Какво представлява болестта на Крон?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Болест на Крон - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болестта на Крон е вид възпалително заболяване на червата. Причинява подуване на тъканите и възпаление в храносмилателния тракт, което може да доведе до коремна болка, тежка диария, умора, загуба на тегло и недохранване. Възпалението, причинено от болестта на Крон, е възможно да обхване различни области на тракта при отделните хора, най-често тънките черва. Това неразположение често се разпространява в по-дълбоките слоеве на червата. Предполага се, че болестта има автоимунен характер.

Болестта на Крон (БК) може да бъде освен болезнена и изтощителна, понякога говорим за живото-застрашаващи усложнения. Няма известен лек относно диагнозата, но терапиите могат значително да намалят нейните признаци и симптоми, дори да доведат до дългосрочна ремисия и излекуване на възпалението. Тоест е възможно организмът на човек да функционира напълно нормално.

Симптоми

При болестта на Крон всяка част от тънкото или дебелото черво (ДЧ) може да бъде засегната. При някои хора заболяването е само в ДЧ. Признаците и симптомите могат да варират от леки до тежки. Обикновено се развиват постепенно, но понякога се появяват внезапно, без предварителни сигнали. Може също да имате периоди от време, когато нямате признаци или симптоми.

Когато заболяването е активно, симптомите обикновено включват: диария, висока температура, умора, коремна болка и спазми, кръв в изпражненията, рани в устата, намален апетит и загуба на тегло, болка или дренаж близо до или около ануса поради възпаление в кожата (фистула).

Други признаци и симптоми за хората с тежка болест могат да бъдат извън чревния тракт, включително: възпаление на кожата, очите и ставите, черния дроб или жлъчните пътища, камъни в бъбреците, дефицит на желязо (анемия), забавен растеж или сексуално развитие при деца. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате постоянни промени в навиците си за изхождане или ако имате някои от гореспоменатите признаци и симптоми. Възможна е и треска по цялото тяло.

Причини за болестта на Крон

Точната причина за БК остава неизвестна. Преди се предполагаше, че диетата и стресът са вероятните причинители, но сега лекарите знаят, че тези фактори могат да влошат състоянието, но не поставят самата диагноза. Няколко фактора вероятно играят роля в развитието:

  1. Имунна система. Възможно е вирус или бактерия да отключи БK. Учените обаче все още не са стигнали до точната идентификация. Когато имунната система се опитва да се пребори с нахлуващ микроорганизъм или причинители от околната среда, атипичният имунен отговор кара системата да атакува и клетките в храносмилателния тракт.
  2. Наследственост. Болестта на Крон е по-често срещана при хора, чиито членове на семейството са болни от същото, така че гените могат да играят роля за по-голяма приемственост. Повечето хора обаче нямат фамилна анамнеза за заболяването.

Рискови фактори

Рисковите фактори включват:

  • Възраст. Болестта на Крон може да се появи на всяка възраст, но е вероятно това да стане, когато сте млади. Повечето хора, развиващи възпалението, се диагностицират преди да навършат 30 години.
  • Етническа принадлежност. Въпреки че болестта на Крон може да засегне всяка етническа група, хората с бял цвят на кожата са изложени на най-висок риск, особено такива от източно-европейски (ашкенази) еврейски произход. Въпреки това, честотата се увеличава и сред чернокожите, които живеят в Северна Америка и Обединеното кралство. Увеличение има и сред населението на Близкия изток, мигрантите в Съединените щати;
  • Семейна история. Вие сте изложени на по-висок риск, ако имате роднина от първа степен, като родител, брат или сестра или дете, с болестта. До 1 на всеки 5 души с болестта на Крон има член на семейството със същата диагноза;
  • Пушенето на цигари. Пушенето на цигари е най-важният контролируем рисков фактор за развитие на болестта. Пушенето също води до по-тежки заболявания и по-голям риск от операция. Ако пушите, важно е да спрете нестероидни противовъзпалителни лекарства. Те включват ибупрофен (Advil, Motrin IB, други), напроксен натрий (Aleve), диклофенак натрий и други. Всички те водят до възпаление на червата, не до поява на самата болест.

Усложнения при болестта на Крон

Болестта на Крон може да доведе до едно или няколко от следните усложнения:

•      Запушване на червата. Това е засягане на цялата дебелина на чревната стена. С течение на времето части от червата могат да образуват белези и да се стесняват, което да блокира потока на храносмилателното съдържание, често известно като стриктура. Може да се нуждаете от операция за разширяване на стеснението или понякога за отстраняване на болната част;

•      Язви. Хроничното възпаление може да доведе до отворени рани (язви) навсякъде в храносмилателния тракт, включително устата и ануса, в гениталната област (перинеума);

•      Фистули. Понякога язвите могат да се разпрострат напълно през чревната стена, създавайки фистула – необичайна връзка между различни части на тялото. Връзките се развиват между червата и кожата или между червата и друг орган;

•      Анална фисура. Това е малко разкъсване на тъканта, която покрива ануса или кожата около отвора, където могат да възникнат инфекции. Често се свързва с болезнени движения на червата и може да доведе до перианална фистула;

•      Недохранване. Диарията, коремната болка и спазмите затрудняват  яденето или възможността начервата да абсорбират достатъчно хранителни вещества. Също така често се развива анемия поради ниско желязо или витамин B-12;

 •     Рак на дебелото черво. Болестта на Крон, която засяга дебелото черво, увеличава риска от рак. Общите насоки за скрининг за хора без болест на Крон изискват колоноскопия поне един път на 10 години, започвайки от 45-годишна възраст.

•      Кожни нарушения. Много хора развиват състояние, наречено hidradenitis suppurativa. Това кожно заболяване включва дълбоки възли, тунели и абсцеси в подмишниците, слабините, под гърдите и в перианалната или гениталната област;

Други здравословни проблеми и рискове

•      Други здравословни проблеми. Болестта на Крон причинява проблеми в други части на тялото. Сред тези неразположения са ниско желязо (анемия), остеопороза, артрит и заболяване на жлъчния мехур или черния дроб, повишена температура и др.

•      Рискове от прием на лекарства. Някои лекарства за болестта на Крон, които действат чрез блокиране на функциите на имунната система, са свързани с малък риск от развитие на ракови заболявания като лимфом и рак на кожата. Те също така увеличават възможността от инфекции. Кортикостероидите повишават възможността от остеопороза, костни фрактури, катаракта, глаукома, диабет и високо кръвно налягане, наред с други състояния.

  • Кръвни съсиреци. Болестта на Крон повишава риска от образуване на кръвни съсиреци във вените и артериите.

При тази, както и при другите болести, може да има адекватно лечение. За да се стигне до положителен изход, винаги е добре пациентите и лекарите да работят в синхрон, това включва избиране на най-адекватната, спрямо симптоматиката.

Съвет от нас

Подходяща натурално терапия, може да се направи със Зеофит Форте. Този продукт, освен че пречиства цялостно организма, е с насочено действие именно към храносмилателната система.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8034,6952,4780,9796″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”563,10195,10191,2200″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни