Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което засяга ендокринната система на жените в репродуктивна възраст. Симптомите се различават при отделните жени, но могат да включват нередовен менструален цикъл, хирзутизъм, акне, наддаване на тегло или безплодие. Синдром на поликистозни яйчници представлява едно от най-често срещаните ендокринни нарушения при жените и разбирането му е от ключово значение за ефективното му управление.

sindrom-na-polikistozni-yaychnitsi

Синдром на поликистозни яйчници може да повлияе на способността ви да:

  • имате дете;
  • имате проблеми с менструацията си или тя да е трудно предвидима;
  • да предизвика акне и нежелано окосмяване по тялото и лицето;
  • повиши риска от други здравословни проблеми, включително диабет и високо кръвно налягане;

В тази публикация в блога от Здравитал ще направите преглед на състоянието, включително причините, симптомите и лечението. Ще обсъдим и промените в начина на живот, които могат да се използват за подпомагане на управлението на състоянието. В края на тази статия ще имате по-добро разбиране за синдрома и как да го управлявате.

Връзка между хормоните и синдром на поликистозните яйчници?

Когато имате синдром на поликистозни яйчници, репродуктивните ви хормони не са в равновесие. Това може да доведе до проблеми с яйчниците ви, като например да нямате менструация навреме или изобщо да не я получавате.

Кисти на яйчниците – какво знаем за тях?>>

Синдром на поликистозни яйчници - Здравитал 2

Тялото ви произвежда хормони, които действат като пратеници, регулиращи много процеси в тялото. Хормоните са химикали, които се освобождават от ендокринните жлези и преминават през кръвния поток до целевите органи и тъкани, където предизвикват специфични ефекти. По този начин хормоните играят решаваща роля в поддържането на хомеостазата или баланса в тялото.

Някои от тези хормони влияят на менструалния цикъл и са свързани със способността ви да имате бебе. Хормоните, които играят роля при PCOS, включват:

  • Андрогени – те често се наричат мъжки хормони, но жените също имат такива. Жените със синдром на поликистозни яйчници са склонни да имат по-високи нива;
  • Инсулин – този хормон управлява кръвната захар. Ако имате синдром на поликистозни яйчници, организмът ви може да не реагира на инсулина по правилен начин и това да доведе до проблеми;
  • Прогестерон – при синдром на поликистозни яйчници, организмът ви може да не разполага с достатъчно количество от този хормон. Възможно е да пропускате менструация за дълго време или да имате проблеми с прогнозирането на нейното настъпване.

Симптоми на синдром на поликистозни яйчници

Точната причина за синдром на поликистозни яйчници не е напълно известна за медицинските лица. Въпреки че има данни, които предполагат, че тя може да е наследствена или да се дължи на хормонален дисбаланс.

Синдром на поликистозни яйчници - Здравитал 3

Най-често срещаните симптоми на синдрома са – пропуснати, нередовни, редки или продължителни менструации. Други симптоми включват:

  • косопад или окосмяване на места, където не искате (например по лицето), от излишък на андрогени;
  • акне;
  • потъмняване на кожата или излишна кожа (кожни тагове) на шията или в подмишниците;
  • промени в настроението;
  • тазова болка;
  • нарастване на теглото около средата.

Причини и рискови фактори за синдром на поликистозни яйчници

Точната причина за синдром на поликистозни яйчници не е известна, но изследователите смятат, че тя е свързана с комбинацията от генетични фактори и фактори на околната среда. Фамилната история или други ендокринни нарушения, като например диабет, са свързани с повишен риск от развитие на състоянието. Други фактори на околната среда, като диета, стрес и начин на живот, също могат да играят важна роля в развитието на болестта.

Синдром на поликистозни яйчници - Здравитал 4

Затлъстяването също е свързано със синдром на поликистозни яйчници. Смята се, че жените с по-високи нива на телесни мазнини може да са по-склонни да имат дисбаланс на хормоните, което може да доведе до развитие на проблема. Освен това някои проучвания предполагат, че мастните клетки при жените със синдром на поликистозни яйчници могат да произвеждат повече андрогени, отколкото тези при жените без това заболяване.

употребата на някои лекарства, като стероиди, също може да доведе до хормонален дисбаланс, който може да причини състоянието.

Усложнения при синдром на поликистозни яйчници

Ако имате синдром на поликистозни яйчници и нивата на андрогените ви са твърде високи, вероятността за усложнения е по-голяма. Те могат да се различават при отделните хора и включват:

Проблеми със забременяването

Кистите в яйчниците могат да попречат на овулацията. Това е моментът, в който един от яйчниците ви освобождава яйцеклетка всеки месец. Ако няма здрава яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид, не можете да забременеете. Възможно е все пак да успеете да забременеете, ако имате синдром на поликистозни яйчници. Но може да се наложи да приемате лекарства и да работите със специалист по репродуктивна медицина, за да постигнете това.

Проблеми с инсулина и диабет

Инсулиновата резистентност може да накара тялото ви да произвежда твърде много андрогени. Ако имате инсулинова резистентност, клетките в мускулите, органите и други тъкани не усвояват добре кръвната захар. В резултат на това може да имате твърде много захар, която се движи в кръвния поток. Това се нарича диабет и може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата и нервната ви система. Синдромът на поликистозните яйчници може да причини и гестационен диабет – диабет по време на бременност.

Връзката между инсулин, метаболизъм и затлъстяване – Академия Здравитал>>

Метаболитен синдром

Тази група симптоми повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Симптомите включват високи нива на триглицеридите и ниски нива на HDL (“добрия”) холестерол, високо кръвно налягане и високи нива на кръвната захар.

Митове и факти за холестерола>>

Други често срещани усложнения включват:

  • спонтанен аборт или преждевременно раждане;
  • депресия;
  • безпокойство;
  • кървене от матката и по-висок риск от рак на матката;
  • проблеми със съня, включително сънна апнея;
  • възпаление на черния дроб.

Диагностика на синдром на поликистозни яйчници

При диагностицирането на синдром на поликистозни яйчници не се използва тест. Вместо лекарят ви разпитва за симптомите и историята на заболяването ви, прави физически преглед и евентуално преглед на таза. Може да ви направи кръвни изследвания, за да измери нивата на хормоните, кръвната захар и холестерола. С ултразвуково изследване може да провери яйчниците ви за кисти, да потърси тумори и да измери лигавицата на матката ви.

Лечение на синдром на поликистозни яйчници

Традиционното медицинско лечение

Традиционното медицинско лечение на синдром на поликистозни яйчници обикновено включва комбинация от промени в начина на живот, хормонална терапия и лекарства. Промените в начина на живот могат да включват загуба на тегло, редовни упражнения и здравословно хранене. Хормоналната терапия може да помогне за регулиране на менструалния цикъл и намаляване на други симптоми. Лекарствата също могат да се използват за регулиране на хормоните и намаляване на симптомите.

Синдром на поликистозни яйчници - Здравитал 5

Билкови добавки

В допълнение към традиционното медицинско лечение, има и няколко алтернативни методи, които могат да бъдат полезни за жени със синдром на поликистозни яйчници. Един подход е да се използват билкови добавки, за да се регулират хормоните и да се намалят симптомите.

Друг подход на алтернативна медицина е използването на хранителни добавки и природни продукти. Омега-3 мастни киселини, витамин D и хром могат да помогнат за регулиране на хормоните и намаляване на симптомите. Увеличаването на приема на фибри и избягването на преработени храни също може да помогне за намаляване на симптомите.

Фибри за по-дълъг живот и по-щастливи черва>>

Синдром на поликистозни яйчници - Здравитал 6

Техника за управление на стреса

И накрая, важно е да се намерят начини за справяне с психологическите и емоционални ефекти на състоянието. Техники за управление на стреса, като йога или различни упражнения за разтягане или методи за дълбоко вдишване, могат да помогнат за намаляване на емоционалния стрес. Освен това групите за подкрепа могат да бъдат от полза, като помагат на хората да споделят своя опит и да намерят начини да се справят.

Хроничен стрес и как да го управляваме?>>

Като цяло има много методи на алтернативна медицина, които могат да се използват за подпомагане на управлението на синдром на поликистозни яйчници. В допълнение към традиционните медицински лечения е важно да се обмислят промени в начина на живот, билкови добавки, хранителни добавки, натурални продукти и техники за управление на стреса като част от цялостния план за лечение. С правилната комбинация от лечения много жени със синдром на поликистозни яйчници могат да намерят облекчение на симптомите си.

Обърнете се към вашия лекар ако имате:

  • нередовна менструация;
  • промени в настроението;
  • необяснимо повишаване на теглото;
  • промени в косата или кожата Ви.

Тези симптоми може да не са причинени от синдром на поликистозните яйчници, но могат да сигнализират за други сериозни здравословни проблеми.

Промени в диетата и начина на живот и плодовитост

Като цяло здравословният начин на живот с по-добра диета, редовни физически упражнения, отказ от тютюнопушене, по-малко стрес и контрол на диабета и други медицински състояния ще ви помогне да подобрите шансовете си за плодовитост.

Управление на теглото

Не всички хора със синдром на поликистозните яйчници са с наднормено тегло, но много от тях са с такова. При някои жени напълняването може да повлияе на хормоните им. От своя страна, намаляването на теглото, ако сте със затлъстяване или наднормено тегло, може да ви помогне да върнете хормоните си към нормалните нива. Загубата на 10% от телесното ви тегло може да помогне менструалният ви цикъл да стане по-предсказуем. Това би трябвало да ви помогне да забременеете.

9 съвета за успешна загуба на излишното тегло>>

Вашият лекар може да ви препоръча диета с по-ниско съдържание на калории и мазнини и да следите за размера на порциите си. Но загубата на тегло не е лесна за всеки. Диетолог или специалист по хранене може да ви помогне. Освен това воденето на дневник на храненията и закуските или използването на приложение, което да ви помогне да следите храната си, може да улесни нещата.

Управление на кръвната захар

Много хора със синдром на поликистозните яйчници имат и инсулинова резистентност. Тогава тялото ви не използва инсулина по правилния начин. Инсулинът поддържа нивата на кръвната захар стабилни.

За да управлявате кръвната си захар, вашият лекар може да ви предложи да консумирате храни с по-ниско съдържание на захар и определени въглехидрати (въглехидрати). Някои въглехидрати са полезни за вас, като например зеленчуците и плодовете. Стремете се към приема на сложни въглехидрати, повече по темата за въглехидратите може да проверите в статията ни за:

Какво трябва да знаем за въглехидратите?>>

Консумацията на други здравословни храни – птиче и друго постно месо, риба и пълнозърнести храни – също може да помогне за нивата на кръвната ви захар.

Упражнения

Редовните физически упражнения могат да помогнат за изгарянето на калории и за увеличаването на мускулната маса. Това може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност, което може да понижи андрогените в организма ви. Това, от своя страна, може да помогне при синдрома на поликистозните яйчници.

Мини тренировки при липса на време>>

Заключение

Синдромът на поликистозните яйчници е често срещано ендокринно заболяване, което засяга жени в репродуктивна възраст. Въпреки разпространението му, много хора остават в неведение за разстройството, неговите симптоми и потенциалните му лечения.

Цялостното разбиране на синдром на поликистозни яйчници изисква мултидисциплинарен подход към здравеопазването, включително гинеколози, диетолози и специалисти по психично здраве. С ранна диагностика, промени в начина на живот и подходящо медицинско лечение, жените със синдром на поликистозни яйчници могат да водят здравословен и пълноценен живот. Въпреки че това е сложно разстройство, възможно е да се управляват неговите симптоми и да се подобри качеството на живот.

Трибор алфа, 100% екстаркт от бабини зъби, е ефективно средство за лечение на синдрома на поликистозните яйчници. Доказано е, че той намалява броя на кистите на яйчниците и предизвиква овулация, което води до цялостно подобряване на функцията на яйчниците. Ето защо Трибор алфа е отличен избор за тези, които търсят изцяло натурално лечение на синдрома на поликистозните яйчници. Повече за продукта може да прочетете ТУК.

https://zdravital.bg/product/tribor-alfa-ekstrakt-ot-babini-zabi-tribulus-terrestris-protiv-holesterol-500-ml/?cgkit_search_word=%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%20%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни