Ние от Здравитал, подкрепяме хората, здравето и природата. Ето защо сме подбрали страхотна гама от различни рецепти, с които да подсилвате здравето, да разнообразявате храната, а защо не и да ви помогнем да станете любители на кулинарията. В днешната полезна рецепта ще ви дадем идея за лесен 5-минутен много млечно-ментов дресинг.
Съдържание
Защо да похапваме мента?
Листата от мента са противовъзпалителни по природа, което помага за намаляване на възпалението в стомаха. Листата от мента помагат и за облекчаване на лошото храносмилане. Листата от мента са богати на фосфор, калций и витамини като C, D, E и A, които подобряват имунната система на организма. Повече интересна и полезна информация за ментата, можете да прочетете тук.
Продукти за дресинга
- 1 чаша (250 грама) пълномаслено кисело мляко
- ½ скилидка чесън, настъргана на ситно
- 1 ½ супена лъжица зехтин екстра върджин
- 1 ½ супена лъжица пресен лимонов сок, използвайте повече, ако желаете
- ¼ до ½ чаена лъжичка фина сол, на вкус
- ⅛ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер или на вкус
- ⅛ чаена лъжичка лют червен пипер или на вкус (по избор)
- 2-3 супени лъжици пресни листа от мента, нарязани
Приготвяне
- Добавете в купата киселото мляко, зехтина, лимоновия сок, чесъна, лютия червен пипер, солта (аз използвам около ½ малка чаена лъжичка) и черния пипер и разбъркайте, за да се смесят.
- Нарежете листата мента, добавете ги в купата и разбъркайте отново.
- По-добре е да оставите сместа да престои 5 минути, за да се смесят ароматите. След това опитайте и добавете допълнително лимонов сок и/или сол и лют червен пипер, ако е необходимо. Ако желаете, може да добавите още нарязана мента, рецептата за ментов дресинг е много гъвкава и можете да я коригирате по свой вкус.
- Сервирайте веднага на стайна температура или охладете за по-късно.
Заключение
Да готвим за себе си и семейството си е истинско щастие. А за най-близките да приготвяме здравословни храни е на първо място. Ако рецептата Ви е харесала, разгледайте и другите рецепти, с билки и полезни растения. Вижте ги тук.