Седите на среща, когато изведнъж онова безпогрешно чувство ви удря право в червата. Капчици пот се преследват една друга надолу по линията на косата ви, предизвиквайки темпото на почукването на краката ви по пода. Хранително натравяне! Проверка на времето: наистина ли са минали само три минути? Изведнъж се сещате за онова суши от снощи! Трябва да се махнете оттук и да отидете в тоалетната.
Познато ли ви е това чувство? Нормално е от време на време да получаваме хранително натравяне. Но хранителното натравяне не е хронично и обикновено е ограничено във времето, така че ако се сблъсквате с това, което се чувства като хранително натравяне твърде често, е важно да се консултирате с лекар относно симптомите. Въпреки че инфекцията може да се дължи на определени обстоятелства (помислете: недостатъчно сготвено месо), може да бъде причинена от паразит или от други вредители. Това казва Джефри Креспин, доктор по медицина, клиничен асистент в Нюйоркския университет.
Въпреки че симптомите на чревна инфекция, като диария, спазми, гадене, повръщане и понякога треска, са често срещани, независимо дали са причинени от хранително натраване или не.
Ето трите най-често срещани вида чревни инфекции, как да разберете кога дали наистина е хранително натравяне и какво трябва да знаете, за да спрат болките в стомаха:
Съдържание
Вирусни инфекции и хранително натравяне
Норовирусът, вид вирус, който засяга лигавицата на тънките черва, предотвратявайки способността му да абсорбира течности и хранителни вещества. Той е най-често срещаният тип хранително отравяне, казва д-р Морис Наус, гастроентеролог от Южна Флорида. Заразените хранителни работници, които докосват готови за консумация храни (като плодове и зеленчуци) с голи ръце, често са източник на инфекциозни огнища. Норовируса също се предава от човек на човек дори без поглъщане на храна. Норовирусът е силно заразен, особено през зимните месеци, и е отговорен за 19 до 21 милиона заболявания годишно, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
Симптоми
Отнема около 12 до 48 часа, за да се развият симптомите и те обикновено продължават от един до три дни. Отличителен симптом на вирусен гастроентерит е много водниста диария, но най-важният симптом, за който трябва да внимавате, е дехидратацията. „Ако не можете да задържате течности и ако сте замаяни, тогава трябва да посетите вашия лекар или да отидете в болница, за Интравенозна инфузия.“
Превенция и лечение
Предотвратете това:
Измийте ръцете си! Уверете се, че държите сапун в баните си и до кухненската мивка и че всеки, който приготвя и сервира храна, поддържа хигиената на ръцете си през целия процес на приготвяне на храната. Хвърлянето на малък дезинфектант за ръце в чантата ви също не може да навреди.
Как да се лекуваме:
По-често вирусите изискват почивка и могат да бъдат овладени у дома, докато бактериите и паразитите се лекуват с антибиотици. Когато се приемат ненужно, антибиотиците не само имат странични ефекти (с които просто не искате да се сблъскате в допълнение към вируса!),но и е по-вероятно да получите резистентна инфекция в бъдеще. Ако все пак посетите вашия лекар и смятате, че може да имате норовирус, помолете ги да направят специално изследване за вируса. Обикновено не се провежда при рутинни тестове на изпражненията, добавя Креспин.
Бактериални инфекции и хранително натравяне
Повечето бактериални инфекции се предават чрез храната и обикновено се причиняват от бактериите Campylobacter, Salmonella, Shigella и E. coli.
Тези бактерии се прикрепят към лигавицата на червата и произвеждат токсин, който причинява екстремно отделяне на течности заедно с невъзможност за абсорбиране на течности.
Най-често се получават при поглъщане на недостатъчно обработено птиче месо, говеждо месо, яйца или млечни продукти. Инфекцията може да възникне и след близък контакт с животни или вода, която е заразена с бактерии.
Симптоми
Симптомите обикновено се появяват в рамките на един ден след досег с бактерии. Въпреки че може да бъде много трудно да се направи разлика между бактериален или вирусен гастроентерит. Симптом, който често се свързва с бактерии, е кървава диария (обикновено червена на цвят с малко съсиреци), казва Креспин. Това е така, защото бактериите възпаляват дебелото черво в допълнение към тънките червата.
Превенция и лечение
Предотвратете го:
Няма причина да избягвате любимите си храни, но вземането на превантивни мерки за избягване на заразяване е от ключово значение. Адекватната хигиена на ръцете и хигиенизирането на кухненските прибори е важно за предотвратяване на разпространението на болести. Освен това се уверете, че храната е добре сготвена. Вземете термометър за месо и се уверете, че всички разфасовки достигат безопасна вътрешна температура. Трябва да съхранявате цялото месо при температура подходяща за съхранение, описана върху продукта, съветва Креспин.
Лечение:
Време е да потърсите медицинска помощ, ако имате кръв в изпражненията, високата температура продължава два дни или ако болката е силна. В повечето случаи на бактериален гастроентерит, Вашият лекар ще препоръча изследване на изпражненията. Това ще помогне да се определи кой микроорганизъм е засегнат (и кой антибиотик би помогнал).
19 интересни факти за храносмилателната система
Паразитни инфекции и хранително натравяне
Чревните паразити често могат да имитират признаци на хранително отравяне, но те са в свои води.
Giardia е един от най-често срещаните чревни паразити в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Giardia е паразит, който се прикрепя към тънките черва и намалява способността за абсорбиране на нормални течности, като по този начин причинява диарийно заболяване. Паразитът живее във вода (обикновено плувни басейни или езера) и се предава чрез поглъщане или пиене на заразена вода. Друг често срещан паразит, за който трябва да знаете, е Cryptosporidium. Подобно на Giardia, той обикновено се разпространява чрез поглъщане на замърсен воден източник, въпреки че и двата паразита могат да се разпространяват и чрез контакт със засегнати животински видове или дневни центрове. Двата са най-често срещани през летните месеци от май до октомври.
Симптоми
Паразитните симптоми се появяват 7 до 10 дни след досег и могат да продължат от един до три месеца, много по-дълго от вирусните или бактериалните симптоми. Важен симптом, за който трябва да внимавате в сравнение с вирусите или бактериите, са мазните изпражнения (изпражнения, съдържащи жълтеникави капчици масло, които ще изплуват в горната част на тоалетната), което се дължи на инфекцията, причиняваща намалено усвояване на мазнини, добавя Crespin.
Превенция и лечение
Предотвратете това:
Най-лесният начин е да не поглъщате нищо, което не е чисто, чисто, чисто. Избягвайте да поглъщате вода, която е в езеро или гореща вана, и вземете мерки, за да се уверите, че ако влизате в басейн или джакузи, са обработени правилно с хлор и други препарати.
Лечение:
Ако наистина имате паразит (обикновено се определя чрез изследване на проба от изпражнения), най-вероятно ще ви предпишат антибиотик, за да убиете паразитите.
Заключение:
Дали имате хранително натравяне или друго заболяване, със сигурност знаем, че не е приятно. Ще го допиша, като качим продукта.