Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дивертикулите са малки, изпъкнали торбички, които могат да се образуват в лигавицата на храносмилателната система. Те се срещат най-често в долната част на дебелото черво. Дивертикулите са често срещани, особено след 40-годишна възраст, и рядко причиняват проблеми.
Наличието на дивертикули е известно като дивертикулоза. Когато една или повече от торбичките се възпалят, а в някои случаи и инфектират, това състояние е известно като дивертикулит. Дивертикулитът може да причини силна болка в корема, повишена температура, гадене и значителна промяна в състоянието на червата.

Симптоми

Признаците и симптомите на дивертикулит включват:

  • Болка, която може да бъде постоянна и да продължи няколко дни. Долната лява страна на корема е обичайното място на болката. Понякога обаче, макар и рядко, дясната страна на корема е по-болезнена.
  • Гадене и повръщане.
  • Треска.
  • Чувствителен корем.
  • Запек или, по-рядко, диария.

Кога да посетите лекар?

лекар

Ако страдате от постоянна болка в корема, която не изчезва и е придружена от повишена температура, запек или диария, не се колебайте да потърсите медицинска помощ веднага!

Причини

Когато стената на дебелото черво е подложена на натиск, слабите участъци могат да се разтворят и да се появят торбички, известни като дивертикули. В някои случаи тези торбички могат да се разкъсат, да предизвикат възпаление и потенциално да доведат до инфекция – състояние, известно като дивертикулит.

Рискови фактори

Няколко фактора могат да повишат риска от развитие на дивертикулит:

  • Стареене. Честотата на дивертикулит се увеличава с възрастта.
  • затлъстяване. Сериозното наднормено тегло увеличава шансовете ви за развитие на дивертикулит.
  • Пушенето. Хората, които пушат цигари, са по-склонни от непушачите да получат дивертикулит.
  • Липса на упражнения. Енергичните упражнения изглежда намаляват риска от дивертикулит.
  • Диета с високо съдържание на животински мазнини и ниско съдържание на фибри. Диета с ниско съдържание на фибри в комбинация с висок прием на животински мазнини изглежда увеличава риска, въпреки че ролята на ниското съдържание на фибри сама по себе си не е ясна.
  • Някои лекарства. Няколко лекарства са свързани с повишен риск от дивертикулит, включително стероиди, опиоиди и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Усложнения

дивертикулит

Около 25% от хората с остър дивертикулит развиват усложнения, които могат да включват:

  • Абсцес, който възниква, когато гной се събере в торбичката.
  • Запушване на червата, причинено от белези.
  • Ненормален проход (фистула) между части от червата или червата и други органи.
  • Перитонит, който може да възникне, ако инфектираната или възпалена торбичка се спука, разливайки чревното съдържание в коремната Ви кухина. Перитонитът е спешно медицинско състояние и изисква незабавна помощ.

Предотвратяване на дивертикулит

  • Упражнявай се редовно. Упражнението насърчава нормалната функция на червата и намалява налягането в дебелото черво. Опитайте се да спортувате поне 30 минути през повечето дни.
  • Яжте повече фибри. Диета с високо съдържание на фибри намалява риска от дивертикулит. Богатите на фибри храни, като пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, омекотяват отпадъчния материал и му помагат да премине по-бързо през дебелото черво. 
  • Пийте много течности. Фибрите работят, като абсорбират вода и увеличават меките, обемисти отпадъци в дебелото черво. Но ако не пиете достатъчно течност, за да замените усвоената, фибрите могат да причинят запек.
  • Избягвайте пушенето. Пушенето е свързано с повишен риск от дивертикулит.

Как се диагностицира дивертикулит

Когато изпитвате болка в корема, тя може да е признак на различни проблеми, така че вашият лекар ще трябва да диагностицира причината. За целта той ще започне с физически преглед, за да провери чувствителността на корема. При жените може да бъде прегледана и тазовата област, за да се изключат всякакви проблеми, свързани с таза. В много случаи дивертикулитът се диагностицира по време на остър пристъп.

изследване за дивертикулит

След това са вероятни следните тестове:

  • Тестове за кръв и урина, за да се провери за признаци на инфекция.
  • Тест за бременност за жени в детеродна възраст, за да се изключи бременността като причина за болки в корема.
  • Тест за чернодробни ензими, за да се изключат свързани с черния дроб причини за коремна болка.
  • Тест на изпражненията, за да се изключи инфекция при хора, които имат диария.
  • CT сканиране, което може да идентифицира възпалени или инфектирани торбички и да потвърди диагнозата дивертикулит. СТ сканирането може също да покаже тежестта на дивертикулита и да насочи лечението.

Лечение

Лечението зависи от тежестта на вашите признаци и симптоми.

Неусложнен дивертикулит

Ако симптомите Ви са леки, можете да се лекувате у дома. Вашият лекар вероятно ще препоръча:

  • Антибиотици за лечение на инфекцията, въпреки че в много леките случаи те може да не са необходими.
  • Течна диета за няколко дни, докато червата ви заздравеят. След като симптомите ви се подобрят, можете постепенно да добавите твърда храна към вашата диета.

Усложнен дивертикулит

Ако имате тежък пристъп или имате други здравословни проблеми, вероятно ще трябва да бъдете хоспитализирани. Лечението обикновено включва:

  • Интравенозни антибиотици
  • Поставяне на тръба за дрениране на коремен абсцес, ако има такъв

Хирургия

хирургия дивертикулит

Вероятно ще се нуждаете от операция за лечение на дивертикулит, ако:

  • Имате усложнение, като абсцес на червата, фистула или запушване, или пункция (перфорация) в стената на червата
  • Често имате неусложнен дивертикулит
  • Имате отслабена имунна система

Има два основни типа хирургия:

  • Първична резекция на червата. Хирургът премахва болните сегменти от червата и след това свързва отново здравите сегменти (анастомоза). Това ви позволява да имате нормални движения на червата. В зависимост от степента на възпаление, може да имате отворена операция или минимално инвазивна (лапароскопска) процедура.
  • Резекция на червата с колостомия. Ако имате толкова силно възпаление, че не е възможно да съедините отново дебелото черво и ректума, хирургът ще извърши колостомия. Отвор (стома) в коремната стена се свързва със здравата част на дебелото черво. Отпадъците преминават през отвора в торба. След като възпалението се облекчи, колостомията може да бъде обърната и червата да се свържат отново.

Последващи грижи

След успешно възстановяване от дивертикулит лекарят Ви може да препоръча колоноскопия шест седмици по-късно – особено ако не сте се подлагали на изследването през последната година. Въпреки че няма пряка връзка между дивертикулита и рака на дебелото черво или ректума, извършването на колоноскопия – която може да бъде опасна по време на дивертикулит – може да изключи рака като източник на симптомите Ви.

Когато става въпрос за предотвратяване на бъдещи пристъпи на дивертикулит, Вашият лекар може да препоръча операция. Дали ще решите да го направите или не, е лично решение, което обикновено се основава на това колко често страдате от дивертикулит или какви усложнения са последвали от него.

Заключение

Дивертикулитът е болезнено здравословно състояние, причинено от възпаление на храносмилателния тракт. Въпреки че няма лечение за дивертикулит, има много промени в начина на живот, които могат да се направят, за да се намали рискът от обостряне. Храненето с високо съдържание на фибри, пиенето на много вода и редовните физически упражнения могат да помогнат за намаляване на вероятността от развитие на дивертикулит, както и за намаляване на тежестта на възникналите пристъпи. Освен това е доказано, че пробиотиците са полезни за справяне със симптомите на дивертикулит. Bacterra Biotic G е ефективна пробиотична добавка, която може да се използва за поддържане на здрава храносмилателна система и намаляване на риска от обостряне на заболяването.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни