5 напитки, които помагат в борбата със симптомите на астма

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Астмата е хронично белодробно заболяване. От Здравитал ще разгледаме пет вида напитки, които да ви помогнат при домашно лечение на астма. Симптомите на астма включват стягане в гърдите, затруднено дишане, кашлица и хрипове. Заболяването се отключва по различен начин, като част от причинителите са – алергии, упражнения и токсини от околната среда.

Докато някои лечения за астма включват избягване на цигарен дим или използване на инхалатори, то изследвания показват, че хидратирането на тялото е важен компонент за управлението на астмата.

Кои напитки помагат при домашно лечение на астма?

Хидратацията помага за поддържане на нормална телесна температура, смазване и омекотяване на ставите, защита на гръбначния мозък и премахване на токсините чрез уриниране, изпотяване и процесите на червата. Поддържането на хидратация е важно при лечението на астма. Доказано е, че предизвиканата от физическо натоварване дехидратация причинява бронхоконстрикция или стесняване на дихателните пътища.

Човек с астма има променена белодробна обвивка, което може да увеличи риска от възпаление и производство на слуз. Адекватната хидратация е важна за изтъняване на лигавицата. Пиенето на определени напитки от само себе си да осигури домашно лечение на астма, но поддържането на хидратация може да помогне за поддържането й под контрол. Количеството течности, от което се нуждаете, зависи от няколко фактора, от които – нивото на вашата активност, колко се потите и вашето тегло.

1.Домашно лечение на астма с ВОДА

5-napitki-koito-pomagat-v-borbata-sas-simptomite-na-astma-zdravital

Голям процент от телата ни се се състоят от вода, от 55% – 60%. Съответно това само по себе си показва важността ѝ за правилното функциониране на организма ни. Проучвания показват, че редовното пиене на вода може да помогне да намали усложнението на симптомите на астма. Тези симптоми включват хрипове, стягане в гърдите или затруднено дишане. Това е възможно, тъй като водата има способността да намалява възпалението и да подобрява функцията на дихателните пътища. Нещо повече, други изследванията показват, че овлажняването на въздуха с водна пара намалява честотата на астматичните пристъпи.

Важността да останете хидратирани е особено важна за хората с астма. Това е така, защото дехидратацията може да причини намаляване на белодробната функция и това да доведе до влошаване на симптомите.

Водата не само помага при астма, приема ѝ е много важен за цялостното здраве на тялото.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

2.Доматен сок

5 напитки, които помагат в борбата със симптомите на астма 2

Скорошни проучвания показват, че доматеният сок може да осигури противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма.

Проучване, проведено от Катедрата по респираторна медицина към университета в Пиза в Италия, изследва ефектите на доматения сок върху респираторните симптоми при пациенти с астма. Там установяват, че консумацията на доматен сок води до подобряване на респираторните симптоми, включително намаляване на кашлицата и хриптенето.

В допълнение към противовъзпалителните си свойства, доматеният сок е богат и на антиоксиданти, които могат да помогнат за засилване на имунната система и намаляване на възпалението в белите дробове. Това може да бъде от полза за страдащите от астма, тъй като възпалението в белите дробове може да доведе до повишен риск от астматични пристъпи. Освен това е установено, че доматеният сок съдържа високи нива на витамин С, за който е известно, че подобрява функцията на белите дробове.

3.Кофеинови напитки за домашно лечение на астма.

5 напитки, които помагат в борбата със симптомите на астма 3

Някои проучвания показват, че консумацията на кофеинови напитки като кафе може да намалят риска от развитие на астма и повтарящи се симптоми на астма. Кофеинът има временен ефект върху белите дробове. Той не се препоръчва за основен избор на лечение на проблеми, свързани с астмата

В едно голямо проучване учени изследват връзката между консумацията на кофеин в содата, зеления чай и кафето и астмата. Те заключават, че консумацията на една чаша кафе, един до два пъти на ден, може да има защитен ефект срещу астма. Изследователите смятат, че причината кафето да има благоприятен ефект, при домашно лечение на астма е благодарение на метилксантините.

Обърнете внимание, че кофеиновите напитки не трябва да се приемат като основен метод за лечение на астма, това може да бъде опасно, ако се прекали. Твърде големия прием на кофеинови напитки, може да отключи рефлуксна болест или киселини – това са известни отключващи фактори за астма и може да причини по-чести астматични симптоми и екзацербации. Балансът е от изключително значение, затова е важно да следите дневния си прием на кафе и да избягвате предозиране. Баланса важи във всяко нещо, което приемаме или правим, защото това е определящо за нашето здраве. Всяко нещо, дори полезни, прието в по-големи дози, вреди на организма ни.

Подсилете кафето си с витамини и антиоксиданти по 6 различни начина>>

4.Млечни продукти

5 напитки, които помагат в борбата със симптомите на астма 4

Kонсумацията на млечни продукти може да има благоприятен ефект върху симптомите на астма. Наличието на определени хранителни вещества в млечните продукти, като омега-3 мастни киселини, за които е установено, че намаляват възпалението в белите дробове, допринасят за благоприятния ефект. Освен това някои протеини, като казеин и суроватка, могат да действат като защитна бариера срещу алергени и дразнители, които могат да влошат симптомите на астма.

Изследванията показват, че пробиотиците, които са полезни бактерии, открити в млечните продукти, действат благоприятно за намаляване на симптомите на астма.

Защо пробиотиците са толкова важни за нас?>>

5.Чай за домашното лечение на астма

Чаят е лекарство познато на всеки един от нас от векове. Билките в чая се използват за различни заболявания и това е една от причините да се вярва, че може да помогне и за облекчаване на симптомите на астма. Проучвания показват, че чаят, може да намали възпалението в белите дробове. Освен това той съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на оксидативния стрес, който също може да облекчи симптомите на астма. Нещо повече, чаят намалява алергичните реакции, което е друг фактор за астма.

В скорошно проучване изследователи измерват ефектите от консумацията на чай върху симптомите на астма при възрастни. Те установяват, че участниците, които консумират чай, имат значително по-малко хрипове и задух в сравнение с тези, които не пият чай. Това показва, че тази напитка може да бъде ефективно лечение при борбата с астмата.

Няма спор в множеството ползи на чая върху нашия организъм. Повечето лекари не препоръчват използването на чай като основен метод на лечение на симптомите на астма. Това не трябва да ви обезсърчава. Поудължавайте с приема на тази напитка, защото тя оказва цялостен благоприятен ефект върху организма ви.

Типа чай според настроението>>

Напитки, които избягвате при астма

Има определени напитки, които могат да влошат астмата или са свързани с повишен риск от развитие на астма. Въпреки това, консумацията на тези напитки не означава, че ще развиете астма.

Алкохол

Пиенето на твърде много алкохол може да дехидратира тялото ви. Освен това някои видове алкохол, като бира и вино, съдържат сулфити. За хора, които са чувствителни или алергични към сулфити, консумацията на тези видове алкохол може да увеличи симптомите на астма.

Подсладени напитки

Съществува връзка между редовната консумация на подсладени със захар напитки, газирани напитки и фруктоза по време на бременност, детство и зряла възраст, която може да увеличи риска от астма. Тези пълни със захар напитки са причинител на наднорменото тегло – друг рисков фактор, причиняващ астма. Макар да не е основната причина за развитие на проблеми с астмата, то консумацията на захар трябва да е в умерени количества за цялостното здраве на организма ни.

Допълнителни лекарства при домашното лечение на астма

Допълнителни или алтернативни терапии и промени в начина на живот, като – упражнения, ограничаване на причинителите на астма, спиране на тютюнопушенето, също могат да помогнат за предотвратяване на симптомите. Диета, богата на определени храни, като плодове и зеленчуци, е свързана с по-нисък риск от астма и може да намали тежестта и симптомите на астмата.

Често задавани въпроси

Могат ли студените напитки да предизвикат астма?

Изследванията за това са оскъдни и ограничени. В миналото се е смятало, че студените напитки могат да причинят някои ограничения в дихателните пътища, но в днешно време няма доказателства по този казус. Може да попитате вашия личен лекар за повече съвети и насоки по въпроса.

Може ли питейната вода да предизвика астма?

Питейната вода не причинява астма, трябва да се внимава обаче, че поглъщането на вода по време на астматичен пристъп може да бъде опасно. Поддържането на нужната хидратация помага за предотвратяване на симптомите на астма.

Заключение

Астмата е често срещано заболяване на белите дробове, което се проявява по различен начин при отделните хора. Някои видове напитки са добра и помощна алтернатива да облекчим или намалим симптомите на астма. Разбира се това зависи строго индивидуално то всеки един организъм.

Някои напитки, които могат да помогнат при астма, включват доматен сок и кафе. По-рядката консумация на напитки като алкохол и сладки напитки може да намали неприятните симптоми на астмата. Вашият план за лечение на астма трябва да бъде пригоден за нуждите на вашето тяло. При въпроси или притеснения се консултирайте с вашия лекар.

Препоръки от Здравитал

Изграждането на план за хранене, който включва редовен прием на вода и богати на хранителни вещества продукти като млечни продукти с високо съдържание на мазнини и растения като – плодове, зеленчуци, бобови растения, семена и пълнозърнести храни, може да подобри симптомите на астма. Включвайки разнообразие в храна, напитки и хранителни добавки, които консумирате, вие може да избегнете и да се предпазите от причинителите на астма. Отличен избор за хранителна добавка при астматици е Мурсаслкият чай – продукт на Здравитал изцяло на билкова основа. Повече за него и ползите му може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни