Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Как бързо да намалите температурата - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Предприемането на бързи мерки за понижаване на температурата може значително да намали тежестта на симптомите. Въпреки че най-често срещаният начин за това е да се поставят студени компреси, има няколко други прости, но ефективни метода, които можете да използвате за понижаване на температурата.

Продължете да четете, защото от Здравитал сме Ви подготвили леасни методи за лечение и лесно приложение на всеки един от тях. Ще научите как най-ефективно да облекчите високата температура.

Причини за повишаване на телесната температура

kak-barzo-da-namalite-temperaturata-zdravital

Няколко фактора могат да бъдат причината за повишаване на телесната температура. Ето често срещани причини за топлинен стрес:

  • Възпалително заболяване, като например инфекция. Такова заболяване може да доведе до треска, което е един от признаците, че нещо необичайно се случва в тялото Ви.
  • Нарушение на щитовидната жлеза, известно като хипертиреоидизъм. Това кара тялото Ви да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза;
  • Прекарването на часове в горещо и влажно време може да бъде истинско изпитание за издръжливост. Независимо дали сте на слънце или се занимавате с усилена физическа дейност, жегата може да бъде непоносима и да доведе до сериозни последствия;
  • Носенето на тесни, синтетични дрехи. Тези видове тъкани улавят влагата и кожата не може да диша лесно, особено ако са стегнати;
  • Яденето на пикантна, мазна или пържена храна.
  • Ядките, месата и други храни с високо съдържание на протеини могат да допринесат за повишаване на температурата.
  • Консумация на напитки с кофеин или алкохол;
  • Извършване на интензивни физически упражнения. Това може да доведе до повишаване на телесната топлина, тъй като активните мускули и свързаната с тях активност на кръвообращението създават много топлина;
  • Имате определени заболявания, които влияят на телесната Ви температура, като видове артрит, левкемия и неврологични разстройства;
  • Прием на лекарства, които причиняват висока телесна температура, като някои антибиотици, опиоиди и антихистамини;
  • Дехидратация. Дехидратацията може да намали способността на тялото Ви да се поти. Потенето Ви помага да се охладите и така поддържате нормална температура.

Бързи методи за намаляване на температурата

Вероятно знаете колко е важно да се хидратирате с вода, когато имате повишена температура? Има и много други начини за намаляването й. Следните домашни средства са лесни и ефективни начини да победите високата температура.

1. Студена вана за крака

Как бързо да намалите температурата? 2

Когато става въпрос за потапяне на краката в студена вода, целта е да се създаде охлаждащ ефект, който може да помогне за понижаване на температурата. Това се постига чрез потапяне на краката в студена вода за известно време, обикновено между 5-10 минути. През това време телесната температура се понижава от изпарителния охлаждащ ефект на студената вода.

Когато се използва в комбинация с други стратегии за охлаждане, потапянето на краката в студена вода може да бъде ефективен начин за намаляване на температурата. Важно е обаче да се отбележи, че не трябва да се използва като заместител на други медицински лечения, като например лекарства за понижаване на температурата. Трябва да се използва само като допълнение към медицинските грижи. Освен това е важно да сте наясно с рисковете, като например хипотермия, и да сте сигурни, че са взети подходящи мерки за безопасност.

2. Кокосова вода

Как бързо да намалите температурата? 3

Кокосовата вода отдавна се използва като охлаждаща напитка поради своите хидратиращи и богати на електролити свойства. Няколко проучвания показват, че кокосовата вода може да помогне за намаляване на телесната температура, което я прави ефективно лекарство за хора с топлинен удар или други заболявания, свързани с топлината.

Охлаждащият ефект на кокосовата вода се дължи на високото съдържание на електролит, което помага за намаляване на вътрешната температура на тялото. Освен това е доказано, че противовъзпалителните свойства на кокосовата вода спомагат за намаляване на възпалението в тялото и подобряване на кръвообращението, което допълнително допринасят за намаляване на телесната температура.

3. Мента

сваляне на температура

Ментата отдавна е известна със своите охлаждащи свойства, поради което се използва от векове като начин за намаляване на температурата. Тя действа по няколко начина. Първо, съдържанието на ментол в нея има незабавен охлаждащ ефект, когато се нанесе върху кожата. Второ, ментата е естествено стягащо средство и може да помогне за свиване на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв към главата и по този начин понижава температурата.

4. Хидратиращи храни

висока температура

Хидратиращите напитки са от съществено значение за понижаване на температурата поради способността им да възстановяват нивата на течности и електролити. Проучвания показват, че дехидратацията може да доведе до повишаване на телесната температура и че осигуряването на течности може да помогне за охлаждане на тялото.

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Хидратиращите напитки обикновено се състоят от вода, захар и електролити и могат да бъдат ароматизирани или неовкусени. Електролитите, като натрий и калий, са важни за поддържането на правилните функции на тялото и се губят по време на физическа активност.

Когато напитката се абсорбира, тя се разпределя в различните части на тялото, включително главата. Това помага за намаляване на температурата и може да осигури облекчение от заболявания, свързани с нея.

5. Алое вера

нормална телесна температура

Алое вера отдавна се използва като популярно естествено средство за намаляване на температурата. Активните компоненти на алое вера, като полизахариди, флавоноиди и растителни стероли, имат противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства, което ги прави ефективни за спадане на температурата.

Прилагането на гел от алое вера върху скалпа може да помогне за намаляване на топлината и възпалението в областта на главата. Това действа, като осигурява охлаждащ ефект на кожата и чрез потискане на възпалителни вещества се справя с проблема. Освен това, гелът от алое вера е известен като мощен овлажнител, който може да помогне за успокояване на кожата и да намали всяко усещане за парене, което може да бъде свързано с висока температура.

6. Мътеница

температура при ковид

Мътеницата отдавна е позната със способността си да помага за понижаване на телесната температура. Проучвания показват, че пробиотиците, присъстващи в мътеницата, допринасят за нейния охлаждащ ефект, като помагат за регулиране на телесната температура и намаляване на възпалението. Освен това високото съдържание на вода в мътеницата помага за поддържане на тялото хидратирано, което е от съществено значение за поддържане на здравословна телесна температура.

Комбинация от млечна киселина, пробиотици и високо съдържание на вода може да помогне за намаляване на вътрешната температура, насърчаване на изпотяването и намаляване на възпалението. Важно е обаче да се отбележи, че не трябва да се използва напълно като заместител на лечение предписано от лекар.

7. Сминдух

как да свалим температурата

Тази средиземноморска билка се използва от векове за намаляване на температурата, благодарение на мощните си противовъзпалителни и охлаждащи съставки.
Скорошни проучвания установяват, че сминдухът може също така да помогне за подобряване на здравето на кожата и да намали риска от някои заболявания. Със своите мощни антиоксидантни и антимикробни свойства тази невероятна билка може да помогне за намаляване на възпаленията и да повиши имунитета Ви.

Детоксикация през пролетта – рецепта за здраве и енергия>>

8. Чили

Лютите чушки отдавна се използват като ефективно средство за намаляване на температурата. Активната съставка в лютите чушки – капсаицин, е химическо съединение, което предизвиква интензивно усещане за парене при консумация. Проучвания установяват, че капсаицинът стимулира терморегулаторната система на тялото, като предизвиква изпотяване и загуба на топлина, което охлажда тялото и намалява телесната температура.

Когато капсаицинът бъде погълнат, тялото реагира чрез увеличаване на циркулацията на кожата, което от своя страна води до повишено изпотяване и разсейване на топлината. Този процес е известен като кожна вазодилатация и е отговорен за охлаждащия ефект.

Капсаицинът има и противовъзпалителни свойства, които могат да намалят болката и подуването, свързани с треска и главоболие. Освен това е установено, че той засилва имунната система, което го прави полезно средство за намаляване на температурата и помага за предотвратяване на инфекции.

Заключение

А вие знаехте ли за мощните свойства на тези лесни и природни методи за лечение на висока температура? Опитайте ги и ще се уверите сами. Потърсете медицинско лице, ако усетите, че телесната Ви температура не спада или се влошава по неустановена причина.

Продукт на билкова основа, който помага за бързото възстановяване при тежко или леко боледуване е Сибирския женшен. Повече за ползите му може да откриете ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни