Хранително натравяне или нещо друго? Как да го различим?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Седите на среща, когато изведнъж онова безпогрешно чувство ви удря право в червата. Капчици пот се преследват една друга надолу по линията на косата ви, предизвиквайки темпото на почукването на краката ви по пода. Хранително натравяне! Проверка на времето: наистина ли са минали само три минути? Изведнъж се сещате за онова суши от снощи! Трябва да се махнете оттук и да отидете в тоалетната.

Познато ли ви е това чувство? Нормално е от време на време да получаваме хранително натравяне. Но хранителното натравяне не е хронично и обикновено е ограничено във времето, така че ако се сблъсквате с това, което се чувства като хранително натравяне твърде често, е важно да се консултирате с лекар относно симптомите. Въпреки че инфекцията може да се дължи на определени обстоятелства (помислете: недостатъчно сготвено месо), може да бъде причинена от паразит или от други вредители. Това казва Джефри Креспин, доктор по медицина, клиничен асистент в Нюйоркския университет.

Въпреки че симптомите на чревна инфекция, като диария, спазми, гадене, повръщане и понякога треска, са често срещани, независимо дали са причинени от хранително натраване или не.

Ето трите най-често срещани вида чревни инфекции, как да разберете кога дали наистина е хранително натравяне и какво трябва да знаете, за да спрат болките в стомаха:

Вирусни инфекции и хранително натравяне

Норовирусът, вид вирус, който засяга лигавицата на тънките черва, предотвратявайки способността му да абсорбира течности и хранителни вещества. Той е най-често срещаният тип хранително отравяне, казва д-р Морис Наус, гастроентеролог от Южна Флорида. Заразените хранителни работници, които докосват готови за консумация храни (като плодове и зеленчуци) с голи ръце, често са източник на инфекциозни огнища. Норовируса също се предава от човек на човек дори без поглъщане на храна. Норовирусът е силно заразен, особено през зимните месеци, и е отговорен за 19 до 21 милиона заболявания годишно, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

хранително натравяне или норовирус

Симптоми

Отнема около 12 до 48 часа, за да се развият симптомите и те обикновено продължават от един до три дни. Отличителен симптом на вирусен гастроентерит е много водниста диария, но най-важният симптом, за който трябва да внимавате, е дехидратацията. „Ако не можете да задържате течности и ако сте замаяни, тогава трябва да посетите вашия лекар или да отидете в болница, за Интравенозна инфузия.“

Превенция и лечение

Предотвратете това:

Измийте ръцете си! Уверете се, че държите сапун в баните си и до кухненската мивка и че всеки, който приготвя и сервира храна, поддържа хигиената на ръцете си през целия процес на приготвяне на храната. Хвърлянето на малък дезинфектант за ръце в чантата ви също не може да навреди.

Как да се лекуваме:

По-често вирусите изискват почивка и могат да бъдат овладени у дома, докато бактериите и паразитите се лекуват с антибиотици. Когато се приемат ненужно, антибиотиците не само имат странични ефекти (с които просто не искате да се сблъскате в допълнение към вируса!),но и е по-вероятно да получите резистентна инфекция в бъдеще. Ако все пак посетите вашия лекар и смятате, че може да имате норовирус, помолете ги да направят специално изследване за вируса. Обикновено не се провежда при рутинни тестове на изпражненията, добавя Креспин.

Бактериални инфекции и хранително натравяне

Повечето бактериални инфекции се предават чрез храната и обикновено се причиняват от бактериите Campylobacter, Salmonella, Shigella и E. coli.
Тези бактерии се прикрепят към лигавицата на червата и произвеждат токсин, който причинява екстремно отделяне на течности заедно с невъзможност за абсорбиране на течности.

Най-често се получават при поглъщане на недостатъчно обработено птиче месо, говеждо месо, яйца или млечни продукти. Инфекцията може да възникне и след близък контакт с животни или вода, която е заразена с бактерии.

хранително натравяне или бактериални инфекции

Симптоми

Симптомите обикновено се появяват в рамките на един ден след досег с бактерии. Въпреки че може да бъде много трудно да се направи разлика между бактериален или вирусен гастроентерит. Симптом, който често се свързва с бактерии, е кървава диария (обикновено червена на цвят с малко съсиреци), казва Креспин. Това е така, защото бактериите възпаляват дебелото черво в допълнение към тънките червата.

Превенция и лечение

Предотвратете го:

Няма причина да избягвате любимите си храни, но вземането на превантивни мерки за избягване на заразяване е от ключово значение. Адекватната хигиена на ръцете и хигиенизирането на кухненските прибори е важно за предотвратяване на разпространението на болести. Освен това се уверете, че храната е добре сготвена. Вземете термометър за месо и се уверете, че всички разфасовки достигат безопасна вътрешна температура. Трябва да съхранявате цялото месо при температура подходяща за съхранение, описана върху продукта, съветва Креспин.

Лечение:

Време е да потърсите медицинска помощ, ако имате кръв в изпражненията, високата температура продължава два дни или ако болката е силна. В повечето случаи на бактериален гастроентерит, Вашият лекар ще препоръча изследване на изпражненията. Това ще помогне да се определи кой микроорганизъм е засегнат (и кой антибиотик би помогнал).

19 интересни факти за храносмилателната система

Паразитни инфекции и хранително натравяне

Чревните паразити често могат да имитират признаци на хранително отравяне, но те са в свои води.
Giardia е един от най-често срещаните чревни паразити в Съединените щати, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Giardia е паразит, който се прикрепя към тънките черва и намалява способността за абсорбиране на нормални течности, като по този начин причинява диарийно заболяване. Паразитът живее във вода (обикновено плувни басейни или езера) и се предава чрез поглъщане или пиене на заразена вода. Друг често срещан паразит, за който трябва да знаете, е Cryptosporidium. Подобно на Giardia, той обикновено се разпространява чрез поглъщане на замърсен воден източник, въпреки че и двата паразита могат да се разпространяват и чрез контакт със засегнати животински видове или дневни центрове. Двата са най-често срещани през летните месеци от май до октомври.

хранително натравяне или паразитни инфекции

Симптоми

Паразитните симптоми се появяват 7 до 10 дни след досег и могат да продължат от един до три месеца, много по-дълго от вирусните или бактериалните симптоми. Важен симптом, за който трябва да внимавате в сравнение с вирусите или бактериите, са мазните изпражнения (изпражнения, съдържащи жълтеникави капчици масло, които ще изплуват в горната част на тоалетната), което се дължи на инфекцията, причиняваща намалено усвояване на мазнини, добавя Crespin.

Превенция и лечение

Предотвратете това:

Най-лесният начин е да не поглъщате нищо, което не е чисто, чисто, чисто. Избягвайте да поглъщате вода, която е в езеро или гореща вана, и вземете мерки, за да се уверите, че ако влизате в басейн или джакузи, са обработени правилно с хлор и други препарати.

Лечение:

Ако наистина имате паразит (обикновено се определя чрез изследване на проба от изпражнения), най-вероятно ще ви предпишат антибиотик, за да убиете паразитите.

Заключение:

Дали имате хранително натравяне или друго заболяване, със сигурност знаем, че не е приятно. Ще го допиша, като качим продукта.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни