10 принципа на правилния детокс

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Трябва ли ми детокс?

Когато се събудите сутрин, как се чувствате? Ако отговорът е нещо по-малко от здравословно, жизнено и пълни с енергия, тогава може би е време да натиснете Reset и да подкрепите тялото си чрез нежно прочистване. Оптималното здраве, красота и благополучие започват в червата. Ако не се храним добре  или по-важното – не смиламе добре храната, тогава можем да изпитаме редица храносмилателни проблеми от подуване на корема и запек до по-хронично възпаление и пропускливи черва.

Принципи на детокса

1. Хидратирайте се!

Пиенето на много вода помага на тялото ви да се пречисти и да елиминира отпадъците и токсините. Когато се чувствате уморени, мудни и подути, има голям шанс тялото ви да задържа тези излишни отпадъчни продукти. Това поставя допълнителна тежест върху вашите системи за детоксикация, както и върху кожата ви. Опитайте се да се стремите към около 3 литра вода всеки ден.

2. Заредете се с фибри, ако ще правите детокс                

Повече от всяка друга група храни фибрите помагат за подхранването на храносмилателната ви система и поддържат здравословното прочистване. Телата ни имат три етапа на детоксикация. По време на последните етапи фибрите играят ключова роля – свързват се с токсините в жлъчката и червата, подпомагайки елиминирането.

3. Изхвърлете вредната храна за червата                                                                                 

Въпреки че е от съществено значение да се съсредоточите върху това, на което можете да се насладите, а не върху това, което трябва да избягвате по време на прочистване, също така е важно да дадете на тялото си възможно най-добрата възможност да върши работата си ефективно. Както глутенът, така и млечните продукти могат да допринесат за дразнене и възпаление в червата. Ето защо препоръчваме да премахнете и двете от диетата си по време на 5-дневното прочистване.

4. Наблегнете на ферментирали храни по време на детокс

Ферментиралите храни, богати на пробиотици, са не само от съществено значение за здрави черва, но спомагат за насърчаване на микробното разнообразие. Те помагат и в борбата с възпалението. Те също помагат за поддържане на естествените пътища за детоксикация на тялото ни. Те неутрализират определени химикали и токсини, така че да не се налага след това да бъдат преработени от черния дроб. Ферментиралите храни като кисело зеле, кимчи, кефир и кисело мляко, също са с естествено високо съдържание на храносмилателни ензими. Те допълнително подпомагат храносмилането, като помагат за разграждането на хранителните вещества, така че да се усвояват по-лесно от тялото.

5. Суха четка за тяло

Сухото четкане на тялото помага за стимулиране на лимфната система. Тя от своя страна е ключова част от имунната система и системите за детоксикация на тялото. Тя подпомага транспортирането и отстраняването на отпадъците от клетките.

6. Движете се

Нежните практики като йога, пилатес и ходене са страхотни начини за практикуване на съзнателно движение. Те спомагат за стимулиране на лимфния поток.

7. Наблегнете на плодове и зеленчуци по време на детокс

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са важна част от всяка здравословна, балансирана диета. За да извлечете ползите, важно е съзнателно да ядете колкото се може повече цветни разновидности. Когато е възможно избирайте тъмносини, лилави или червени плодове и зеленчуци. Например лилави моркови, сладки картофи, червено цвекло и горски плодове, тъй като те са по-богати на антиоксиданти.

8. Go green

Всеки ден ние влизаме в контакт с безброй химикали и токсини в нашата среда, които или се поглъщат, или се абсорбират през кожата ни. Всички те допринасят за нашето „токсично натоварване“. Един от най-лесните начини да помогнем за намаляване на токсичното натоварване е като се обърнем към чисти и екологични почистващи продукти в дома си. Ако не сте сигурни откъде да започнете, най-добре е да избягвате всичко, което съдържа: фталати, натриев лаурил сулфат (SLS), парабени и синтетични оцветители или аромати.

9. Направете прочистване на продуктите за красота, за да ускорите процеса на детокс

Точно както почистващите продукти допринасят за нашето „токсично натоварване“, така го правят и продуктите за красота, които използваме. Всъщност много химикали, използвани в продуктите за грижа за кожата и грима, се считат за опасни във високи концентрации. Те могат не само да претоварят естествените процеси на детоксикация на тялото ни, но и да нарушат деликатната ни ендокринна система.

10. Съсредоточете се върху съня си по време на детокса

Добрият сън всъщност поддържа и способността на тялото ни да се детоксикира като помага за отстраняването на всички токсични вещества и отпадъци, които може да са се натрупали през деня. За да подобрите способността си да дремвате добре, съсредоточете се върху създаването на среда, която помага да предизвикате сън. Стремете се да поддържате спалнята си тъмна, тиха и прохладна, избягвайте да стимулирате блокиращата мелатонин синя светлина от вашите устройства вечер и се уверете, че не ядете или спортувате твърде близо до времето за лягане.

5-дневен детокс план, тук!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1623″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”86,72″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни