Хроничен стрес и как да го управляваме?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Всички изглеждат стресирани тези дни. От настоящата пандемия до икономическия натиск, расови вълнения, политическо напрежение и природни бедствия. Началото на новото десетилетие сякаш хвърля един след друг проблеми, образуващи стрес.

В даден момент този стрес може да се превърне в нещо, от което не можете просто да се отърсите. Изживяването на стрес за продължителен период може да означава, че стресът е хроничен.

Хроничният стрес може да окаже влияние върху ума и тялото ви. За щастие има неща, които можете да направите, за да се върнете по пътя към психическото и физическото благополучие.

Какво е стрес?

Стресът може да изглежда като нещо лошо, но това не винаги е така. Реакцията на стрес, която може да бъде борба или бягство е естествена: тя помага на телата ни да се подготвят за действие – като избягване на приближаващ автобус или спазване на кратък срок. Когато се чувстваме застрашени, тялото ни отделя хормони като адреналин и кортизол, които могат да повишат умствената яснота, да стягат мускулите и да ускорят сърдечния ритъм.

Стресът, който ви помага да бъдете по-бдителни, е известен като остър стрес – този тип стрес идва и си отива и всички ние го имаме от време на време. Не трае дългосрочно, но при някои хора стресът продължава дълго време. Тялото все още реагира на него по същия начин – сякаш се подготвя за потенциална опасност, но тази опасност никога не идва. Той ви държи в постоянно състояние на бдителност, дори когато не е необходимо да го правите. Това е известно като хроничен стрес и не е здравословно.

Кога стресът става хроничен?

Стресът, който продължава седмици или месеци, се нарича хроничен. Хроничният стрес може да повлияе на цялостното ви здраве. 

Един от рисковете е високото кръвно налягане, известно още като хипертония. Например, проучванията показват, че хроничният стрес е свързан с хипертония. Освен това някои рискове могат да се превърнат в много по-сериозен проблем. Хипертонията, например, може да повиши риска от други здравословни проблеми като инфаркт или инсулт. По същия начин, хормонът кортизол, който се отделя по време на хроничен стрес, може също да доведе до желание за сладко и мазнини. 

Както всички знаем, нездравословното хранене също може да повиши риска от затлъстяване или други хронични заболявания. Но последствията от хроничния стрес не спират с физическите ефекти. Стресът може да повлияе и на вашето емоционално или психическо здраве – не само да ви направи по-податливи на нервни или тревожни чувства, но и да доведе до депресия. Наскоро Американската медицинска асоциация призна как тревожността и депресията могат да бъдат свързани и как изолацията на COVID-19 може да изостри проблемите.

Знаци и симптоми

Хроничният стрес може да има няколко физически и емоционални симптома, които могат да направят ежедневното функциониране по-предизвикателно.

Признаците и симптомите на хроничен стрес могат да включват:

  • Забравяне на неща или проблеми с концентрацията
  • Умора или изпитване на твърде много или твърде малко сън
  • Раздразнителност
  • Сексуална дисфункция
  • Главоболие или други болки в цялото тяло
  • Скованост в мускулите, особено на челюстта или шията
  • Храносмилателни проблеми като диария, запек или гадене
  • Употреба на алкохол или наркотици за релаксация

Съвети за управление на хроничния стрес

Успешното управление на хроничния стрес може да бъде различно спрямо отделния индивид. Това, което работи за вас, може да не работи за някой друг. Ето няколко съвета за премахване на стреса, които могат да ви помогнат да се справите с него:

  • Бъдете активни. Физическата активност може да повлияе положително на настроението ви и да намали стреса. Ходенето е чудесен начин да започнете, но ако искате нещо по-зареждащо, опитайте аеробна дейност, която разтърсва сърцето, като джогинг, танци или плуване. Просто се уверете, че първо сте се консултирали с вашия лекар.
  • Опитайте тай-чи или други упражнения за релаксация. Дейности като тай-чи, йога, медитация или дихателни упражнения може да ви изведат от зоната на комфорт, но могат да бъдат полезно преживяване за много хора.
  • Дайте приоритет на съня си. Получаването на достатъчно сън е важно за много области на вашето здраве и благополучие и ползите от него за контролиране на стреса не са по-различни. Когато спите, мозъкът ви разопакова голяма част от дневните дейности и стресови фактори по време на различните фази на съня.
  • Съсредоточете се върху това, което можете да промените. Чувството за контрол може да ви помогне да се почувствате по-стабилни. Някои неща не можем да контролираме, като времето. Други, като планирането на това, което имате за вечеря тази вечер, могат да ви дадат център на тежестта в несигурен момент.
  • Подарете си малко спокойствие. Всичко е наред, ако търпението ви се изпразни или не сте в състояние да се освободите от стресиращите чувства, както другите. Добротата може да измине дълъг път, особено когато я отдавате на себе си.
  • Избягвайте самоизолацията. Обградете се с мрежа за подкрепа от хора, които се грижат за вашето спокойствие, и използвайте тази мрежа, когато имате нужда от нея.

Признаци, че е време да потърсите помощ

Дори и с добър план за самоуправление, понякога може да се нуждаете от повече подкрепа. Специалистът по психично здраве може да бъде чудесен ресурс, но е особено важно да го видите по-спешно, ако имате мисли за самонараняване или се чувствате привлечени от наркотици или алкохол като механизъм за справяне с проблема.

Потърсете незабавно помощ, ако имате мисли за самоубийство. Обадете се на вашия лекар, директно на 112 или отидете до най-близкото спешно отделение ако вие или някой, когото познавате, сте в непосредствена опасност.

Запомнете: Хроничният стрес е нещо, което изпитват много хора, но това не означава, че трябва да го преживявате и то сами!

Колкото по-рано се грижите и дадете приоритет на собственото си изцеление, толкова по-рано можете да се почувствате повече като себе си. Алтернативен вариант за справяне с проблема, особено в по-ранна фаза, може да бъде природата. Капките на д-р Бах №12 Анти стрес са изключително добър избор. Те съдържат бор, ядлив кестен, слабонога и още няколко изцяло натурални съставки, като всяка една от тях е с директна насоченост към психичното здраве. Оптималния ефект на продукта е достигането до чувство на спокойствие и пълна уравновесено

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни