Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кашлицата е често срещан здравословен проблем. Въпреки че понякога са необходими лекарства, природните средства за кашлица могат да се окажат много по-ефективен метод на лек за кашлица в домашни условия. Всеки е чувал за многобройните бабини рецепти за отхрачване, а Вие?

Не асоциирайте кашлицата само с негативните неприятни симптоми, с които се сблъскваме при грип или настинка. Кашлицата е естествения начин организма да прочисти гърлото от храчки, прах и други дразнители. Продължителната кашлица обаче може да бъде симптом за по-сериозно влошаване на здравето.

Симптомите могат да включват:

  • алергии;
  • вирусна инфекция;
  • бактериална инфекция.

От Здравитал ще ви помогнем с нашият списък, озаглавен “Лек за кашлица”, в който сме включили най-ефективните и изпитани методи за борба с неприятната кашлица. В края на статията ще имате повече яснота върху ползите, които природата крие и които може да използваме не само за домашно лечение на кашлица, но и за цялостното здраве на организма ни.

1. Мед – ефикасен лек за кашлица

efektivni-metodi-za-domashno-lechenie-na-kashlitsa-zdravital

Медът отдавна е признат като народно средство за домашно лечение на кашлица и болки в гърлото. Проучвания показват, че намалявайки интензивността и честотата на кашлицата, меда също така помага за подобряване на качеството на съня.

Медът е известен като една от най-добрите бабини рецепти за отхрачване, което спомага за разреждането на секрета и улеснява прочистването на дихателните пътища. Той притежава антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Ако трябва да обобщим, то медът се оказва ефективно средство за облекчаване на симптомите на кашлица в домашни условия и за подобряване на цялостното здраве на дихателните пътища.

Мед и канела: мощно лекарство или голям мит?>>

2. Пробиотици

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица

Проучвания показват, че някои пробиотици могат да облекчат кашлицата и свързаните с нея симптоми, като дразнене на гърлото. Смята се, че благоприятното въздействие на пробиотиците се дължи на способността им да модулират имунната система и да намаляват възпалението. По-конкретно, доказано е, че пробиотиците потискат освобождаването на медиатори на възпалението, които намаляват броя на възпалителните клетки и засилват производството на противовъзпалителни цитокини. Освен това те намаляват производството на хистамин – често срещан респираторен дразнител.

Защо пробиотиците са толкова важни за нас?>>

В днешно време пробиотиците може да се приемат по различен начин и варианти. Консултирайте се първо с лекар за избора на правилен пробиотик в зависимост от проблема и състоянието, което имате. Най-естественият начин за набавяне на пробиотици при лек за кашлица е чрез ферментирали храни, съдържащ се в:

  • мисо – традиционна японска подправка;
  • кисело зеле;
  • кисело мляко;
  • кефир;
  • комбуча;
  • темпе;
  • кимчи.

3. Бромелаинът в ананаса

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 3

Бромелаинът е протеолитичен ензим, съдържащ се в ананаса. Той е изследван заради свойствата му за облекчаване на симптомите на кашлица в домашни условия и други респираторни заболявания. Проучвания показват, че бромелаинът има противовъзпалителни и отхрачващи свойства и може да помогне за намаляване на образуването на храчки, стягането в гърдите и други симптоми, свързани с кашлицата.

Проучване установява, че този ензим намалява епизодите на кашлица и подобрява цялостното качество на живот при хора, страдащи от бронхит. Освен това той е полезен за намаляване на тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища, както и за подобряване на степента на възстановяване след други респираторни заболявания. Настоящите данни показват, че бромелаинът може да бъде мощно и полезно природно средство за домашен лек за кашлица и други респираторни заболявания.

4. Мента

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 4

Отдавна се смята, че ментата има свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на кашлица и други респираторни симптоми. Проучвания показват, че ментолът, съдържащ се в ментата, действа като отхрачващо средство и помага за намаляване на запушванията в дихателните пътища, като по този начин облекчава кашлицата. Освен това той действа и като деконгестант и спомага за намаляване на възпалението на дихателните пътища, което от своя страна улеснява дишането.

Ментата също така може да спомогне за намаляване на производството на секрет, което позволява на дихателните пътища да бъдат по-чисти и по-малко запушени. Смята се, че тези ефекти се дължат на противовъзпалителните свойства на ментола, които могат да помогнат за намаляване на дразненето в дихателните пътища.

Повече ползи от ментата може да извлечете като пиете чай от мента или вдишвате ментови пари от парна процедура. За да направите парна процедура, добавете 7 или 8 капки етерично масло от мента на около една чаша току-що преварена вода. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте дълбоко непосредствено над водата.

5. Корен от маршмелоу при лек за кашлица

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 5

Или още наречен коренът бяла ружа отдавна се използва като народен лек за кашлица. Името “маршмелоу” произлиза от това, че от корена на растението са били направени така известните бонбони маршмелоу. Самото растение е познато от векове с лечебните си свойства и още Хипократ го е прилагал за заздравяване на рани. В България растението се използва при лечението на възпалителни заболявания на бъбреците и дихателните пътища.

Последни проучвания показват, че коренът от бяла ружа има противовъзпалителни свойства, които помогат за намаляване на възпалението на дихателните пътища и гърлото, което води до намаляване на кашлицата. Освен това той действа отхрачващо, като помага за изчистването на секрета от дихателните пътища, което допълнително спомага за облекчаване на кашлицата.

Обобщавайки, виждаме, че коренът от маршмелоу е мощно и ефективно природно средство за лек за кашлица, което ще Ви помогне да намалите тежестта на симптомите и ще ви осигури облекчение. Днес можете да си набавите растението и под формата на капсули или чай. Топлият чай е идеалното средство за успокояване на кашлицата.

6. Мащерка

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 6

Мащерката (Thymus vulgaris) е широко използвано лечебно растение с дълга история и резултати в традиционната употреба за облекчаване на симптомите на кашлица. Последни проучвания показват, че тя притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства, което може да обясни терапевтичния ѝ ефект при лек за кашлица. Основният активен компонент на мащерката е тимол, за който се смята, че е отговорен за облекчаващото действие при кашлицата.

Други проучвания показват, че екстрактът от мащерка е ефективен за намаляване на честотата и тежестта на кашлицата и за подобряване на цялостната дихателна функция. Тя също така помага за намаляване на тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища.

Може да си направите чай от мащерка у дома, като използвате 2 ч.л счукани листа от мащерка и 1 ч.ч вряла вода. Покрийте чашата, запарете за 10 минути и прецедете.

7. Гаргара със солена вода

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 7

Гаргарата със солена вода е още една точка от списъкът ни с бабини рецепти за отхрачване, която се използва за домашно лечение на кашлица. Тя може да намали тежестта и продължителността на епизодите на кашлица, както и да подобри цялостните симптоми, свързани с нея.

В едно проучване участниците са правили гаргара със солена вода по 15 секунди три пъти дневно в продължение на четири седмици. Резултатите показват, че честотата и интензивността на кашлицата намаляват значително през този период от време. Нещо повече, наблюдава се и намаляване на други симптоми като – болка и стягане в гърдите, както и цялостно подобряване на качеството на живот. Гаргарата със солена вода е една наистина ефективна и евтина техника за облекчаване на симптомите на кашлица.

8. Джинджифил: още един мощен лек за кашлица

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 8

Лечебните свойства на джинджифила са известни от векове и се използват за облекчаване на различни заболявания. Проучвания показват, че джинджифилът има положителен ефект върху облекчаване на симптомите на кашлица, като спомага за намаляване на силата и честотата на кашлицата, както и на свързаните с нея симптоми като стягане и болка в гърдите.

Джинджифилът съдържа редица съединения, от които гингероли, за които е известно, че имат противовъзпалително и спазмолитично действие. Това спомага за намаляване на възпалението в дихателните пътища, както и за намаляване на спазмите, свързани с кашлицата. Освен това растението е известно като бронходилататор, който помага за отваряне на дихателните пътища, улеснявайки дишането.

Не прекалявайте с употребата му обаче, защото той може да предизвика обратни странични ефекти, като дразнене на гърлото, дискомфорт в корема и киселини в стомаха.

Ако искте да си направите чай от джинджифил, нарежете на парченца пресен корен от джинджифил. Сварете го в 1 чаша вода за 10 до 15 минути, в зависимост от това колко силен искате да бъде чаят. За по-голямо улесенение, може също да си купите пакетчета чай от джинджифил в магазина или онлайн. Имайте в предвид обаче, че ползите му няма да са толкова силни, отколкото, ако е домашно приготвен.

11 доказани ползи за здравето от джинджифила>>

9. Хлъзгав бряст за домашно лечение на кашлица

Ефективни методи за домашно лечение на кашлица 9

Хлъзгавият бряст (Ulmus rubra) е дърво, произхождащо от Северна Америка, и вътрешната му кора се използва като традиционно билково средство от векове. Той може да бъде ефективен лек за кашлица, тъй като успокоява и смазва дихателните пътища, особено когато се приема като чай или прах, примесен с вода.

Смята се, че хлъзгавият бряст спомага за намаляване на възпалението, намаляване на производството на секрет и осигуряване на облекчение на кашлицата, стягане в гърдите и други. Освен това той има антивирусни и антибактериални свойства, които могат да помогнат за намаляване на тежестта на настинките, грипа и други респираторни инфекции. Той също така помага и при други здравословни проблеми, като – синдром на раздразнените черва, язви и дори киселини.

10. Куркума

природни средства за лечение на кашлица

Куркумата – жълт корен, произхождащ от индийския субконтинент, отдавна се използва в традиционната медицина за домашно лечение на кашлица и други респираторни заболявания. Тя всъщност може да бъде важно лечебно средство за облекчаване на кашлицата и дори може да осигури допълнителни ползи.

Куркумата е богата на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и дразненето на дихателните пътища. Освен това е установено, че тя има ефективно отхрачващо действие. Наличието ѝ на антимикробни свойства, помагат да се преборим с всякакви потенциални инфекции, които биха могли да причинят кашлица.

Консумацията на куркума с черен пипер може да я направи по-ефективна. Това е така, защото пиперинът – основното съединение в черния пипер, увеличава бионаличността на куркумата. Това подпомага усвояването на куркумата от организма ви.

10 доказани ползи за здравето от куркумата>>

11. Пийте горещи течности

лечение на суха кашлица

Горещите напитки отдавна се използват за облекчаване на симптомите на кашлица. Скорошни изследвания разкриват, че напитки като чай с мед, могат да бъдат ефективни за облекчаване на симптомите, както и за тяхното подобряване и намаляване на силата на кашлицата, честотата и тежестта на свързаните с кашлицата болки в гърлото.

Топлината спомага за успокояване и отпускане на гърлото, осигурявайки облекчение при суха кашлица.

13. Вдишването на пара е домашен лек за кашлица

Вдишването на пара се използва от векове и е ефективно за облекчаване на симптомите на кашлица, включително намаляване на силата, честотата и продължителността на кашличните епизоди. Това средство помага за намаляване на количеството на образуваният секрет, което улеснява нейното изхвърляне.

Механизмът на парната инхалация за облекчаване на кашлицата е двоен. Първо, топлината и влажността на парата спомагат за втечняване и разреждане на секрета, което улеснява неговото изхвърляне. Второ, парата също така спомага за намаляване на възпалението на носните тръбички и дихателните пътища, което улеснява дишането и намалява вероятността от кашлица.

Установено е, че по отношение на ефективността, инхалацията с пара е също толкова ефикасна, колкото и лекарствата, продавани без рецепта, като например потискащи кашлицата и отхрачващи средства. Освен това тя е безопасен и естествен метод за облекчаване на симптомите на кашлица.

Може да обмислите да инвестирате в овлажнител за въздух. Няма да бъде включен в списъка “бабини рецепти за отхрачване”, но със сигурност ще бъде полезен. Овлажнителят помага да се осигури влага във въздуха, който дишате, като същевременно помага за отварянето на синусите. За най-добри резултати опитайте да поддържате влажност на въздуха в помещението между 40 и 50%. По-висока от тази стойност може да доведе до развитие на прахови акари, плесени и други алергени.

Също така е важно да поддържате овлажнителя чист! Почиствайте овлажнителя и неговия филтър на всеки 2-3 дни.

14. N-ацетилцистеин (NAC)

NAC е аминокиселина, за която изследователите смятат, че може да има както антиоксидантни, така и противовъзпалителни свойства. Докато цистеинът е естествено наличен в храни като бобови растения, птици и яйца, NAC се предлага само под формата на добавки.

N-ацетилцистеинът може да се препоръча при хронични респираторни заболявания, като хроничен бронхит или ХОББ. Но не са проведени достатъчно проучвания, които да потвърдят дали тази добавка е ефективна за лечение на остра кашлица.

Въпреки това, един клиничен преглед предполага, че тази добавка може да бъде ефективно отхрачващо средство.

Възможните странични ефекти, които могат да възникнат при прием са:

  • сърбеж;
  • гадене;
  • повръщане.

Предотвратяване на кашлицата

Освен известните бабини рецепти за отхрачване има няколко начина, които можем да приложим за домашно лечение на кашлица. Част от тези методи включват базови действия като чести миене на ръцете, носене на маска при по-замърсени или заразни места.

Ако имате алергии, може да определите алергените, които ви влияят, и да избягвате излагането им. Често срещаните алергени включват:

  • дървета;
  • полени;
  • прахови акари;
  • животинска кожа;
  • плесени;
  • насекоми.

Спрейовете срещу алергии също могат да бъдат полезни и да намалят чувствителността ви към алергените. Консултирайте се първо с лекар за това какво е най-подходящо за вас.

Съвети за предотвратяване на настинка

За да се предпазите от настинка, обмислете предприемането на следните стъпки:

  • Избягвайте контакт с хора, които са болни – ако знаете, че сте болни, избягвайте да ходите на работа, на училище или на други места, където ще сте в контакт с други хора. Това може да помогне да запазите здравето на другите;
  • Покривайте носа и устата си всеки път, когато кашляте или кихате, за предпочитане с помощта на кърпичка (която изхвърляте веднага след употреба) или кашляйте в лакътя си;
  • Пийте много течности, за да останете хидратирани;
  • Поддържайте високо ниво на хигиена у дома, на работа или училище. Това е особено важно за плотовете, играчките или мобилните телефони;
  • Мийте ръцете си често по 20 секунди, особено след кашлица, хранене, ходене до тоалетна или грижа за болен.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Заключение

Гаргарите с мед и солена вода са популярни домашни средства за лечение на кашлица. Можете също така да пиете билкови чайове от мента, джинджифил, корен от бяла ружа, хлъзгав бряст, мащерка или куркума. А защо не и някои от изброените бабини рецепти за отхрачване.

Добавките с бромелаин и пробиотиците могат значително да помогнат за облекчаване на симптомите на кашлица. Освен това избягването на предизвикващи кашлица храни може да помогне. Пиенето на много течности също е важно.

Мурсалският чай от Здравитал е чудесен билков продукт за лечение на кашлица. Той помагат за успокояване на гърлото като намалява възпалението и помагат за премахване на храчки. Също така помага за подобряване на дишането и може да облекчи пристъпите на кашлица. Повече за Мурсалския чай може да научите ТУК.

Ако кашлицата продължава, непременно посетете лекар. Той ще определи какво точно причинява симптомите ви и ще предпише най-доброто лечение за кашлицата ви.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни