Защо е важно да четем етикетите?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако мога да Ви подчертая едно нещо, това би било важността на четенето на етикетите, преди да купите продукт. Да, дори на така наречените здравословни марки или този буркан с фъстъчено масло. Ако имате фъстъчено масло в хладилника или килера си, вземете го, защото ще го разгледаме след минута!

Толкова често гледаме само съдържанието на мазнини или калории в етикетите. Това разбира се може да е важно, но не е ЦЯЛАТА картина, която се крие зад състава на продуктите, които консумираме. Важно е да уловите цялата картина, когато се стремите към здравословен начин на живот. Често ни подвеждат да вярваме, че опаковката е здравословна, когато в нея са включени думи като царевичен сироп без глутен, ниско съдържание на мазнини, без захар или без високо съдържание на фруктоза.

zashto-e-vazhno-da-chetem-etiketite

Но, например, храните с намалено съдържание на мазнини имат добавена захар, за да имат добър вкус! Така че, само защото продуктите претендират за определени ползи, не е равносилно на здравословно. Трябва да сте наясно какви съставки се използват. Ако не можете да произнесете съставките написани на етикета то тогава по-добре стойте настрана. Колкото по-малко съставки, толкова по-добре.

Днес ще споделим с Вас нещо практично и ще Ви покажем как да четете правилно етикета на продуктите.

Съвети, насоки за четене на етикет и примери

Фъстъчено масло

Защо е важно да четем етикетите? 1

Взехте ли този буркан с фъстъчено масло? Сега го обърнете и вижте какво казват съставкит. Не съдържанието на мазнини или калориите, а какво всъщност има във фъстъченото масло. Може да започнем с това дали има захар. Хидрогенирано растително масло? Меласа?

Няма абсолютно никаква причина фъстъченото масло да има тези съставки! Определено нямаме нужда от добавена захар, а хидрогенираното растително масло е добавка, която е на една молекула разстояние от пластмасата. Това причинява хаос на кръвта ни!

Не се подлъгвайте с фразата: “Това е само малко захар”

Защо е важно да четем етикетите? 2

Попадали сме на аргументи като: “Това е само малко захар, не е голяма работа!” Но проблемът е, че захарта се добавя към почти всичко сега и нашата консумация на захар се увеличава скоростно. Сега ядем повече от 3 пъти повече от необходимото и изследванията показват, че захарта е по-пристрастяваща от кокаина! Нищо чудно, че производителите на храни добавят захар към всичко. Това ни кара да се връщаме за още и още.

Когато си купувате продукти се старайте да обръщате внимание на количеството захар, което е добавено в тях и описано на етикетите. В случая, ако искате да си купите фъстъчено масло, то търсете такова, което е само фъстъци или фъстъци и сол.

Етикета показва истинското съдържание на кисело мляко

Защо е важно да четем етикетите? 3

Нека преминем към друг продукт, който често консумираме – киселото мляко. Това, което ние разгледахме имаше в състава си съставки като:

  • модифицирано царевично нишесте;
  • захар;
  • трикалциев фосфат;
  • сукралоза

Всички те са добавки или химикали, затова странете максимално от тях. Четете внимателно етикета преди да си закупите продукта.

Калориите не говорят за по-здравословен начин на живот

Защо е важно да четем етикетите? 4

Ако продължим ще обърнем внимание и на калорийте на продукта, в случая – само 90. Ако сте брояч на калории и обръщате внимание основно на това в етикета, то това изгелжда да е идеалната закуска, нали? Имайте в предвид, че броенето на калории не работи в дългосрочен план. Ако погледнем от тези калории съдържанието на захар, то нивата са високи – 10 добавени грама. И да не говорим за фалшивите захари (сукралоза), които всъщност не могат да бъдат усвоени в телата ни.

Проучванията показват, че тези, които имат фалшиви захари в диетата си, всъщност са по-тежки. Знам, звучи налудничаво. Но изследванията доказват, че тези, които ядат фалшиви захари, тежат повече от тези, които не ядат!

Важното е да видите цялата картина

Защо е важно да четем етикетите? 5

Виждате ли значението на разглеждането на цялата картина? Не става въпрос само за съдържание на калории, мазнини или захар. От съществено значение за здравето Ви е да обърнете внимание от какво точно е направена Вашата храна. Когато започнете да четете етикетите и спрете да купувате продукти, пълни със захар, химикали и други добавки, Вие не само ще имате повече енергия, ще загубите подуването и ще се почувствате по-добре, но и ще загубите излишните килограми. Да не говорим, че ще се чувствате невероятно!

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11566,11549,7348,4323,11475,9962,9796,9171″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”559,2191,8788,568,565,563,2185,2356″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни