Лечение на камъни в бъбреците – симптоми, видове

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

“Камъни в бъбреците” представляват твърда маса, изградена от кристали на различни соли – калциеви, магнезиеви, фосфатни, уратни или смесени. Размерите на елементите са различни – от малки (под 7 милиметра), до отливъчни (над 30 мм). Бъбречните камъни могат да бъдат причинени от различни фактори, включително: диета, наднормено телесно тегло, други здравословни проблеми и консумация на определени лекарства или хранителни добавки. Лечението на камъните в бъбреците трябва да бъде назначено от специалист, предвид симптомите, вида на камъните и спецификата на симптомите.

kamani-v-babretsite-simptomi-vidove-i-lechenie-zdravital

Възможно е камъните да засегнат всяка част от пикочните пътища, включително бъбреците и пикочния мехур. За да бъдат изчистени елементите не винаги е необходима операция или специфично лечение. Подходът зависи от тежестта на оплакванията, големината и местоположението на камъка, както и от състоянието на отделителната система.

За лечение е необходимо да познаваме симптомите на камъни в бъбреците

Докато камъкът не започне да се движи в бъбреците или не премине през уретерите, той не предизвиква характерна симптоматика. В последствие е възможно конкремента да блокира потока на урината и да причини уголемяване на органа и болезнен спазъм. Това може да доведе до:

  • тежка и интензивна болка отстрани и в гърба, под гръдния кош;
  • неразположение в долната част на корема и слабините;
  • уринирането започва да причинява болка или усещане за парене, цветът й става розов, кафяв или червен;
  • мътна или миришеща урина;
  • повръщане;
  • кръв в урината;
  • често уриниране, понякога в малки количества;
  • гадене;
  • треска и втрисане;.

Разграничаване на отделни видове камъни в бъбреците при определяне на лечение

Калциеви камъни

Камъни в бъбреците - симптоми, видове и лечение 2

Калциево-оксалатните камъни са най-често срещаните, около 80% от общия брой. Оксалатът е химично съединение, произвеждано от черния дроб. Съединението се синтезира по естествен път в нашия организъм, но допълнително може да се набавя чрез някой плодове (малини, портокали, боровинки, киви, смокини и др.), зеленчуци (моркови, целина, спанак, артишок, брюкселско зеле и др.), ядки и семена (бадеми, кашу, фъстъци). По-малките камъни в бъбреците, се третират с по-бързо лечение на проблема.

Струвитни камъни

Камъни в бъбреците - симптоми, видове и лечение 3

Струвитните камъни се развиват в резултат на инфекция на пикочните пътища. Изградени са от магнезий и амониев фосфат. Към тази група спадат 15% от конкрементите.

Камъни от пикочна киселина

Камъни в бъбреците - симптоми, видове и лечение 4

Камъните от пикочната киселина се образуват от висок прием на пурини в храната и при увеличена киселинност на урината. Хората с диабет, метаболитен синдром, подагра, някой ракови заболявания, спадат към по-рисковите групи. За образуване на този вид камъни роля имат и определени генетични фактори. Лечение на този вид камъни в бъбреците, трябва да бъде съобразено със здравословното състояние на пациента.

Цистинови камъни

Камъни в бъбреците - симптоми, видове и лечение 5

Цистиновите камъни са най-рядко срещаният вид, под 2%. Най-засегнатата група хора е тази, при която има цистинурия (наследствено заболяване, характерно с отделянето на голямо количество от аминокиселината цистеин).

Рискови фактори при лечение на камъни в бъбреците

Точната причина за образуване на камъни в бъбреците не винаги е ясна, но някой състояния могат да увеличат риска. Сред факторите, които предразполагат възникването на конкрементите, са високите нива на калций, оксалат, пикочна киселина в урината. Част от другите възможни причини биват:

  • семейна предизпозиция – поне при 25% от случаите има фамилна обремененост;
  • пол – проблемът се появява три пъти по-често при мъжете, една от причините е, че мъжкият тестостерон стимулира производството на оксалати в черния дроб;
  • възраст – заболяването най-често се среща при хора на възраст между 25 и 50 години;
  • дехидратация – недостатъчният прием на вода е възможна причина за образуване на камъни. Ключов фактор е географското положение, затова хората, живеещи в горещи и сухи райони, трябва да бъдат с повишено внимание;
  • определени диети – диети с високо съдържание на калций, протеини и захар може да са високорискови. Също така прекомерното количество сол в храната количеството на приет калций крие рискове;
  • затлъстяване – трябва да бъдат следени високият индекс на телесна маса и голямата обиколка на талията;
  • проблеми на храносмилателната система – промените в храносмилателния процес, причинени от възпалително заболяване на червата или операция за байпас на стомаха, могат да влошат абсорбцията на калций и вода. Това води до увеличено количество на вредни химикали в урината;
  • съпътстващи заболявания и хирургични интервенции – ренална тубулна ацидоза (вроден бъбречен проблем), хиперпаратиреоидизмът (повишена продукция на паратхормон от паращитовидните жлези), цистинурията, повтарящите се инфекции на пикочните пътища, подагра (остра възпалителна артритна форма), оперативно слагане на стомашен байпас;
  • медикаменти – не се препоръчва прием на големи количества витамин D и на някой определени диуретици (обезводняващи).

Дехидратация – какво трябва да знаем?>>

Как се диагностицират камъни в бъбреците и как се назначава лечение на заболяването?

Изследване на кръвта

Кръвните изследвания могат да идентифицират недостиг на калций или пикочна киселина в кръвта. Ако човек е прекарал бъбречна криза е добре да бъдат проверени и биохимичните показатели. Методът дава обща информация за наличие на възпалителен процес в тялото.

Изследване на урина

Тестът показва дали пациентът отделя твърде много минерали, образуващи камъни, или недостатъчно химикали, предотвратяващи появата на твърдия материал. Течността може да бъде проверена за левкоцити и бактерии, за да се установи евентуална инфекция. По преценка на лекарите е възможно урината да бъде изследвана два пъти в последователни дни.

Ехография

Ехографското изследване е леснодостъпно, високо информативно и не предизвиква травми за пациента. При този метод по повърхността на корема и хълбоците се движи специално, излъчващо ултразвук, устройство. Така лекарят може да види всякакъв вид камък в отделителната система и да направи преценка за състоянието на коремните органи.

Компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс

Магнитният резонанс работи, посредством магнитно поле, докато скенерът използва рентгенови лъчи. Високоспециализираното изследване дава ясен образ на вътрешните органи и наличието на всякакви образувания. Компютърът показва детайлна картина на цялата пикочо-отделителна система.

Лечение на камъни в бъбреците

Леченията на камъни в бъбреците са различни в зависимост от вида и причината за появата. Най-разпространените методи биват:

  • пиене на вода – консумацията на поне 2-4 литра вода дневно ще разреди урината и ще действа превантивно против камъните. При хронични бъбречни инфекции приемът на течности трябва да бъде балансиран. В горещите дни се препоръчва прием на напитки с температура, близка до телесната;
  • използване на звукови вълни – в  зависимост от вида на камъните в бъбреците, вариант е използването на екстракорпорална литотрипсия с ударна вълна. Звуковите вълни се използват за генериране на интензивни вибрации, които разбиват камъните на малки парчета и в последствие елементите се изхвърлят с урината. Интервенцията отнема около един, с възможни болезнени моменти;
  • хирургия за отстраняване на големи камъни – перкутанната нефролитотомия е хирургично лечение, което премахва бъбречния камък с помощта на малък телескоп, който се поставя чрез разрез. През дупка в областта на хълбока се прониква директно в бъбрека, което позволява директен достъп до образуванията;
  • лазерно премахване – при едноскопското разбиване се използва лазерен лъч, който раздробява камъка. Уретероскопите проникват в бъбрека като използват естествените отвори на тялото, така могат да бъдат елиминирани и фрагментите. След процедурата лекарят поставя малка тръба в уретера, за да намали подуването и да улесни възстановяването. Операцията изисква обща или локална анестезия;
  • операция на паращитовидната жлеза – свръхактивните паращитовидни жлези, които се намират в ъглите на жлезата, са причина за образуване на някои калциево-фосфатни камъни. Хиперпаратиреоидизмът може да се развие, когато малък, доброкачествен тумор расте в една от паращитовидните жлези. При първичния хиперпаратиреоидизъм се премахва причината за заболяването – паратироидния аденом (карцином), а при вторичния – отстранени биват три от четирите паращитовидни жлези.

Какво трябва да се консумира при камъни в бъбреците?

Препоръчителните храни и напитки при камъни в бъбреците са:

  • вода, воднисти плодове и зеленчуци;
  • поддържане на диета с ниско съдържание на животински протеини и сол;
  • консумация на по-малко съставки, богати на оксалати.

Пациентите трябва да избягват:

  • алкохол;
  • храни, образуващи камъни – цвекло, шоколад, спанак, чай, повечето ядки;
  • прекомерната употреба на сол.

Активното движение и спортуване помага за изчистване на бъбреците, елиминиране на камъните. При хората с вече установено заболяване, препоръчваме преглед при уролог на всеки 12-18 месеца.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

1 comments

  1. Цветелина Йорданова

    Имам камъче колкото грахово зърно в бъбрек .Как да го изкарам без оперативна намеса?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни