6-те най-вредни и 6-те най-полезни храни за стомаха

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Много хора знаят, че консумирането на разнообразна, здравословна храна, богата на фибри, като цяло е полезна за здравето на червата.

Такъв режим на хранене поддържа добрите бактерии в червата. От своя страна, тези бактерии, от които има 300 до 500 различни вида – помагат на червата ви да поддържат силен и разнообразен микробиом. Всеки има микробиом – колекция от повече от 100 трилиона микроби, които живеят върху и в тялото ни, по-голямата част в дебелото ни черво. Има храни, които се грижат за този микробиом, и други, които го разрушават.

Започваме с шест от най-лошите храни и напитки за здравето на червата ви:

1. Изкуствени подсладители

Множество изкуствени подсладители преминават през тялото несмлени и поради това те могат да повлияят негативно на микрофлората в червата.

Изследване, публикувано през април 2021 г. в International Journal of Molecular Sciences, предполага, че консумацията на изкуствени подсладители аспартам, захарин и сукралоза може да бъде свързана с две вредни чревни бактерии, E.coli и E. faecalis.

Популярните изкуствени подсладители включват:

  • Стевия
  • Аспартам
  • Сукралоза
  • Захарин
  • Ацесулфам К

2. Алкохолни напитки нарушават функцията на стомаха

Изследвания, публикувани в списание Gut Microbes през 2020 г., показват, че прекомерното пиене на алкохол е свързано с дисбиоза, която се появява, когато бактериите в стомашно-чревния тракт, включително червата станат небалансирани.

Дисбиозата е свързана с широк спектър от здравословни проблеми, включително:

  • Киселинен рефлукс
  • Акне, псориазис и кожни обриви
  • Тревожност
  • Хронична умора
  • Запек
  • Крампи
  • Диария
  • Храносмилателни проблеми
  • Хранителна непоносимост (подуване, газове)
  • Проблеми с уринирането
  • Вагинален или ректален сърбеж или инфекции

3. Пържени храни

За тялото ви е по-трудно да усвоява пържени храни в сравнение с пресните плодове и зеленчуци. „Маслата, които могат да се използват за пържене на храната, са богати на наситени и трансмазнини, които могат да затруднят червата ви.

Палмово и кокосово масло обикновено се използват за пържене на храна. Яденето на пържени храни може да доведе до:

  • Диария
  • Газове
  • Стомашни болки

4. Червено месо

Много хора обичат пържоли и бекон. Много хора обаче може да не знаят, че тези червени меса съдържат изобилие от съединение, наречено L-карнитин, което променя бактериите в червата ви. Тази промяна може да доведе до производството на вещество, известно като триметиламин N-оксид или TMAO. Високите нива на TMAO увеличават риска от инфаркт или инсулт.

По-високият прием на червено месо също е свързан с повишен риск от колоректален рак и възпалителни заболявания на червата. Изследване, публикувано през 2020 г. в списание Advances in Nutrition, предполага, че говеждото месо, „когато се консумира в по-високи от препоръчаните нива като част от диета с високо съдържание на захар или мазнини, има неблагоприятни последици за чревния микробиом и стомаха“.

5. Преработени храни

Консумацията на преработени храни, съдържащи добавки и сол, може да повлияе негативно на чревния микробиом. Преработените храни нямат разнообразие и са с ниско съдържание на фибри. Яденето на преработени храни, които съдържат добавки и сол, може да повлияе негативно на чревния ви микробиом.

Силно преработените храни включват:

  • Бекон, шунка, пастет и наденица
  • Консервирани зеленчуци
  • Торти
  • Бисквитки
  • Обработени меса за обяд
  • Безалкохолни напитки

6. Захарни безалкохолни напитки – враг на стомаха

Изследвания, публикувани през 2019 г. в JAMA Internal Medicine, показват, че консумацията на по-високи нива на безалкохолни и подсладени със захар безалкохолни напитки е свързана със смъртност от храносмилателни заболявания. Проучването не открива такава връзка при пиене на изкуствено подсладени безалкохолни напитки.

Отделно проучване, публикувано през 2018 г. в списание Molecules, съобщава, че консумацията на изкуствени подсладители е свързана с редица неблагоприятни ефекти, включително отрицателна промяна в активността на чревната микробиома.

След като споменахме 6-те най-вредни, е време да обърнем внимание на 6-те най-полезни храни!

1. Кисело мляко

Киселото мляко е отличен източник на така наречените приятелски бактерии, известни още като пробиотици. Потърсете пълномаслени версии без захар и добавете свои собствени плодове за вкусна закуска. Напитките от кисело мляко могат да съдържат голям брой бактерии, които са полезни за червата, много повече, отколкото бихте открили в нормално кисело мляко. Имайте предвид обаче, че те могат да имат високо съдържание на захар. 

2. Кефир

Тази пробиотична напитка от кисело мляко се прави чрез ферментация на мляко и е пълна с добри за стомаха бактерии. Произхожда от планинския район между Азия и Европа, както и Русия и Централна Азия. Освен това е чудесно допълнение към смутита и супи или можете да го използвате като основа за салатен дресинг (добавете лимонов сок и подправки).

3. Кисело зеле за здравето на стомаха

Този страхотен източник на пробиотици, фибри и витамини е по-известен като немско ястие, но тук за нас, българското кисело зеле е най-доброто! Изберете кисело зеле, което не е маринован в оцет, тъй като то няма същите предимства. Как да си го сервирате, предполагам няма нужда да ви споделяме!

4. Бадеми

Те имат добри пробиотични свойства, което означава, че са лакомство за вашите чревни бактерии – с високо съдържание на фибри и пълни с мастни киселини и полифеноли. Шепа бадеми е отлична закуска, когато се чувствате гладни.

5. Зехтин

Чревните бактерии и чревните микроби харесват диета с мастни киселини и полифеноли. Такива неща могат да бъдат окрити в зехтина. Проучванията показват, че зехтинът помага за намаляване на възпалението на червата. Използвайте го за салатен дресинг или го поръсете върху варени зеленчуци. Някои проучвания също така установиха, че зехтинът е полезен за облекчаване на проблемите с храносмилането и може също да е от полза за панкреаса ви чрез намаляване на нуждата му за производство на храносмилателни ензими. 

6.Комбуча

Всички знаем, че водата е от решаващо значение за здравето на червата, но какво друго можете да пиете? Комбуча е ферментирала чаена напитка, за която се смята, че произхожда от Манджурия, която е пълна с пробиотични добри бактерии. Има остър, оцетен вкус и може да се използва като освежаваща напитка самостоятелно или смесена с плодове и подправки. Освен това е основа за страхотни коктейли.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6952,4780,5844,5329″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”563,2200,2187,3742,3793″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни