Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Атопичният дерматит, често наричан екзема, е хронично заболяване, което причинява възпаление, зачервяване и дразнене на кожата.

Какво представлява “атопичен дерматит”?

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит е често срещано състояние, което обикновено започва в детството. Въпреки това заболяването може да се развие на всяка възраст. Атопичният дерматит не е заразен, така че не може да се предава от човек на човек.

Заболяването причинява силен сърбеж по кожата. Разчесването води до по-нататъшно зачервяване, подуване, напукване, „плачеща“ бистра течност, образуване на корички и лющене. Има периоди от време, когато заболяването се влошава, наричат се обостряния. Последвани от периоди, когато кожата се подобрява или се изчиства напълно, наречени ремисии.

Изследвания не потвърждават какво причинява атопичен дерматит, но знаят, че гените, имунната система и околната среда играят роля в заболяването. В зависимост от тежестта на симптомите, животът с атопичен дерматит може да бъде труден. Лечението може да помогне за контролиране на симптомите. За много хора състоянието се подобрява до зряла възраст, но за някои може да бъде заболяване за цял живот.

Кой може да се разболее от атопичен дерматит?

Атопичен дерматит: ръце

Атопичният дерматит е често срещано заболяване и обикновено се проявява в ранна детска възраст. При много деца атопичният дерматит изчезва преди тийнейджърските години. Въпреки това, някои деца, които развиват атопичен дерматит, могат да продължат да имат симптоми като тийнейджъри и възрастни. Понякога при някои хора заболяването се появява за първи път в зряла възраст.

Вероятността от развитие на атопичен дерматит е по-висока, ако има фамилна анамнеза за атопичен дерматит, сенна хрема или астма. В допълнение, изследванията показват, че атопичният дерматит е по-често срещан при чернокожи деца и че жените и момичетата са склонни да развиват заболяването малко по-често, отколкото мъжете и момчетата.

Симптоми на атопичен дерматит

Най-честият симптом на атопичния дерматит е сърбежът. Други често срещани симптоми включват:
-Червени, сухи петна по кожата.
-Обриви, които могат да отделят бистра течност или да кървят при надраскване.
-Удебеляване и втвърдяване на кожата.

Симптомите могат да се развият в няколко области на тялото едновременно. Появата и местоположението на обрива варират в зависимост от възрастта. Пациентите с по-тъмен тон на кожата често изпитват потъмняване или изсветляване на кожата в областите на възпаление.

Атопичен дерматит при кърмачета

Атопичен дерматит: кърмачета

В ранна детска възраст и до 2-годишна възраст най-често се появява червен обрив, който може да отделя течност при разчесване, върху:

  • Лице;
  • Скалп;
  • Участък от кожата около ставите, който се допира, когато ставата се огъва.

Симптомите при бебета, рядко се проявява в интимната област.

Атопичен дерматит в детска възраст

Атопичен дерматит: глезен

По време на детството, обикновено от 2-годишна възраст до пубертета, най-често се появява червен удебелен обрив, който може да изтича или кърви при надраскване, на:

  • Лактите и коленете;
  • Шията;
  • Глезените.

Атопичен дерматит при тийнейджъри и възрастни

Атопичен дерматит :ръце

През тийнейджърските и зрелите години най-често се появява червен до тъмнокафяв люспест обрив, който може да кърви и да образува коричка при надраскване, върху:

  • Ръцете;
  • Шията;
  • Лактите и коленете;
  • Кожата около очите;
  • Глезените и стъпалата;

Други често срещани кожни характеристики на атопичния дерматит включват:

-Допълнителна гънка на кожата под окото, която е известна като гънка на Дени-Морган.
-Потъмняване на кожата под очите.
-Допълнителни кожни гънки по дланите на ръцете и стъпалата.

В допълнение, хората с атопичен дерматит често имат други състояния, като например:
-Астма и алергии (вкл. хранителни).
-Други кожни заболявания, като ихтиоза, която причинява суха, удебелена кожа.
-Депресия или тревожност.
-Лош сън.

Изследователите продължават да проучват защо наличието на атопичен дерматит като дете може да доведе до развитие на астма и сенна хрема по-късно в живота.

Усложнения на атопичния дерматит:

Екзема

-Бактериални кожни инфекции, които могат да се влошат от надраскване.
-Вирусни кожни инфекции като брадавици или рани.
-Загуба на сън, която може да доведе до поведенчески проблеми при децата.
-Екзема на ръцете (дерматит на ръцете).
-Проблеми с очите като:
-Конюнктивит (розово око), което причинява подуване и зачервяване на вътрешната страна на клепача и бялата част на окото.
-Блефарит, който причинява общо възпаление и зачервяване на клепача.

Екзема – всичко, което трябва да знаете за нея

Причини за атопичен дерматит

Никой не знае какво причинява атопичен дерматит. Но промените в защитния слой на кожата могат да доведат до загуба на влага. Това може да доведе до изсушаване на кожата, което води до увреждане и възпаление. Ново изследване предполага, че възпалението директно предизвиква усещане за сърбеж, а това от своя страна води до повишен риск от инфекция с бактерии.

Промените в кожната бариера, която отговарят за контролиране на влагата:
-Промени (мутации) в гените.
-Проблеми с имунната система.
-Определени неща в околната среда.

Генетика

Гени

Вероятността от развитие на атопичен дерматит е по-висока, ако има фамилна анамнеза за заболяването, което предполага, че генетиката може да играе роля в причината. Наскоро изследователи откриха промени в гените, които контролират специфичен протеин и помагат на телата ни да поддържат здрав слой кожа. Без нормалните нива на този протеин, кожната бариера се променя, позволявайки на влагата да излезе и излага имунната система на кожата на околната среда, което води до атопичен дерматит.

Изследователите продължават да изучават гените, за да разберат по-добре как различни мутации причиняват атопичен дерматит.

Имунна система

Имунна система

Имунната система обикновено помага да се преборите с болести, бактерии и вируси в тялото ви. Понякога имунната система става объркана и свръхактивна, което може да създаде възпаление на кожата, водещо до атопичен дерматит.

Заобикаляща среда

заобикаляща среда

Факторите на околната среда могат да задействат имунната система да промени защитната бариера на кожата, пропусквайки повече влага, което може да доведе до атопичен дерматит. Тези фактори могат да включват:

Кой може да лекува заболяването?

лекар

-Дерматолози, които се специализират в заболяванията на кожата, косата и ноктите. Може да искате да намерите дерматолог, който е специализиран в лечението на атопичен дерматит;
-Алерголози;
-Семейни лекари, интернисти или педиатри.

Живот с атопичен дерматит

В зависимост от местоположението и тежестта, животът със състоянието може да бъде труден. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да го контролирате.
Спазването на ежедневна рутинна грижа за кожата е важно и помага за предотвратяване на пристъпи.
Вземайте хладки вани за почистване и овлажняване на кожата, без да я изсушавате прекомерно. Ограничете баните до веднъж на ден. Използване на мек сапун без аромат или почистващ препарат без сапун. Подсушете кожата след къпане и не я оставяйте да изсъхне прекалено преди овлажняване (избягвайте триене или бързо изсушаване).

Използване на овлажнител за затваряне на водата, която е попила в кожата по време на къпане. Използвайте кремове и мехлеми и избягвайте лосиони с високо съдържание на вода или алкохол, които могат да причинят парене.

Заключение

Атопичния дерматит може да бъде болезнено и мъчително заболяване, но с правилна и бърза реакция, може лесно да се повлия върху симптомите.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни