Всичко, което трябва да знаете за тежката астма – симптоми, причини и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Всичко, което трябва да знаете за тежката астма - симптоми, причини и лечение

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Тежката астма е белодробно заболяване, което не може да се лекува по стандартните методи, използвани за астма. Ако не лекувате този тип усложнение на астмата, то рискувате да застрашите живота си. Астмата обикновено се отключва от алергени като прах, домашни любимци и почистващи продукти, както и от някои по-рядко срещани фактори като промени във времето и емоционален стрес. От Здравитал ще Ви помогнем да научите повече за отключващите симптоми на астмата, как се диагностицира и видовете лечение, които изисква.

vsichko-koeto-tryabva-da-znaete-za-tezhkata-astma-simptomi-prichini-i-lechenie-zdravital

Симптоми на тежък астматичен пристъп

Астмата е прогресивно заболяване, което означава, че започва да се развива с леки симптоми и с времето се усложнява, превръщайки се в тежко и неприятно състояние. Причинява се от възпаление или подуване на дихателните пътища, което затруднява преминаването на въздуха.

Симптомите на тежка астма са различни при всеки човек, но определени признаци ясно показват наличието на тежък астматичен пристъп, от които:

  • Кашлица, особено проявена сутрин и вечер;
  • Стягане в гърдите;
  • Недостиг на въздух;
  • Хрипове;
  • Затруднено говорене;
  • Сини устни или нокти;

Как да разчетем симптомите на тежка астма?

Астматичните пристъпи обикновено се лекуват с лекарства за бързо облекчаване, които човек вдишва чрез инхалатор. Ако симптомите на астма не се подобряват след инхалатора или други видове лекарства, то това е признак за тежък астматичен пристъп.

Разпространение на тежка астма

Разпространението на тежки астматични симптоми се превръща все повече в загриженост за медицинските специалисти поради животозастрашаващите усложнения, които могат да настъпят. От особено значение е да се обърне внимание на заболяването, тъй като то може да е причина за развитието на други усложнения, като бронхит, пневмония или дори смърт. Поради това е важно да се идентифицират и лекуват симптомите, за да се предотврати разпространението на заболяването и свързаните с него усложнения.

Въпреки че тежката астма обхваща по-малко от 10% от хората с астма, тя има повече от 500 000 хоспитализации с тежки астматични пристъпи всяка година.

Причини за тежък астматичен пристъп

Тежките астматични пристъпи обикновено възникват, когато човек е изложен на алерген. Важно е да запомните, че организма на всеки един човек реагира по различен начин на различни вещества, така че е важно да се идентифицира къде конкретно имате алергия. По този начин ще може да намалите честотата и усложняването на тежките астматични пристъпи.

Най-често срещаните алергени, които предизвикват астматични пристъпи, включват:

1.Тютюнев дим

Всичко, което трябва да знаете за тежката астма - симптоми, причини и лечение 2

Известнен факт е, че тютюневият дим е един от основните отключващи фактори за астматични пристъпи. Макар хората да са наясно с това, проучвания показват, че 1 от 5 души, страдащи от астма, пушат. Частици и летливи органични съединения, които тютюневия дим отделя, могат да раздразнят дихателните пътища, което да доведе до бронхоспазъм и възпаление на дихателните пътища, което води до астматичен пристъп. Освен това пушенето или дори излагането ни на дима е свързано с повишаване на свръхреактивността на дихателните пътища, което може да причини по-тежък астматичен пристъп. Поради това е важно хората с астма да ограничат цигарите и да избягват среди с цигарен дим, за да запазят здравето си.

Тютюнопушенето – Троянският кон в тялото ни!>>

2.Домашни акари

Всичко, което трябва да знаете за тежката астма - симптоми, причини и лечение 3

Акарите са паякообразни организми, които се считат за един от най-значителните източници на алергени, причиняващи алергична астма, хремаконюнктивит и дерматит. Те живеят в така наречения “домашен прах” вкъщи. За да се предпазите от тях е важно да следвате високо ниво на хигиена. Изпирайте често завивките, с които спите, почиствайте редовно праха по рафтовете и перете спалното бельо на високи градуси – това са част от мерките, които е препоръчително да предприемете. Тези животинки се хранят с вашите мъртви кожни клетки и не е препоръчително да се застояват твърде много във вашата стая;

3.Замърсяване на въздуха

Всичко, което трябва да знаете за тежката астма - симптоми, причини и лечение 4

Замърсяването на въздуха е едно от най-големите предизвикателства за човека днес. Трудно човек може да повлиe на външните фактори и да се предпази напълно от отровата, която вдишва ежедневно. Превантивни мерки, които могат да се вземат, включват избягване на зони с високо замърсяване на въздуха, използване на системи за филтриране на въздуха в дома и избягване на дейности, които увеличават замърсяването на въздуха, като изгаряне на дърва или боклук. Приема на предназначените за астма лекарства също трябва да се приемат, за да се намали тежестта на астматичните симптоми. Не на последно място бъдете информирани за нивата на качеството на въздуха и да вземете допълнителни предпазни мерки.

Рисковете за здравето от замърсяването на въздуха: Какво трябва да знаете?

4.Вредители

Всичко, което трябва да знаете за тежката астма - симптоми, причини и лечение 5

Вредителите, като хлебарки, плъхове и мишки, имат важна роля в обострянето на астматичните симптоми. Проучвания разкриха, че тези вредители може да причинят увеличаване на възпалението на дихателните пътища, което да доведе до увеличаване на астматичните симптоми, като хрипове, стягане в гърдите или задух. В допълнение, протеините и секретите, които тези животни отделят може да са още един причинител за алергичната реакция, което допълнително да изостри симптомите на астма. Поради това е важно да сте запознати с потенциалния риск и усложнения, които тези вредители могат да причинят. Колкото по-осведомени сте, толкова по-адекватно ще можете да предприемете необходимите мерки.

5.Домашни любимци

Не, не сме се объркали! Колкото и странно да звучи за част от вас, домашните любимци може да са причинител за астматични пристъпи.

От една страна, притежаването на домашни любимци се свързва с подобрени резултати на психичното здраве, като намален стрес и подобрено емоционално благополучие, което може да намали неприятните астматични симптоми. От друга страна те могат да увеличат риска от алергични реакции и симптоми на астма. Проучвания установяват, че алергените от домашни любимци са основна причина за влошаване на астма и че те могат да причинят възпаление и повишена чувствителност на дихателните пътища. Животните изискват повече грижа и внимание, затова е важно домашната обстановка, в която живеете да се почиства редовно, за да се намали риска от обостряне на астмата.

6.Мухъл

Мухълът е вид гъбичка, която може да има неблагоприятен ефект върху здравето на астматиците, особено тези с по-тежки симптоми. Той може да увеличи тежестта на астматичните симптоми, включително тези на хрипове, стягане в гърдите или кашлица, както и да повиши риска от заболяване и развитие на астма при деца. От съществено значение е да сте наясно с рисковете, които тази гъбичка крие, тъй като излагането ѝ твърде много около вас може да доведе до хоспитализация или дори смърт.

7.Почистващи и дезинфекциращи продукти

Използването на домакински почистващи препарати и дезинфектанти може да доведе до усложняване на симптомите на астма. Употребата им може да причини дразнещи ефекти вариращи от дразнене на очите, кашлица и хрипове, до тежко възпаление на дихателните пътища. В някои случаи използването на определени почистващи продукти на химическа основа може дори да доведе до астматичен пристъп.

По-рядко срещани причини

Изброените по-горе фактори са най-характерните, но има други, по-рядко срещани, които също могат да предизвикат тежка астматична атака. Те включват:

  • настинка и грип;
  • проблеми със синусите;
  • усилени упражнения;
  • промени във времето (особено студено време);
  • стрес.

Диагностика

Процесът не е сложен, той включва тест за белодробна функция, който вашия лекар прави, за да определи усложнението на астмата. Има различни видове тестове за белодробна функция, използващи различни видове устройства за измерване на вашия въздушен поток, от които:

  • Спирометрия – по време на спирометричен тест пациентът диша през тръба. Докато изследването тече, спирометърът измерва количеството въздух, което влиза и излиза. Възможно е да направите теста два пъти. Веднъж преди приема на лекарството наречено бронходилататор и след неговия прием, за да се види дали има подобрение след приема му.
  • Пиков експираторен поток – измерването на пиковия поток е бърз тест за измерване на въздуха, изтичащ от белите дробове. Той може да покаже количеството и скоростта на въздуха, който може да бъде издишан със сила от белите дробове.
  • Фракционен издишан азотен оксид (FeNo) – FeNO устройствата са нова медицинска технология, използвана за подпомагане на диагностицирането на астма. Те измерват издишания азотен оксид в дъха на пациентите. Азотният оксид дава индикация за нивото на възпаление в белите дробове.
  • Провокация – по време на провокационен тест вашият лекар въвежда различни алергени, за да види как реагира тялото Ви и как реагирате при конкретно лекарство.

Лечение

Лечението може да включва различни домашни лекарства, комбинирани с допълнителни лечения като кислород, бронходилататори и кортикостероиди. Някои случаи на астма са толкова тежки, че се препоръча процедура, наречена бронхиална термопластика, която използва топлина за омекотяване на дихателните пътища, които се свиват по време на астматичния пристъп.

Ефектът от джинджифила върху астмата>>

При евентуална хоспитализацията времето на престой може да варира. Има случаи на хора, страдащи от тежка астма, които стигат до спешното отделение. Дори да бъдат приети в болница, всеки ще бъде изпратен у дома с инструкции как да лекува астмата си у дома.

При сериозно усложняване на симптомите незабавно потърсете медицинска помощ и избегнете домашното лечение.

Мурсалски Чай за Белите Дробове и Простатата - Течен

Продукт на билкова основа, които би Ви помогнал е Мурсалският чай. Това е билка, което се използва от векове за лечение на астма – спомага за намаляване на възпалението в дихателните пътища и намалява кашлицата и бронхиалните спазми. Повече за продукта може да научите ТУК.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между астматичен пристъп и пристъп на паника?

Симптомите на астматичен пристъп и пристъп на паника често могат да бъдат объркващи за нас, но Астматичният пристъп често се предизвиква от специфичен алерген, докато пристъпът на паника се предизвиква от силна тревожност.

Симптомите на астматичен пристъп и пристъп на паника често могат да бъдат объркващи за нас, тъй като двете състояния имат сходни симптоми. Техните причини, лечения и перспективи обаче са различни. Пристъпите на паника са пристъпи на силен страх, които могат да бъдат придружени от различни физически симптоми, като болка в гърдите, ускорен пулс и недостиг на въздух.

Докато астмата обикновено се предизвиква от алергени от околната среда, основните причинители на пристъпите на паника са определени мисли или емоции. Пристъпите на паника изискват когнитивно-поведенческа терапия и лекарства.

Паник атаки – причини, симптоми и лечение>>

Времето влошава ли астмата?

Отдавна е известно, че времето е основен отключващ фактор за астматични пристъпи. Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища и когато са налице определени условия на околната среда, дихателните пътища могат да станат по-свити и възпалени, което да доведе до астматичен пристъп. Температурата, влажността и качеството на въздуха, резките промени на времето, както и наличието на алергени и замърсители, могат да усложнят симптомите на астматичния пристъп.

Заключение

Тежката астма е сериозна и може да бъде животозастрашаваща. Консултирайте се с вашия лекар при признаци или усложняване на астматичните признаци, за да идентифицирате причинителите и да ги отстраните навреме. Ако откритите фактори не могат да бъдат избегнати или се появи тежък астматичен пристъп, то има голяма вероятност да се стигне до хоспитализация.

Препоръки от Здравитал

Астмата може значително да повлияе на качеството на ви живот. Не позволявайте на заболяването да поеме контрол над тялото ви. Вместо това предприемете незабавни мерки, за справяне с усложнението. Бъдете проактивни и винаги в готовност да реагирате и идентифицирате факторите, които влияят върху риска от астматичен пристъп. План за лечение може лесно да ви помогне да намерите начин да живеете и да се справяте ефективно с болестта.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни