Бъбречни усложнения след вирусни и бактериални инфекции – Академия Здравитал

Бъбречни усложнения - Академия Здравитал

Сигурни сме, че аудиторията на „Академия Здравитал“ е била нетърпелива да се излъчи първото издание на предаването за есенния сезон. Ето как дългоочакваният момент настъпи. Гост на водещия професор Христо Деянов бе проф. Атанас Кундурджиев. Събеседникът е началник на клиника по нефрология към университетска многопрофилна болница в гр. София, има познания и в областта на кардиологията. Акцентът в днешното предаване падна върху бъбречните и кардиологични усложнения при различни видове инфекции.

Възрастови промени при бъбреците

„Обикновено след 40-годишна възраст започват да отпадат някой от функционалните единици на бъбреците – нефроните. Тези промени трябва да са съобразени с начин на живот и медикаментите, които пациентите приемат. С възрастта човек има и хронични болки и се налага да приема обезболяващи, а те вредят на бъбреците, тези неща трябва да се съобразяват“ – начални думи на гостът.

При по-големите хора бъбреците намалят способността си да задържат течности и така дехидратацията, особено в летните месеци, е много опасна, възможно е да се стигне до редица усложнения. Тук е добре да обърнем внимание и на евентуално-появяващата се хипонатриемия. Това е състояние, при което нивата на натрий в кръвта падат под нормалните граници. Стигаме и до когнитивни нарушения при възрастните – те стават объркани и трудно се съсредоточават. Натрият има за цел да улесни функцията на нервите и мускулите, да регулира кръвното налягане. Дори при лека форма на хипонатриемия, човек е възможно да падне, съответно говорим за възможно счупване на костите.

Важни акценти от събеседниците в студиото

По думите на проф. Деянов, на пациент с бъбречни проблеми, трябва да му се направи подробен анализ на електролитните нива – натрий, калий, магнезий и др. Освен това според него:

„Всеки един човек, освен чисто календарната възраст, има и своя биологична възраст, защото при един индивид ще загинат едни нефрони, а при друг – повече, това е само по отношение на бъбреците.“

Началникът на клиниката по нефрология каза следното:

„Когато има бъбречна недостатъчност ние казваме, че артериалната хипертония е правило, а липсата й – изключение. Да не забравяме, че се променят и самите съдове, стават по-твърди, променя се и сърцето. Натрупва се съединителна тъкан, която дори да няма друга болест на сърцето, пречи на органа да се отпуска“.

От една страна еластичността на съдовете е свързана с генетична предразположеност, но сериозен фактор е и начинът на живот. Например прекомерната употреба на готварска сол и мазни храни втвърдяват образуванията. По мнението на проф. Атанас Кундурджиев много често, когато на пациент се предпишат лекарства за контролиране на кръвно, диабет, холестерол, те отказват да ги приемат, защото този тип болести не водят след себе си до физически дискомфорт. Целта на медикаментите обаче е да предотвратят натрупване на атеросклеротични плаки, възможни инфаркти и инсулти.

„Всяка година е добре да се прави профилактичен преглед на основните лабораторни показатели – липиден профил, кръвна захар, гликиран хемоглобин, кръвно налягане. Целта е да се хване в много ранен стадий някое хронично заболяване, което съкращава значително продължителността на живота“ – допълни водещия на предаването.

Измененията в съдовете могат да засегнат и червата, а тази част от храносмилателната система е много важна за имунитета. Там са нормалните бактерии, които помагат на храносмилането. При даден проблем се променя техния състав и започват патологични организми да минават в кръвообращението – увреждат се всички органи и системи.

Хомеостаза

Хомеостазата е запазване на нормална стабилност по отношение на основните физиологични показатели в организма – обем на кръвта, артериално налягане, телесна температура (нейната регулация) и др. От своя страна бъбреците в най-голяма степен поддържат този процес и 20 процента от сърдечния дебит преминава през тях. Реално хомеостазата помага на сложните системи да оцеляват и поддържат стабилността си.

Фактори от околната среда, увреждащи бъбреците

  1. На първо място инфекциите са най-честата причина за увреждане на нефроните и глумеролите (капилярни съдове в част от бъбрека). Както вече казахме, тук говорим за отслабване на имунната система, най-често при възрастните хора, реално тя не може да унищожава изменени клетки. Консумацията на нестроидни противовъзпалителни медикаменти и антибиотици допълнително засяга бъбреците. Този процес доста се засили в последните години, заради ковид-пандемията.
  2. Друга възможна причина за увреждане са контрастните изследвания. Тези вещества могат да увредят бъбреците, затова преди такива интервенции трябва да има отводняване.
  3. Тук можем да отбележим и прекомерната консумация на месо, защото това покачва пикочната киселина.
  4. Има някой билки, които не са полезни при определени заболявания.

Бъбречна недостатъчност и диализа

При този вид недостатъчност говорим за липсваща функция на бъбреците. Тя бива остра и хронична. Острата бъбречна недостатъчност настъпва заради нарушено кръвоснабдяване, вътрешни причини в самите органи и неразположения в пикочния мехур, уретерите и пикочния канал. Хроничната недостатъчност се явява като краен стадий на различни заболявания и засилва вредни патологични процеси (например дислипидемия – нарушена мастна обмяна). Бъбречната диализа е метод, чрез който се пречиства кръвта от токсични вещества.

Вредни влияния върху бъбреците

Най-токсичните медикаменти по отношения на бъбречния паренхим (паренхима е тъкан, от която се състоят бъбреците) са нестероидните противовъзпалителни медикаменти. Системната, прекомерна консумация на витамин Ц също действа отрицателно на отделителната система. Опасни за живите същества са и трансмазнините, тъй като те са създадени изкуствено, организмът не може да ги преработи, увреждащата им сила е много голяма. При метаболитния синдром има хиперфилтрация, нефроните работят на повишени обороти и се износват по-бързо.

Финални думи

„Аз бих посъветвал хората да гледат на своя организъм в една цялост като нещо, което трябва да работи в хармония и ако има някой увреден орган, да потърсят компетентна помощ, но да знаят, че това е свързано с другите органи и системи. Така че да се търсят съвети и да знаят, че има заболявания, които не болят.“ Това бяха финалните думи на професор Атанас Кундурджиев.

ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА

ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.