Как да се подготвим за есента- витамини срещу гриповете

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще поговорим за определени витамини и хранителни добавки, които можем да приемаме, за да ни предпазят в предстоящите студени месеци. Ще разгледаме различните видове добавки и с какво те ще ни помогнат като превенция на грипа.

Знайте че, здравето винаги е на първо място, за това трябва да го пазим и да взимаме мерки превантивно, защото и най-безобидния грип, би се превърнал в нещо сериозно и опасно в бъдеще, ако не бъде “овладян” навреме.

Есента и зимата – сезоните на гриповете

Есента и зимата са периоди от годината, през които навън има по-малко слънце, прекарваме по-малко време на открито и организмът ни се нуждае от повече грижа. Освен това, мрачното и студено време влияе доста потискащо. Това може да доведе до редица неразположения като сезонна депресия или дори грипове и настинки, дължащи се на слаба имунна система.

Обикновено есента и зимата не сме толкова физически активни и често натрупваме излишни мазнини и килограми. За това е много важно да се погрижим за организма си и да му дадем нужните микроелементи и витамини през студените месеци. Набавянето на ценни хранителни вещества през тези сезони е от съществено значение за подсилването на имунитета, повишаване на енергията и възстановяване жизнеността на тялото ни.

Витамини и други хранителни добавки, които помагат при грипове

Витамин А

Витамин А е изключително важен витамин, който подпомага възстановяването и развитието на тъканите в човешкия организъм. Той има участие в поддържането на добро зрение, укрепване и подсилване на имунната система, а също и подпомага кожата ни да бъде по-здрава и еластична. Витаминът е известен също със своите антиоксидантни свойства, благодарение на които се забавят процесите на стареене. Витамин А може да си набавите от следните храни – моркови, домати, мазни риби (например – риба тон, херинга, сардини),  яйчен жълтък и други.

Витамин Е

Витамин Е също се слави със своите антиоксидантни свойства. Подпомага организма да се освободи от свободните радикали и да се справи с оксидативния стрес. Този витамин е от съществена важност при спортистите, тъй като укрепва нервите и мускулите. От друга страна витамин Е подпомага нормалното кръвоснабдяване и кръвосъсирване. Може да си го набавите, както като хранителна добавка, така и чрез консумация на храни, които го съдържат. В почти всички ядки има витамин Е. Освен това той се съдържа в зеленолистните зеленчуци, маслините, както и зърнените храни.

Витамини от Б-групата

Витамините от Б групата са от съществено значение за работата на мозъка и нервната ни система. Различните Б витамини подпомагат различни процеси в организма. Например витамин Б7 поддържа кожата и косата, докато Б12 ни помага да се справим по-лесно със състояния на тревожност и депресия. Витамините от Б групата може да си набавите от червените меса, яйцата, кафявия ориз, зърнените храни, както и чрез хранителни добавки.

Витамин Ц

Витамин Ц е известен с мощните си антиоксидантни качества и е изключително важен витамин. Той подпомага имунната система и справянето със свободните радикали в организма, а също така предпазва от болести и настинки. Присъства като много важен компонент в синтеза на колаген, който участва в изграждането на тъканите и костите в човешкото тяло. Витамин C се съдържа в големи количества във всички цитрусови плодове. Има го и в повечето пресни плодове и зеленчуци, киви, ягоди, броколи и бобови храни.

Витамин Д

Витамин Д е още един изключително важен за човешкото тяло витамин. Много е важно неговото набавяне особено през студените месеци, когато слънцето е значително по-малко и тялото не може да си го набави. Този витамин е много важен за костите и зъбите, също така поддържа баланса на фосфор и калций в тялото. В яйцата, някои риби (дива сьомга и риба тон) се съдържа витамин Д. Винаги можете да го приемате и под формата на добавка.

Желязо

Желязото е микроелемент, който участва в образуването на червените кръвни клетки в човешкото тяло. Те от своя страна пренасят кислорода в организма. При недостатъчно кислород, породено от дефицит на желязо, може да се стигне до анемия. Приемът на този елемент осигурява енергия и жизненост на тялото, а също така подпомага мозъчната дейност. Желязо има във всички зеленолистни, червеното месо, яйцата, варивата (боб, леща) и някои сушени плодове.

Селен

Селенът е минерал, който има много важна хранителна стойност за човешкото тяло. Той има важна роля за здравето и функцияте на щитовидната и простатната жлеза. Освен това има силни антиоксидантни свойства и действа много добре на имунната система като повишава имунният отговор. Селенът може да намали рисковете от депресивни състояния. Може да повлияе мъжката плодовитост, а също така да подпомогне организма да се справи по-лесно с възникнали възпаления. Селенът присъства в зърнените храни, бразилския орех, месото и рибата.

Цинк

Цинкът подпомага правилното функциониране на имунната система, храносмилателната система, нивата на стреса, а също и подобрява метаболизма. Полезен е при бременност, настинка, загуба на апетит и редица други състояния. Този минерал има изключително важно значение за синтеза на протеин. Смята се, че влияе изключително добре при екземи и проблеми с простата. Цинкът се съдържа в сусама, тиквата, агнешкото месо, говеждото месо, суровите бадеми и джинджифила.

Магнезий

Магнезият е съществено важен за костите, нервната система и мускулите в тялото. Той подпомага отпускането на бронхите и спазмите. Той е естествено средство за подпомагане на добрия сън, увеличава енергията, помага при болки в ставите и мускулите, а също така хидратира кожата. Този витамин е много използван от спортистите, особено след тренировка. Източници на магнезий са броколи, ядки, спанак, ряпа, мента, тиква и други.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини са незаменим и жизненоважен хранителен витамин за човешкия организъм. Те подобряват качеството на съня, както и намаляват възпаленията в организма. Приемът им подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, подобрява здравето на ставите и костите. Омега-3 мастни киселини са наистина много важни за функционирането на организма. Те се съдържат в дивата сьомга, сардините, лененото семе.

В заключение

Всички тези витамини подпомагат правилното функциониране на тялото. Хубаво е през студените месеци да си набавяме достатъчно витамини, за да можем да избегнем състояния на настинки, апатия, вялост, липса на енергия, както и депресивни състояния.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни