарантира, че промените в яйчниците ви се диагностицират възможно най-рано. Бъдете нащрек за промените в месечния си цикъл, включително необичайни менструални симптоми, особено тези които продължават повече от няколко цикъла. Говорете с Вашия лекар за промените, които ви притесняват.

Терапия с натурални продукти

Продукти, които могат да благоприятстват състоянието ви и да ви помогнат да преодолеете проблема са Зеофит Х и Мурсалски чай. Зеофит Х спомага за цялостното пречистване на организма и правилното му функциониране, а Мурсалският чай „Здравитал“ има изключително силно противовъзпалително действие. Продуктите могат да се използват и изцяло профилактично като превенция.

 

 

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1622″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”79″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни